اخیرا پنتاگون نسبت به پایان تحریمهای تسلیحاتی ایران در سالآینده ابراز نگرانی کرده است. طبق توافق هستهای سال ۲۰۱۵، سازمان ملل موافقت کرده است که از اکتبر ۲۰۲۰ ایران بتواند تسلیحاتی که قادر به تولید آن نیست را بخرد.
اخبار سیاسی- به گفته بلومبرگ، واشنگتن با خروج یک طرفه از برجام، دولت ترامپ دیگر حتی نمیتواند روی متحدانی چون فرانسه و انگلیس برای فشار آوردن به ایران حساب کند. اکنون قدرتمندترین سلاح آمریکا، تحریمهای اقتصادی هستند و باید دید شرکت های روسی و چینی در برابر سفارشات میلیارد دلاری ایران چه واکنشی نشان خواهند داد.
این گزارش در ادامه می افزاید: بهترین کاری که دولت ترامپ می تواند انجام دهد، تحریم های بیشتر برای تنگتر کردن عرصه بر ایران برای دسترسی به سیستم های تراکنش مالی است. آمریکا شاید به معافیت تحریمی صادرات هیدروکربن ایران نیز پایان دهد.
در بدترین سناریو ممکن است چین و روسیه به سمت ایجاد یک مکانیسم جدید پرداختی برای دور زدن تحریمها بروند که این مساله، سلطه آمریکا بر نظام مالی جهانی را به چالش خواهد کشید. پیش تر کشورهای اروپایی با راه اندازی مکانیزم پرداخت ویژه با ایران موسوم به " اینستکس" تلاش کردند تا از روابط خود با ایران محافظت کنند هرچند که این مکانیزم به دلیل آن که شرکت های اروپایی جرات مواجهه با تحریم های آمریکا را پیدا نکردند نتوانسته است فعلا موفقیت زیادی کسب کند.
لازم به ذکر است دولت دونالد ترامپ در اردیبهشت سال گذشته از توافق هستهای با ایران خارج شد و تحریمها علیه این کشور را مجددا اعمال کرد. رهبران اروپاییها با این تصمیم آمریکا مخالفت کرده و برای حفظ روابط تجاری خود با ایران اقدام به راه اندازی سیستم مالی اینستکس کرده اند که فعلا تنها شامل فرانسه، انگلیس و آلمان است اما برخی کشورهای دیگر اروپایی نظیر هلند، اتریش و دانمارک برای پیوستن به آن ابراز تمایل کردهاند.
با این حال واکنشهای شرکت های روسی و چینی به مساله تحریم ها ممکن است متفاوت باشد و دولت ترامپ نیز ابزارهای بسیار محدودی برای وادار ساختن آنها به تبعیت از تحریمها دارد.