ناکامی در اجماع سازی بین المللی در دولت چهل و پنجم آمریکا مهمترین نتیجه سیاست خارجی این کشور بوده است؛ ناکامی که دستگاه دیپلماسی آمریکا همچنان بر تکرار آن اصرار میورزد.
اخبار سیاسی- تلاش دولت آمریکا برای ایجاد باصطلاح ائتلاف و اجماع جهانی در دوران ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» در کنار دیگر سیاستهای بی حاصل این دولت در عرصه خارجی را میتوان مهمترین نقطه ضعف دستگاه دیپلماسی آمریکا دانست. واشنگتن که در راستای سیاستهای خصمانه خود علیه ایران، چند بار به این سیاست متوسل شده و نتیجهای نگرفته بود، برای توجیه تقویت حضور خود در خلیج فارس و در راستای سیاستهای مداخله جویانهاش در این منطقه، مجددا به این حربه متوسل شد.
خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای ایران که با مخالفتها و انتقادات گسترده بین المللی روبرو شد، سبب شد تا آمریکا با به کار بردن ابزارهای مختلفی از ترغیب تا اعمال فشار تلاش کند با ایجاد ائتلافی بین المللی به این اقدام غیرقانونی خود وجهه قانونی و مشروع بدهد. اعمال فشار بر کشورهای اروپایی برای خروج از توافق هستهای ایران و برگزاری نشست در لهستان برای متقاعد کردن کشورهای مختلف برای پیوستن به تحریمهای آمریکا علیه ایران از جمله اقداماتی بودند که منجر به نتیجه نشدند.
بیشتر بخوانید: تعمیق شکاف آمریکا و اروپا
دولت آمریکا در جدیدترین اقدام ضد ایرانی خود تلاش کرد با ایجاد باصطلاح ائتلافی دریایی در تنگه هرمز با حضور طیف گستردهای از کشورهای مختلف، ضمن تقویت حضور خود در این منطقه فشار بر ایران را مضاعف کند. اما ارائه درخواست رسمی به بیش از ۶۰ کشور برای مشارکت در این ائتلاف تنها با پاسخ مثبت مشروط لندن مواجه شد.
ژاپن، کره جنوبی، نروژ، اسپانیا، آلمان، فرانسه و استرالیا از جمله کشورهایی بودند که این درخواست را با پاسخ منفی جوابگو بودند.
بیشتر بخوانید: دست خالی بولتون از سفر به انگلیس
تهدید کشورهای مختلف توسط آمریکا نیز در این زمینه راهگشا نبود. آلمان در واکنش به تهدید آمریکا مبنی بر خروج نظامیانش از این کشور، ضمن استقبال از این پیشنهاد اعلام کرد این نظامیان نه به یک کشور اروپایی دیگر بلکه باید به خانهشان منتقل شوند.
ژاپن نیز اعلام کرد مشارکتش در این ائتلاف قطعا با واکنش و پاسخ ایران روبرو خواهد شد و این موضوعی است که توکیو با توجه به روابط دوستانه دیرینه دو کشور خواهان مواجه شدن با آن نیست.
بدعهدی آمریکا و عدم پایبندیاش به تعهدات و توافقهای بین المللی نقش موثری در کاهش اعتماد سایر کشورها به واشنگتن نقش داشته است. این چالش ناتوانی واشنگتن در اجماع سازی بین المللی را در پی داشته است.