دکتر محمدصالح صدقیان مدیر مرکز عربی پژوهشهای ایرانی در خصوص پیام سعودی ها به تهران و چرخش سیاست عربستان در مقابل ایران٬ تاکید کرد که اعتبار جمهوری اسلامی ایران در همه پروندههای موجود در منطقه و نیز روابط منطقهای ایران به ویژه در امور منطقه خلیجفارس ٬ عربستان را نگران کرده است.
اخبار سیاسی-وی ادامه داد: ما در خلال نشستهای سازمانملل در نیویورک دیدیم که جمهوری اسلامی ایران چه اعتبار بالایی دارد و این اعتبار بر ادامه تلاشهای فرانسه برای کاهش تنش میان تهران وآمریکا نیز تاثیر گذاشته بود.
دکتر صدقیان اضافه کرد: ما مهمترین اتفاق امسال را در نشستهای سازمانملل دیدیم که یک اتفاق ایرانی بود٬ همچنین دیدیم که چگونه مقر هیئت ایرانی در مقایسه با سایر کشورها٬ چه کشورهای اروپایی یا غربی٬ حکم کندوی عسل را داشت.
مدیر مرکز عربی پژوهشهای ایرانی خاطرنشان کرد که این اعتبار ایران بر عربستان سعودی نیز تاثیر گذاشته تا جایی که آن را وادار به صحبت از یک گفتمان سیاسی کرده است.
وی اظهار کرد: ما میدانیم که سعودیها تاکنون و پس از گذشت پنج سال از جنگ یمن٬ نتوانستهاند اهداف خود را در این کشور تحقق بخشند.
دکتر محمدصالح صدقیان تصریح کرد که عملکرد رئیس جمهور در سازمانملل موجب نگرانی بیشاز حد عربستان شد و در موضع سعودیها من معتقدم که عربستان هیچ گفتمان جدیدی ندارد که به افکار عمومی داخلی و بینالمللی ارائه دهد؛ اما این لفاظی جدید سعودیهاست که در هماهنگی با تلاشهای آنها برای ایجاد راهحلهای سیاسی در راستای پایان دادن به جنگ یمن است.
صدقیان تصریح کرد، اگر عربستان صادق بوده و واقعا به دنبال گفتگو با جمهوری اسلامی ایران باشد؛ جمهوری اسلامی ایران از خلال ابتکارات خود در طول چهار سال گذشته میتواند یک عامل مشترک برای رسیدن به نقاط مشترک و گشودن باب مذاکرات و نشستن بر سر میز مذاکره در راستای ضرورت و تعهد به فرهنگ مذاکره که در میان کشورهای منطقه وجود دارد٬ باشد؛ بنابراین از این دعوت محمدبنسمان ولیعهد عربستان استقبال میکنیم و شنیدیم که علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی ایران نیز از این اقدام استقبال کرد.
صدقیان ابراز عقیده کرد، ایران به شرط تمایل واقعی سعودیها برای نشستن بر سر میز مذاکره٬ به این اقدام تمایل داشته و آماده ارائه آنچه که به موفقیت این مذاکره کمک میکند است؛ البته به این شرط که طرف سعودی واقعا به دنبال مذاکره باشد.
وی در خصوص پیام عربستان تصریح کرد که این پیام توسط علی ربیعی سخنگوی دولت اعلام شده و تاکنون جزئیات زیادی پیرامون این نامه دریافت نکردهایم؛ اما زمانی که نامهای از ریاض به تهران میرسد٬ مطمئناً در رابطه با مشکلات موجود در منطقه صحبت کرده که ایران را برای گفتگو در خصوص این مشکلات دعوت کرده است.
وی در ادامه افزود که ایران نهتنها میتواند در این گفتگو شرکت کند بلکه قادر است تا در حل بسیاری از مشکلات عربستان که موجب نگرانی آن شده بهویژه جنگ یمن به سعودیها کمک کند.
مدیر مرکز عربی پژوهشهای ایرانی خاطرنشان کرد: ما دیدیم که چگونه جمهوری اسلامی ایران٬ جنبش انصارالله را با یک گروه اروپایی در تهران در سطح سفرای آنها٬ جمع کرد و همچنین پیش از این، نقش بزرگی در موفقیت نشست استکهلم و آزادسازی اسرای سعودی توسط انصارالله ایفا نمود که به اعتقاد من یکی از نتایج نشست استکهلم بود و ایران پیشنهادهای زیادی برای عربستان و منطقه در خصوص تقویت امنیت و ثبات در خاورمیانه دارد.
دکتر محمدصالح صدقیان در پاسخ به سوالی پیرامون اینکه ممکن است عربستان این تصمیم را مستقل از آمریکا گرفته باشد اظهار کرد که در این خصوص دو احتمال وجود دارد: اول اینکه عربستان ضرورت و اهمیت توجه به گفتگوی سیاسی را احساس کرده است؛ چراکه نتوانسته دستاوردی از جنگ یمن به دست آورده و به دنبال آن عنصر حامی سعودیها در مقابل ایران یعنی «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا از دولت این کشور اخراج شده و به این ترتیب شانس عربستان برای دستیابی به اهداف خود در برابر ایران بسیار کاهش یافته است.
وی در ادامه تصریح کرد که احتمال دوم این است که شاید آمریکا عربستان را به سمت مذاکره با ایران سوق داده تا به منزله فرصتی برای حرکت آمریکا در مسیر ابتکار عمل امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه باشد.
دکتر صدقیان ادامه داد که اگر اطلاعات در خصوص اینکه نشست 1+4 با اضافه شدن ایالات متحده به معنای بازگشت به گروه 1+5 است؛ شاید آمریکا عربستان را به منظور آماده کردن شرایط مذاکره آمریکا با ایران و آزاد شدن از فشارهایی که سعودیها به خاطر خروج از توافق هستهای به آمریکا وارد میکنند که این فشار آنها در پی تغییر سیاستهای ایران در برخورد با اموری که عربستان در آن گرفتار شده شکل گرفته است٬ تحت فشار قرار داده تا روابط خوبی با ایران برقرار کند.
وی تصریح کرد که دلایل و شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد عربستان برای مقابله با ایران با جان بولتون و رژیم صهیونیستی همدست است و به ویژه پیش از این یک روزنامه لبنانی مدارک و اطلاعاتی منتشر کرد مبنی بر اینکه عربستان وارد یک ائتلاف امنیتی ضد نظام سیاسی ایران شده که این بلندپروازیهای عربستان هرگز محقق نمیشود.
رئیس مرکز عربی پژوهشهای ایرانی ادامه داد که اگر عربستان واقعا تمایل به باز کردن باب گفتگو داشته باشد٬ اولین گام در استقبال از ابتکار حسن روحانی رئیس جمهور ایران در تشکیل ابتکار صلح هرمز برداشته میشود و این نکته بسیار مهمی است چراکه در این صورت بسیاری از چشماندازهای همکاری و گفتگو گشوده شده و خوشبین میشویم که عربستان نیز مایل به تحقق این امر است.
دکتر صدقیان تصریح کرد که هر مذاکرهای میان ایران و عربستان و نیز رسیدن به هر نتیجهای٬ تنها در راستای منافع ایران و عربستان نبوده و در واقع در خدمت امنیت و ثبات منطقه و به ویژه کشورهایی است که در بحران امنیتی و سیاسی و نظامی به سر میبرند مانند عراق، یمن و سوریه و حتی میتواند از ملت فلسطین نیز در برابر رژیم صهیونیستی حمایت کند.