سخنان مقام معظم رهبری در روز گذشته که پیرامون مذاکره با آمریکا و سیاستهای خصمانه این کشور در برابر ایران اسلامی ایراد شد، از چند جهت قابلبررسی است و زوایا و نکاتی دارد که خواندنش خالی از لطف نیست:
اول. سخنان معظم له در باب نکوهش مذاکره با آمریکا یک استدلال روشن و منطق ساده و شفاف دارد: آمریکا در حال پیاده کردن سیاست فشار حداکثری است و از تمام ابزارهایش استفاده میکند تا ایران را به تسلیم و پذیرش زور وادارد. اگر ما کوتاه بیاییم و سر میز مذاکره بنشینیم، طرف مقابل چنین برداشت خواهد کرد که فشار حداکثری جواب داده و ازاینپس، در تمام چالشهای فیمابین، از آن بهره خواهد جست و درنتیجه، ایران عزیز ما دیگر رنگ آسایش نخواهد دید.
تابهحال دیدهاید که یک منطق مستحکم در عرصه سیاست بینالملل، اینچنین ساده و شفاف شرح داده شود، طوری که حتی قابلطرح برای کودکان باشد. از این منظر، بیان سیاستهای کلان و پیچیده بینالمللی و باز کردن مشت دشمن مکار با عباراتی ساده، حقیقتاً سهل و ممتنع و یادآور فرمایشات بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی است.
دوم. پیشازاین، مقام معظم رهبری بارها در سخنانشان، مذاکره با آمریکا را بیفایده دانستند، اما بنا به استدلالی که ذکر آن رفت، در شرایط فعلی، مذاکره با آمریکا، نهتنها بیفایده بلکه بهشدت مضر و دارای آثار زیانباری برای امروز و فردای ایران خواهد بود.
سوم. تأکیدات چندباره و صریح رهبر معظم انقلاب و بستن تمام منافذ استثنا در امر مذاکره با آمریکا، بهخوبی روشن است. ایشان، علاوه بر اینکه پیشازاین هم مرتباً در رد مذاکره با آمریکا، فرمایشاتی داشتهاند، روز گذشته، ممنوعیت مذاکره با آمریکا را با سه عبارت روشن، تعمیم دادهاند. «هیچ مسئولی»، «در هیچ سطحی» با آمریکا مذاکره نخواهد کرد، «نه در نیویورک و نه در غیر آن». این یعنی تمام مسئولان کشور متفق القولند و به خلاف سیاستها و اظهارات آشفته مقامات آمریکایی که یک روز از مذاکره بدون پیششرط و روز دیگر از مذاکره با ۱۲ شرط سخن میگویند، هر عقل سلیمی در ایران، از مضرات مذاکره با آمریکای عهدشکن آگاه است و سیاست قطعی جمهوری اسلامی، ایستادن در برابر فشار حداکثری دولت آمریکاست.
چهارم. به فرض آنکه آمریکای جنایتکار به تمام تعهدات خود بازگشت و نقض عهد را کنار گذاشت، در آن صورت مسئولان ما میتوانند برای آغاز «مذاکره» با آمریکا تصمیمگیری کنند، تأکید میکنم که «مذاکره» و نه «تسلیم و وادادگی» و «قبول کردن تمام خواستههای سلطه طلبانه طرف مقابل»، چراکه طرف آمریکایی از مذاکره این را میخواهد. البته پاسخ روشن رهبر معظم انقلاب به این نوع از مذاکره، آنقدر زیباست که باید بارها نوشت و خواند و تکرار کرد: « خیلی خب، بروند با آنکسانی که بهعنوان گاو شیردهِ آنها عمل میکنند، هر جور میخواهند همینطور مذاکره کنند؛ امّا جمهوری اسلامی، جمهوری مؤمنین است، جمهوری مسلمینِ لِلّه است، جمهوری عزت است؛ مذاکرهای که بنشینند حرف اینوآن را قبول کنند، [در آن معنا ندارد.]»
مسعود پیرهادی