«أحمد القاعود» نویسنده و پژوهشگر مصری در مقالهای تحت عنوان «پیامهای قاهره و تهران... تلاشی برای درک» نوشت که با وجود قطع روابط بین قاهره و تهران اما اخیرا نشانهها و تغییراتی در روابط دو طرف مشاهده شد که قابل تأمل است.
اخبار سیاسی- القاعود به برخی از این موارد اشاره میکند و مینویسد که پیش از تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران، زمزمه اینکه مصر به خرید نفت ایران روی میآورد شنیده شد، معاون وزیر خارجه آمریکا در جشن چهلمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی ایران در قاهره شرکت کرد، اخیرا نیز تحولاتی رخ داد که در واقع پیامی از سوی نظام مصر به همتای ایرانیاش بود.
وی افزود که از جمله این تحولات این بود که خبرگزاری رسمی مصر در خبر صدور احکام حبس برای باند جاسوسی واژه ایران را حذف کرد و به جای آن واژه «جاسوسی برای یک کشور بیگانه» را قرار داد که به دنبال آن روزنامهها و سایتهای مصری نیز خبر خروجی خود را به این سبک تغییر دادند پس از آن اظهارات «مهاب ممیش» مدیر اداره کانال سوئز بود که گفت مصر مانع عبور کشتی ایرانی حامل نفت برای سوری، از کانال نشده است و تأکید کرد که تجارت نفت و سلاح هر دو مشروع است و از عبور کشتیهای هیچ کشوری از سوئز ممانعت نمیشود مگر آنکه کشتی حامل پرچم کشوری باشد که در حالت جنگ با مصر است.
به نوشته روزنامه الکترونیکی«رأیالیوم»، این پژوهشگر مصری گفت که تحول دیگر یورش نیروهای امنیتی مصر به مقر کانال ماهوارهای «الأحواز» مخالف ایران بود.
برخی منابع عالیرتبه مصری نیز گزارش دادند که قاهره اخیرا کانال ارتباطی با تهران برقرار کرده و تماسهایی بین دو طرف به خصوص پس از حوادث اخیر در منطقه برقرار شده است.
وبگاه العربیالجدید به نقل از این منابع مدعی شد که چند مسئول ایرانی اخیرا به قاهره سفر کرده و دیدار و گفتوگوهایی با مسئولان برجسته دستگاه اطلاعات عمومی مصر انجام دادند.(جزئیات بیشتر)
نویسنده در ادامه تأکید میکند که این روابط عجیب و نامفهوم بین مصر و ایران بایستی فورا به نفع منافع منطقه تغییر یابد چرا که مصر کشور بزرگ و قوی در میان کشورهای عربی است و غیر ممکن است که منزوی یا تابع منافع سعودی و اماراتی باشد.
القاعود همچنین نوشت که اینکه مصر تا کنون در هیچ ماجراجوئی جز در لیبی، وارد نشده است امر بسیار خوبی است اما تابعیت آن از دو قطب خلیجفارس (امارات و عربستان) و قرار گرفتن در جایگاه بحرین، امری مردود و اهانتآمیز است و در هر صورت پیروی نظام حاکم در مصر از مواضع عربستان و امارات پذیرفته نیست.
این پژوهشگر مصری میافزاید که مصر بایستی در مواضع بینالمللی و رویکردهای بیهوده منطقهای خود تجدیدنظر کند و بایستی از محاصره قطر نیز خارج شود چرا که پس از گذشت بیش از دو سال قطر قدرتمندتر و با اعتماد به نفس بیشتر به نظر میرسد و اکنون که بینی چهار کشور محاصرهکننده را به خاک مالیده است استمرار این وضعیت به نفع ملت و دولت مصر نیست به خصوص اینکه حدود ۳۰۰ هزار کارگر مصری اکنون در قطر هستند و با سفر و بازگشت به کشورشان با مشکل مواجه شدهاند.
القاعود با اشاره به شکستهای پی در پی عربستان سعودی و امارات در تمامی پروندههای منطقهای به خصوص یمن و سوریه بار دیگر به دولت مصر توصیه کرد که در روابط منطقهای خود تجدید نظر کند و افزود: اگر مصر با وجود خصومت با ترکیه روابط تجاری محکم با این کشور دارد پس چرا این روابط نباید با کشور و اقتصادی با حجم ایران نباشد؟! چرا نباید روابط گردشگری با میلیونها گردشگر ایرانی وجود داشته باشد که میتواند میلیونها دلار به اقتصاد مصر تزریق کند، چرا نباید روابط علمی با ایران باشد؟! و حال آنکه ایران یک کشور در حال رشد در زمینههای مختلف از جمله نظامی، پزشکی و غیره است.
این نویسنده مصری در پایان مینویسد که وجود این وضعیت اسفبار بین قاهره و تهران در طول چهل سال گذشته دیگر غیرقابل توجیه و نامفهوم است و بایستی تغییر یابد، مصر یک کشور بزرگ و ایران نیز یک کشور بزرگ و بانفوذ در منطقه است بنابراین دنبالهروی کوچکترها بودن به نفع ملتها نیست.