یک روزنامه آمریکایی امروز چهارشنبه جزئیات جدیدی درباره دلایل تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور آمریکا برای اخراج «جان بولتون»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید مطرح کرده است.
اخبار بین الملل- روزنامه واشنگتنپست نوشته جان بولتون و دونالد ترامپ در ۱۷ ماهی که از حضور او در کاخ سفید میگذشت در خصوص طیف وسیعی از مسائل اعم از کره شمالی، ونزوئلا و ایران اختلاف داشتند.
اما، طبق گفته منابع مطلع، ترامپ سرانجام روز سهشنبه بعد از مجادلههایی جنجالی در کاخ سفید تصمیم گرفته جان بولتون را اخراج کند. به نوشته واشنگتنپست، دیگر مقامهای دولت ترامپ، جان بولتون را به درز اسرار دولت ترامپ به رسانههای محافظهکار، تلاش برای وارد کردن دیگران به مجادله خودش با «مایک پامپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا بر سر افغانستان و تلاش برای پیش بردن دیدگاههای خودش به جای دیدگاههای ترامپ متهم کردهاند.
روایت واشنگتنپست حاکی است ترامپ عصر دوشنبه که در حال آماده شدن برای حرکت به سمت مجل اجتماع هوادارانش در کارولینای شمالی بود بولتون را احضار کرد و خواستار دیدار با او شد.
برخی از اعضای دولت ترامپ، بولتون را منبع انتشار اخباری در رسانهها میدانستند که مدعی شده بود بولتون و «مایک پنس»، معاون ترامپ مخالف توافق صلح با طالبان بودند. ترامپ بعد از انتشار این خبر در رسانهها آن را «خبر جعلی» توصیف کرده و تکذیب کرد. او در توئیترش هدف از انتشار این خبر را ترسیم فضای آشوب در کاخ سفید دانست.
واشنگتنپست نوشته بولتون این اتهام را تکذیب کرده اما مسئله افغانستان یکی از مسائلی بود که سرآغاز تحولات بعدی شد.
یک منبع که خواسته نامش فاش نشود به این روزنامه گفت یکی از گلایههای ترامپ این بود که بولتون مدام با اعضای کنگره تماس میگرفت و سعی میکرد از طریق آنها سیاستهای مورد ترجیح خودش را به ترامپ تحمیل کند.
واشنگتنپست مینویسد حلقه نزدیکان بولتون که توسط او دستچین شده بودند، بدون اینکه ضرورتی وجود داشته باشد با دیگر اعضای مجموعه شورای امنیت ملی مجادله داشتند.
مقامهای مطلع میگویند سیلی از گلایهها روانه ترامپ شده بود. «مایک پامپئو و استیون منوشین، وزیر خزانهداری آمریکا به ترامپ گفتهاند که حضور بولتون کمکی به او نمیکند.» بولتون حتی در هفتههای گذشته از مصاحبه با شبکههای تلویزیونی برای دفاع از سیاستهای ترامپ در خصوص افغانستان و روسیه هم امتناع کرده بود. در نتیجه ترامپ فکر میکرد که بولتون وفادار نیست و با تیم او نیست.
بعد از آنکه ترامپ دیدگاههایش را توضیح داد بولتون پیشنهاد داد از سمتش استعفا کند. بولتون بعداً گفت که ترامپ اصرار کرده که فردای آن روز درباره مسئله صحبت خواهند کرد، اما این آخرین باری بود که بولتون ترامپ را میدید.
یک فرد آشنا به دیدگاههای بولتون گفت: «او این دیدار را با ترامپ داشت، بعد چند ساعتی درباره آن فکر کرد، به خصوص آنکه رئیسجمهور اصراری به ماندن او نداشت. ضمن آنکه به اندازه کافی در این مدت سختی کشیده بود.»
صبح سهشنبه بولتون یک نامه دو خطی تقدیم یکی از معاونانش کرد تا آن را به ترامپ تحویل دهد و بعد ساختمان را ترک کرد. در متن آن نامه آمده بود: «بدینوسیله استعفا میکنم و این استعفا از همین لحظه قابل اجرا است.» در این نامه خبری از اختصاص وقت بیشتر به خانواده یا تمجید از ترامپ و تشکر از او نبود.
اما قبل از ظهر، ترامپ ابتکار عمل را از بولتون ربود و در یک توئیت جنجالی اعلام کرد که بولتون را اخراج کرده است.
واشنگتنپست در ادامه به واکنشها در دولت ترامپ به خبر اخراج بولتون اشاره کرده است: «در کاخ سفید، آنهایی جزو حلقه نزدیکان ترامپ نبودند با دیدن توئیت او متعجب شدند. در پنتاگون، فریاد شوق به پا شد.»
مقامهای ارشد دولت ترامپ و برخی از جمهوریخواهان نزدیک به کاخ سفید فهرستی طولانی از کسانی که از رفتن بولتون ناراحت نشدند ارائه کردهاند. ملانیا ترامپ، همسر ترامپ، مایک پنس، مایک پامپئو، استیون منوشین و شمار زیادی از مقامهای پنتاگون در این فهرست قرار دارند.