ابراهیم نوار، نویسنده مصری در یادداشتی برای روزنامه فرامنطقهایالقدس العربی دلایل ناتوانی آمریکا در جنگ علیه ایران را برشمرد.
اخبار سیاسی- در این یادداشت آمده است: رئیس جمهور آمریکا در تقابلی که با ایران شروع کرده سردرگم، ناآرام، نامتعادل و دچار فقدان رویکرد شده است. دونالد ترامپ به تنهایی تصمیم گرفت در ماه مه 2018 از توافق هستهای خارج شود. سپس همه تحریمهای سابق تحمیلی علیه ایران را بازگرداند و تصمیم گرفت تنش آفرینی علیه ایران را با تحمیل تحریمهای تازهای ادامه دهد که شامل تحریم کامل صادرات نفت ایران و تهدید دیگر کشورها از جمله قدرتهای اصلی امضا کننده توافق هسته ای به تحریمهای ثانویه در صورت رابطه با ایران یا کمک به این کشور در صادرات نفت بود.
القدس العربی آورده است: ترامپ روز بیستم ژوئن هم نشستی درباره جنگ با ایران در کاخ سفید داشت، اما در روز بیست و یکم ژوئن انصراف خود را از حمله نظامی به ایران اعلام کرد و ایران را به مذاکره بدون پیش شرط دعوت کرد، در همان روز ترامپ تصمیم گرفت که جنگ الکترونیک علیه سیستمهای پدافند نظامی ایران به راه اندازد. سپس وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی خود را در هفته گذشته به خاورمیانه فرستاد تا امکان تشکیل ائتلافی نظامی با دشمنان ایران در منطقه را بررسی کنند. این آشفتگی مواضع رئیس جمهور آمریکا موجب شد، کارشناسان امنیت ملی آمریکا هم درباره خطر خط مشی وی بر امنیت ملی آمریکا هشدار دهند.
القدس العربی با طرح این سوال که آیا آمریکا میتواند به تنهایی با ایران وارد جنگ شود یا قدرتهای اصلی دنیا اعم از متحدان یا رقبای خود را متقاعد کند که به آمریکا در جنگ علیه ایران ملحق شوند، افزود: آمریکا دیگر آن کشور قدرتمند بعد از جنگ جهانی دوم نیست. آمریکا شاید بتواند جنگی علیه ایران راه بیاندازد، اما نمیتواند نتیجه این جنگ را تضمین کند و این معضلی است که آمریکا در حال حاضر با آن روبهروست. آمریکا در حال حاضر با متحدانش در ناتو درگیری دارد و از آنها میخواهد هزینههای دفاعی ناتو را که با کسری بودجه روبهروست تقبل کنند.
نویسنده مصری با تاکید بر اینکه ترامپ داستانی ابلهانه برای توجیه عقبنشینی خود از اقدام نظامی علیه ایران سر هم کرد، افزود: این توجیهی احمقانه است که گفته است وجدانش قبول نمیکند که 150 نظامی ایرانی در یک حمله آمریکا کشته شوند، بلکه رئیس جمهور آمریکا درصدد پنهان کردن ضعف و ناتوانی کشورش بود.
وی تاکید کرد: واقعیت این است که انصراف ترامپ از اقدام نظامی علیه ایران منعکس کننده یک موضع اخلاقی نیست بلکه ترس او را از هر گونه درگیری با ایران منعکس میکند چون اگر چنین درگیری رخ دهد هرگز تحت کنترل نخواهد بود و زبانههای آن منطقه مملو از بشکههای باروت و مین را به آتش میکشد و از آنجایی که آمریکا هرگز قادر به کنترل پیامدهای جنگ نیست ترامپ از موضع خود عقب نشست.
به نوشته القدس العربی، چه بسا تصمیم ایران در سرنگون نکردن هواپیمای جاسوسی آمریکا که 35 سرنشین نظامی داشت ترامپ را به سرهم کردن قصه عقب نشینی از اقدام نظامی علیه ایران واداشت. بنابراین آمریکا با وجود اینکه ظرفیت و قدرت کافی برای جنگ علیه ایران را دارد، اما چنین جنگی مطمئنا از کنترل خارج خواهد شد و فراتر از قدرت آمریکا برای کنترل آن است و همه منطقه را به آتش خواهد کشید و قواعد بازی نظامی را در سطح بین المللی برای نخستین بار از زمان پایان جنگ سرد تغییر خواهد داد.
