«عبدالله بن خالد بن سلطان عبدالعزیز» سفیر عربستان در اتریش و نماینده دائم این کشور در سازمانهای بینالمللی در وین در اظهاراتی مدعی شد، باید اقداماتی بازدارنده در قبال «تخطی ایران و نقض توافق هستهای توسط این کشور» اتخاذ شود.
اخبار سیاسی- بر اساس گزارش روزنامه سعودی «الشرق الاوسط»، وی در نشست این هفته شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای مدعی شد: «باید یک توافق بینالمللی فراگیر در قبال برنامه هستهای ایران وجود داشته باشد تا عدم دستیابی این کشور را به هر نوع سلاح هستهای تضمین کند. این اقدام باید در راستای ضرورت کار برای عدم گسترش سلاحهای کشتار جمعی در خاورمیانه (غرب آسیا) و با هدف تضمین امنیت و صلح بینالمللی انجام شود.»
عبد الله بن خالد گفت این توافق باید شامل «ساز و کار بازرسی ویژه، دقیق و همیشگی از همه سایتها از جمله سایتهای نظامی» به همراه سازوکاری برای بازگشت تحریمها در صورت نقض توافق توسط ایران باشد.
وی در ادامه ادعاهای خود گفت: «ایران از درآمد اقتصادی ناشی از رفع تحریمها برای توسعه داخلی و بهبود اوضاع ملت خود استفاده نکرده بلکه از آنها برای تنشآفرینی در کشورهای همسایه و بر هم زدن امنیت منطقه و ثبات منطقه به شکلی خاص استفاده کرده است؛ رفتار تهاجمی ایران طی 40 سال گذشته بر نیتهای این کشور در منطقه تأکید میکند، آخرین گزارش آژانس ویژه نقض توافق هستهای توسط ایران بر این موضوع تأکید دارد.»
عبد الله بن خالد با قدردانی «از تلاشهای آژانس در زمینه رصد برنامه هستهای ایران به شکلی حرفهای و دقیق»، گفت: «گزارشهای اخیر آژانس بر نقض توافق توسط ایران تأکید میکند چه در سطح میزان غنیسازی اورانیوم، یا میزان اورانیوم غنیشده یا نصب و توسعه سانتریفیوژهای پیشرفته و متوقف کردن تمام تعهدات مربوط به تحقیق و توسعه آن. موضوعی که تأکیدی بر اظهارات اخیر مقامات ایرانی در این باره است. اینها نشان دهنده ناقص بودن توافق هستهای است و بر ضرورت اتخاذ اقدامات بازدارنده در قبال آن تأکید میکند؛ هدف اصلی که ایران دنبال رسیدن به آن است، اکنون مشخص شده است.»
وی در پایان اعلام کرد، گزارشهای آژانس همچنان شامل رویکرد ایران برای توسعه «سیستمهای پیشران هستهای دریایی» نیست و باید هدف از این موضوع توضیح داده شود خصوصا اینکه از این تکنولوژی بیشتر در زمینههای نظامی استفاده میشود.
اردیبهشت ماه امسال در نخستین سالگرد خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای، تهران اعلام کرد که اجرای بخشی از تعهداتش ذیل برجام را متوقف میکند. ایران تاکنون در دو مرحله، دو فرصت ۶۰ روزه به اروپا داده تا تعهدات اقتصادی خود را اجرایی کرده و آثار تحریمهای یکجانبه آمریکا را جبران کند.
جمهوری اسلامی ایران آخر هفته گذشته در واکنش به عدم تحقق وعدههای اتحادیه اروپا در ارتباط با برجام، بخش دیگری از تعهدات خود ذیل برجام را به حال تعلیق درآورد.
در گام جدید، ایران اعلام کرده است که دیگر هیچیک از محدودیتهای تعیینشده برای فعالیتهای تحقیق و توسعه هستهای را اجرا نخواهد کرد. آزمایش زنجیرههای نسلهای جدید سانتریفیوژ از جمله مواردی است که در دستور کار سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است.