«شیرین هانتر» معتقد است که حتی اگر کل اتحادیه اروپا به اینستکس بپیوندد، مشکلات ایران را حل نمی کند و اصولاً اروپا تاکنون با ایران صادق نبوده است.
اخبار سیاسی- «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه روز جمعه هشدار داد که ایران و آمریکا تنها یک ماه فرصت دارند تا طرح پاریس برای زنده نگه داشتن برجام را اجرایی کنند. طرح فرانسه برای برجام تاکنون موفقیتی نداشته و این بستگی به ایران و آمریکا دارد که این طرح را زنده نگه دارند.
لودریان هشدار داد تا قبل از اینکه ایران فعالیت های هسته ای خود را تشدید کند، واشنگتن و تهران تنها یک ماه فرصت داشتند با هم برای کاهش تنش ها در خاور میانه مذاکره کنند.
وزیر خارجه فرانسه در جمع قانونگذاران فرانسه گفته بود: اگرچه ابتکار ماکرون برای میانجیگری تاکنون نتیجه نداشته است اما با توجه به اینکه ایران اعلام کرده تا اوایل نوامبر اقدامات جدیدی را برای کاهش تعهدات توافق وین انجام خواهد داد، از این رو این دو کشور فرصت چندانی برای توقف روند افزایش تنش ها در منطقه ندارند.
در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با پروفسور «شیرین هانتر» استاد دانشگاه جورج تاون و عضو شورای روابط خارجی آمریکا تنظیم نموده که در ادامه می آید.
*«ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه روز جمعه هشدار داد ایران و آمریکا تنها یک ماه فرصت دارند تا طرح پاریس برای زنده نگه داشتن برجام را اجرایی کنند. آیا اساساً فرانسه در جایگاه هشدار دادن برای حفظ برجامی که خود اروپایی ها به تعهداتشان عمل نکردند هست؟
فرانسه در تلاش است هم ایران و هم ایالات متحده امریکا را جهت تغییر مواضع غیر سازش خود تحت فشار قرار دهد و با نوعی سازش که می تواند تنش ها را در خلیج فارس از بین ببرد، موافقت کنند.
فرانسه می داند که سقوط برجام تنش های منطقه ای را شدت می بخشد. حتی ممکن است خطر درگیری نظامی بین تهران و واشنگتن را افزایش دهد. فرانسه و سایر کشورهای اروپایی نتوانسته اند به تعهدات خود در قبال تهران عمل کنند. اما از همان ابتدا مشخص بود که اروپا پس از خروج آمریکا از توافق هسته ای، نمی تواند توافق هسته ای ایران را حفظ کند.
از نظر قانونی و اخلاقی ایران حق دارد موضع خود را نسبت به اجرای برجام تغییر دهد. با این حال، سقوط این توافق فشارهای بین المللی دیگری را علیه تهران افزایش می دهد.
*آیا این هشدار به معنای نوعی شکست در تلاشهای دیپلماتیک فرانسه برای میانجیگری بین ایران و آمریکاست؟
به عنوان یک قاعده، تلاش های میانجیگری تنها هنگامی موفق خواهد بود که طرفین، تصمیمی اساسی برای آشتی اتخاذ کنند. تا زمانی که این تصمیم اساسی حاصل نشود، واسطه ها شانس موفقیت کمی دارند.
دولت ترامپ هنوز تصمیمی برای آشتی با تهران نگرفته است. همچنین ایران هنوز مایل به دستیابی به سازش با واشنگتن نیست. ایران مایل به تغییر برخی از مواضع اصلی خود در رابطه با مسائل خاورمیانه نیست.
در همین حال، واشنگتن تصمیم دارد خواسته هایی را در مورد ایران مطرح کند که می داند تهران نمی تواند آن را بپذیرد. بنابراین این واقعیت که مأموریت ماکرون موفق نشده تعجب آور نیست.
*ایران اعلام کرده تا اوایل نوامبر اقدامات جدیدی را برای کاهش تعهدات برجامی انجام خواهد داد. چرا اروپا تلاش جدی برای حفظ برجام انجام نمی دهد و فقط روزانه اعلام می کنند که فلان کشور هم به اینستکس پیوسته است ولی در عمل چیزی رخ نمی دهد؟
فرانسه قادر به انجام کاری برای اطمینان از بقای برجام بدون تأیید آمریکا نیست. علاوه بر این، پاریس نیز دوست دارد که تهران سیاست های منطقه ای خود را تغییر دهد. اصولاً در این رابطه اروپا و ایالات متحده باهم توافق دارند.
هم ایالات متحده امریکا و هم اروپا می خواهند که ایران قبل از توافق با هرگونه تخفیف اقتصادی، همه امتیازات خواسته شده را تقدیم کند. آنها امیدوارند که ادامه فشار، تهران را وادار به تسلیم کند.
اما آنها نگران تغییر موضع ایران درباره برجام هستند که احتمالاً منجر به تجدید نظر ایران در مورد برنامه هسته ای خود علی رغم هشدارهای آنها می شود.
*آیا به نظر شما مکانیسم اینستکس با توجه به هشدارهای امریکا در خصوص تحریم شرکتهایی که با آن کار کنند، عملیاتی خواهد شد و نیازهای ایران را برآورده خواهد کرد؟
اینستکس هرگز جایگزین مناسبی برای معاملات تجاری مالی عادی نیست. اینستکس همواره ابزاری برای متقاعد کردن ایران برای ادامه پایبندی به برجام بوده است. حتی اگر کل اتحادیه اروپا به آن بپیوندد ، مشکلات ایران را حل نمی کند. باید گفت که اروپا با تهران صادق نبوده است.