این روزنامه افزود: در تایید آنچه گفتیم ما فقط به بن بستی که دونالد ترامپ در ونزوئلا با آن روبهروست اشاره میکنیم. کشوری که در دامنه منطقه نفوذ ژئوسیاسی و راهبردی آمریکا واقع است، اما تاکنون نتوانسته به پیروزی قابل ذکری بر دشمن خود مادورو دست یابد. غیر اینکه مردم ونزوئلا را گرسنه نگاه داشته است. آن وقت آمریکایی که نمیتواند یک درگیری در منطقه نفوذ خود را با قدرت سلاح یکسره کند چگونه میتواند جنگی را که هزاران مایل از آن فاصله دارد با قدرت مسلحانه، یکسره کند.
القدس العربی با اشاره به تلاش ترامپ برای بالا بردن سطح محبوبیت خود و باز کردن راه پیروزی مجدد خود در انتخابات گفت: رئیس جمهور آمریکا فهمیده که در محاسبات خود به خطا رفته از همین رو سیاست اخراج مهاجران را تعلیق کرد. در خصوص طرح ساخت دیوار حائل بین آمریکا و مکزیک سکوت کرده و از اعمال گمرکی اضافی به صادرات خود عقب نشینی کرد. آمریکا بار دیگر سیاست ارتباط با کره شمالی را از سر گرفت و همزمان پل اعتماد با چین را بنا کرد و در همین راستا هم تصمیم به تعلیق جنگ علیه ایران گرفت.
این روزنامه ادامه داد: از زمان پایان جنگ سرد عقیده نظامی آمریکا درباره ورود به جنگها عوض شد و ورود تنهایی به جنگ موضوعی بعید شده است و جای خود را به ایجاد ائتلاف نظامی شامل تعداد زیادی از قدرتها تحت فرماندهی آمریکا داد که جنگ افغانستان، عراق، سوریه نمونههای آن است.
القدس العربی افزود: اما در مورد ایران رئیس جمهور آمریکا با بن بستی سیاسی در سال انتخابات روبهروست و شانس ترامپ در دستیابی به کمک یک دوست برای ورود به جنگ طی دو سال گذشته بسیار کم رنگ شده است بخصوص از زمانی که متحدان ترامپ هم مشمول رفتارهای خصمانه تجاری آمریکا شدند.
به عقیده نویسنده رقبای آمریکا هم با این سیاستهای خصمانه آن بیش از هر زمان دیگری علیه آن متحد شدند و با وجود تلاش اسرائیل برای کمک به ترامپ در جمع آوری متحدانی برای وی (برای مثال هند) اما رفتارهای خصمانه ترامپ این تلاشها را نابود کرد. (برای مثال اعمال حق گمرکی اضافی به هند). کشورهای امضا کننده برجام و حتی انگلیس هم به عنوان نزدیک ترین متحد آمریکا هم بر ضرورت همکاری برای خاموش کردن فتیله بحران میان واشنگتن و تهران تاکید میکنند.
از سوی دیگر روسیه هم علنا اعلام کرده که در برابر تحریمهای آمریکا به ایران کمک میکند. چین هم تحریمهای آمریکا را رد و آشکارا اعلام کرده که به واردات نفت به رغم تهدیدها آمریکا در تحمیل تحریمهای ثانویه بر کشورهای وارد کننده نفت و گاز ایران ادامه میدهد.
نویسنده مصری نوشت: بنابراین کار آمریکا در ایجاد ائتلاف نظامی بین المللی برای جنگ علیه ایران اصلا ساده نیست و ماموریت پامپئو و همچنین جان بولتون در ایجاد چنین ائتلافی به شکست منجر خواهد شد. البته در این سفرها از حمایت مالی عربستان و امارات در ازای دادن وعدههایی به آنها برای مقابله با خطر ایران برخوردار میشود، چیزی که آمریکا درباره آن اغراق میکند و آن را به مترسکی مبدل کرده که بر اساس آن سیاستهای منطقه ای خصمانه خود را به راه انداخته که منطقه تا سالهای آینده از آن در امان نیست.
در پایان آمده است: با وجود اینکه آمریکا در راه اندازی جنگ علیه ایران با دشواری زیادی روبروست اما به قول وزیر خارجه انگلیس به دلیل محاسبات احمقانهای که ترامپ بر آن اتکا دارد امکان جنگ در عین حالصفر نشده است. از همین رو شایسته است مرزبانان ایرانی غفلت نکرده و هوشیار باشند.