ناتالی توچی، مشاور ارشد فدریکا موگرینی ، مسئول دستگاه سیاست خارجی و امور امنیتی اتحادیه اروپا، در مصاحبه با شبکه یورونیوز در بروکسل اعلام کرد
اخبار سیاسی- او در پاسخ به این پرسش که «سیاستهای اتحادیه اروپا در قبال توافق هستهای کاملا با روند تصمیمگیریهای اقتصادی شرکتهای اروپایی در تناقض است، چگونه میتوان این تناقض را به سیاستی واحد و مشترک نزدیک کرد؟» گفت: البته اولین چیزی که اتحادیه اروپا و نهادهای آن نمیتوانند در سیستم بازار آزاد انجام دهند این است که تفنگ را روی سر شرکتهای خصوصی بگذارند و این شرکتها را مجبور کنند به خواستههای آنها تن دهند. به همین دلیل این مسئله مانعی است که اجازه اجرای درست خواستههای سیاسی اروپا در قبال برجام را نمیدهد.
این مشاور افزود: شما کاملا درست میگویید که تناقض است بین، از یک طرف تصمیمات شرکتهای خصوصی اروپایی و از طرفی دیگر حمایت و تشویقهایی که از برجام از سوی کشورهای عضو اتحادیه اروپا صورت میگیرد و مخصوصا از سوی سه کشور فرانسه و آلمان و انگلیس ، که از منظر سیاسی در رابطه با تجارت با ایران و سرمایهگذاری در این کشور تلاش زیادی میکنند.
توچی اضافه کرد: نکته اینجاست که چگونه میتوان بین این دو یک همگرایی و راه حل مشترک پیدا کرد. فکر میکنم تنها راه حل این کار، ایجاد امکان و سازوکاری است برای عملی کردن اقداماتی که به کشورهای عضو اتحادیه اروپا اجازه دهد تجارت با ایران بطور معمول انجام شود. این همان چیزی است که قرار بوده اینستکس، سازوکار ویژه مالی آن را عملی کند.
او در ادامه گفت: سازوکاری که اجازه و امکان مبادله تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا را میدهد. اینستکس روی کاغذ مورد توافق همه است و چالش اصلی اینستکس امروز مبارزه با هدر دادن زمان و ایجاد فضای مناسب برای انتقال پول بین ایران و اتحادیه اروپا است. باید به زودی اثرات اینستکس عملی شود تا نتیجه آن بتواند توافق جامع مشترک را حفظ کند.
مشاور موگرینی در پاسخ به این پرسش که «آیا اروپا میتواند در کوتاه مدت، تاکید میکنم در کوتاه مدت، مشکل اقتصادی ایران را از طریق اینستکس حل کند؟» اعلام کرد: «بیایید کاملا در این باره صادق باشیم. بسیار سخت است بخواهیم تصور کنیم که اینستکس اجازه مبادله میلیاردها یورو بین اتحادیه اروپا و ایران را میدهد. فکر میکنم اگر بخواهیم به اثرات کوتاه مدت اینستکس نگاه کنیم باید بگوییم که اثرات آن بر اقتصاد ایران غیرقابل محاسبه و ناچیز خواهد بود. در میان مدت ایران میتواند با پولی که از فروش نفت در آسیا خصوصا چین به دست میآورد راضی شود و میتوان گفت که این کمک مالی به اقتصاد ایران خواهد بود.
او در ادامه این مصاحبه افزود: اما آنچه درباره اینستکس اهمیت دارد و اینستکس میتواند انجام دهد این است که اجازه از سرگیری مبادلات تجاری بین ایران و اتحادیه اروپا را اندک اندک بدهد. مبادلهای که به هر ترتیب در حد میلیارد نخواهد بود و با میلیون آغاز میشود. اما میتواند به گسترش اعتماد شرکتهای خصوصی اروپایی کمک کند و آنها ببینند که تحریمهای آمریکا شامل شان نخواهد شد.»
این مقام اروپایی در ادامه در پاسخ به این پرسش که «آیا اروپا میتواند در زمینه خرید نفت ایران، مهمترین منبع درآمد این کشور، با توجه به تحریمها کمک کند؟» هم گفت: خب معتقدم که از لحاظ فنی و سیاسی کاملا پیچیده است. اما تنها راهی که من میتوانم آن را تصور کنم این است که اروپا نفت را هم به فهرستهای موجود در اینستکس اضافه کند.
ناتالی توچی در ادامه به انتقاد از سیاست واشنگتن در قبال ایران پرداخت و گفت: اگر دونالد ترامپ دوباره در نوامبر سال ۲۰۲۰ مجددا انتخاب شود و اگر سیاستهای آمریکا علیه ایران بدون تغییر باقی بماند، بسیار سخت است که بخواهیم تصور کنیم که برجام هم چنان پابرجا خواهد ماند.
او در ادامه اعلام کرد: فکر نمیکنم در این زمینه [برجام] همه چیز از دست رفته باشد. هنوز معتقدم برای نجات برجام زمان داریم. چندماه برای زنده نگه داشتن توافق هستهای [زمان داریم].