جعفر قناد باشی کارشناس مسائل خاورمیانه باشاره به ناآرامی های اخیر در لبنان و دلایل بروز آن از سوی مردم این کشور، اظهار کرد: رویدادهایی که لبنان در روزهای اخیر شاهد آن بود؛ حاصل واکنش مردم این کشور به کاستی ها در حوزه اقتصادی و بخشی از فسادی می شود که در دولت لبنان وجود دارد.
اخبار سیاسی- کارشناس مسائل خاورمیانه خاطرنشان کرد:مشکلات اقتصادی و فساد موجود در بدنه اجرایی وجود دستگاههای اداری لبنان، حاصل ناکارآمدی دولت های گذشته و حاکم این کشور بوده و به اصطلاح یک شبه ایجاد نشده است.از سوی دیگر علاوه بر فساد مالی که یک بعد پیدایش نا آرامی های لبنان محسوب می شود٬ تلاش بعضی از جریان های سیاسی برای استفاده ابزاری از مصادره نارضایتی های مردم به عنوان دستاویزی برای پیشبرد مقاصد سیاسی خودشان را هم نمی توان نادیده گرفت.
او ادامه داد: به عقیده من هرچند لازم است اعتراضات مردمی در لبنان نسبت به ناکارآمدی و فساد جدی گرفته شود اما مسئله مهمتر که ابعاد وسیعتری دارد و میتواند عواقب بدتری به همراه داشته باشد داشته باشد٬ سوء استفاده برخی جریانات سیاسی این کشور از نارضایتی ها است.در هر صورت دامن زدن به ناآرامیهای اخیر نمیتواند در این کشور تغییرات ساختاری ایجاد کند و تنها باعث ضربه زدن به ساختار دولت لبنان میشود.
کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه داد: هرگونه تغییر ساختاری در لبنان که بر اثر فشارهای سیاسی ایجاد شود خود میتواند مصیبتی بزرگتری برای این کشور به شمار رود. رهبران این ناآرامیها یعنی سمیر جمبلات و ولید جعجع در کنار گروههایی که آنها را همراهی می کنند٬ توانایی پیشبرد مقاصد خود در حد تغییر دولت و یا به اجرا گذاشتن یک برنامه راهبردی برای حل مشکلات را ندارند و صرفاً دامنه نارضایتیها را گسترش میدهند.
او افزود: این اقدامات در حالی انجام می شود که لبنان به یک برنامه راهبردی نیاز دارد که در دستور کار دولتمردان این کشور قرار گرفته و اجرایی شود . دولت این کشور باید در جهت حل مشکلات مردم و کاهش فساد قدم بردارد٬ چراکه در چنین شرایطی دامن زدن به اختلافاتی که موجب استعفای دولت شود قطعا اقدام مناسبی نخواهد بود.
قنادباشی اظهار کرد: به دلیل مشکل آفرینیهای جریانات سیاسی مختلف در لبنان تشکیل دولت در این کشور مدت زیادی طول کشید در نتیجه اگر بهرهبرداریهای نادرستی از این ناآرامیها انجام شود٬ امکان دارد برخی از اعضای دولت یا سعد حریری استعفا دهند که در این صورت مشکلی بزرگتر و در مقیاسی بیشتری ایجاد خواهد شد.این در حالی است که تمام احزاب باید در جهت رفع تنش ها باید دست به دست هم داده و نواقص دولت را رفع و در جهت کاهش فسادهایی که در بدنه دولت وجود دارد اقدام کنند.
او افزود: سمیر جمبلات و جعجع در پدید آمدن اعتراضات در لبنان شریک بوده و مقصرند، به چند دلیل ، یکی اینکه هیچ گاه برنامه راهبردی منظمی برای حل مشکلات ساختاری در این کشور ارائه نکردهاند٬ همچنین درجهت فساد زدایی، کمک و یا طرحی نداشتند، بلکه آنها ایراداتی را برای تشکیل دولت لبنان طرح و مشکلاتی را در راه تشکیل دولت در این کشور ایجاد کرده و باعث شدند تشکیل دولت در این تا چند مرحله به تعویق بیفتد که این خود یکی از ریشههای مشکلات فعلی محسوب میشود.
کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به نزدیک بودن مواضع سعد حریری به جریانی وابسته به سعودی، خاطر نشان کرد: رهبران ناآرامی ها در لبنان در صدد انجام فرافکنی بوده و می خواهند مشکلاتی را که خود در به وجود آمدن آن دخیل هستند به دیگران انداخته و آنها را عامل بروز این وضعیت معرفی کنند.
او ادامه داد: در لبنان جریان سعد حریری به عربستان نزدیک است و سعی میکنند پای ایران را به مشکلات داخلی بکشانند که این امر میتواند قسمت طنز مسئله باشد، همچنین راهی را که انتخاب کرده اند مسیر مناسبی برای برون رفت از مشکلات کنونی این کشور نیست . زیرا باید عزمی جدی برای رفع مسائل وجود داشته باشد.
قنادباشی تاکید کرد: سعد حریری به عنوان یک مقام اجرایی لبنان به عربستان و جریانات مربوط به آنها وابسته بوده و مخالف حزب الله است، در نتیجه می بینیم که به طور مستقیم و یا غیرمستقیم جریان حزب الله را مورد انتقاد قرار می دهد که مسلماً مردم هوشمند لبنان با این گروهها همراهی نمی کنند.