اخبار سیاسی- لاوروف طی سخنرانی در کنفرانس گفتوگوهای مدیترانهای در رم، توضیح داد: «فرایند آستانه بود که چنین مذاکرات مستقیمی را ممکن کرد. ما حتی آمریکا را هم دعوت کردیم که جزو ناظران باشد و پیش از اینکه از روند مذاکرات کنارهگیری کنند، دو بار در آن نشستها حضور یافتند».
به نوشته صفحه رسمی گفتوگوهای مدیترانهای، وی با بیان اینکه «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه خواستار آغاز فرایند [راهکار] سیاسی برای پایان دادن به بحران این کشور بود، ادامه داد: «ما نیز از نفوذ و روابط خوب خود با دمشق بهره بردیم تا [شانس] اجرای مذاکرات سوری را افزایش دهیم».
وزیر خارجه روسیه همچنین سوریه را نمونه مناسبی برای عرصه همکاریهای چندجانبه دانسته و تصریح کرد: «ما باید چند جانبه عمل کنیم، سوریه یک نمونه بسیار خوب از آن است که چگونه روسها، ایرانیها و ترکها به یک توافق رسیدند. مدل سوریه میتواند به یک مدل برای پایان دادن به بحرانهای منطقهای تبدیل شود».
لاوروف اظهار داشت که روشهای باستانی و یکجانبه حل بحران باید کنار گذاشته شود زیرا به چندجانبهگرایی نیاز است و باید در چارچوب قوانین و سازمانهای بینالمللی باید عمل شود.
وی با بیان اینکه این توافق بین مسکو و آنکارا درباره شمال سوریه بود وضعیت را در منطقه تثبیت کرد، گفت: «ما نگرانیهای امنیتی ترکیه درباره [شبهنظامیان] کُرد را بسیار جدی میگیریم. مشکل کُردها، یک بمب است اما ما در تلاش هستیم با تمام طرفهای درگیر راهحلی برای آن پیدا کنیم».
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه افزود: «کُردها باید درک کنند که هیچ راه خروجی به جز مذاکره با دمشق ندارند. امیدوارم که کُردها این مسئله را درک کنند، مخصوصا الان که شاهد غیرقابل اعتماد بودن آمریکا بودند».
لاوروف درباره تلاشهای اروپا و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای نفوذ به آفریقا نیز گفت: «اتحادیه آفریقا نقش کلیدی در ثبات این منطقه ایفا میکند. قبل از ناتو، اتحادیه آفریقا تلاش کرد بحران قذافی را با مذاکره حل کند اما متاسفانه ناتو به دلایل دیگری که داشت عمل کرد و متاسفانه نتیجه آن چیزی شد که اکنون شاهدش هستیم».
وی تاکید کرد اقدامات غرب در عراق و لیبی، نمونههایی از نتیجه چنین دخالتهایی است که فقط ویرانی دولت و ظهور تروریسم به بار میآورد.
این مقام روس در بخش دیگری از صحبتهایش درباره مناقشات فلسطین اشغالی و در پاسخ به سوالی درباره نگرانهای امنیتی رژیم صهیونیستی، گفت: «تنها راهکار دو دولتی است که میتواند امنیت اسرائیل و همچنین امنیت کشورهای همسایه را تامین کند».
لاوروف در گفتوگو با خبرنگاران بعد از این نشست نیز هشدار داد اقدام آمریکا در خصوص انبار کردن موشکهای هستهای کوتاهبرد و میانبرد در اروپا را بدون پاسخ نخواهد گذاشت.
کشورهای آمریکا و روسیه بعد از ماهها متهم کردن یکدیگر به نقض مفاد معاهده منع موشکهای هستهای میانبرد، روز جمعه (یازده مرداد) رسما از آن خارج شدند.