«مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا روز سهشنبه در مصاحبهای گفت واشنگتن تلاش میکند با تضعیف متحدان ایران، از نفوذ منطقهای ایران بکاهد.
پامپئو که در یک برنامه رادیویی به مجریگری «هیو هویت» صحبت میکرد، درباره اینکه آیا ایران هیچیک از درخواستهای دوازدهگانه آمریکا را اجرا کرده، گفت: «ما دوازده تغییری را که میخواستیم در رفتار جمهوری اسلامی ایران و سران این رژیم ببینیم، تشریح کردیم. پاسخ این است که، نه. هیچکدام از آن دوازده مورد، که همه آنها هم موارد ساده و منطقی هستند... اتفاق نیافتادهاند.»
توقف برنامه موشکی، توقف کامل غنیسازی و پایان دادن به حمایت از گروههای مقاومت از جمله خواستههایی بود که پامپئو پارسال مطرح کرد.
آزادی زندانیها «اعتمادساز» است
او در پاسخ به این سؤال که آیا نشانهای مبنی بر تصمیم ایران برای آزادی آمریکا ییهای بازداشتشده در ایران وجود دارد یا نه، گفت: «در برههای نشانههایی ظاهر شد مبنی بر اینکه ممکن است آنها در حال حرکت به آن سو باشند، اما هرچند که نمیتوانم درباره جزئیات مشخص اظهار نظر کنم، اما ما همچنان مجدانه در تلاش هستیم تا همه آمریکاییهای بازداشتشده را به خانه بازگردانیم.»
وی همچنین بار دیگر مدعی شد که «باب لوینسون» جاسوس سیا و مأمور سابق افبیآی که از بیش از یک دهه است که ناپدید شده، در ایران در بازداشت به سر میبرد. این در حالی است که جامعه اطلاعاتی آمریکا در گزارشهایی که به رسانهها درز پیدا کرده، احتمال حضور این فرد را در ایران را بسیار ضعیف دانسته است.
پامپئو درباره اینکه آیا آزادی زندانیهای آمریکایی میتواند از میزان تنش در روابط واشنگتن و تهران بکاهد، گفت: «من همیشه معتقدم که هر کاری که کسی بتواند انجام دهد، از جمله کوچکترین گام اعتمادساز، چیز خوبی است. به همین جهت... آزادی این زندانیها که به غلط در ایران بازداشت شدهاند، اقدامی خوب و قطعا گامی در جهتی درست است.»
وی در این مصاحبه به بازداشت شمار زیادی از اتباع ایران در آمریکا و در نقاط دیگر جهان به اتهام دور زدن تحریمهای غیرقانونی ایالات متحده علیه ایران اشارهای نکرد. بر اساس گزارشی که اخیرا منتشر شده، آمریکا ماههاست گروهی از دانشمندان ایرانی را با اتهامات مربوط به تحریمها، در بازداشت نگه داشته است.
مقابله با نفوذ منطقهای ایران، اولویت آمریکا
پامپئو سپس فعالیتهای منطقهای را «چالش مرکزی» ایران برای آمریکا توصیف کرد. وی گفت: «چالش مرکزی برآمده از ایران، به کارگیری این نیروهای نیابتی است و هدف راهبرد ما تضعیف ظرفیت آنها برای حمایت از این نیروهای نیابتی بوده است.»
وزیر خارجه آمریکا سپس ایران را به ارسال موشک به لبنان، سوریه و یمن متهم کرد و مدعی شد در عراق هم ایران «شبه نظامیان شیعه» را جذب کرده که این امر به تضعیف توانایی حاکمیتی دولت عراق منجر شده است. پیش از این گزارش شده بود که پامپئو در سفرش به بغداد مقامهای این کشور را برای انتخاب میان ایران و آمریکا تحت فشار قرار داده است.
پامپئو در ادامه مصاحبه افزود: «اینها فعالیتهای فوقالعاده ثباتزدایی در خاورمیانه هستند و [مقابله با آنها] جزء مهمترین اهداف سیاست ما برای مقابله با ایران است.»
اتهامزنی به ایران در ارتباط با حادثه فجیره
او در پاسخ به سؤالی درباره عامل حادثه اخیر برای چند کشتی نفتکش در بندر « فجیره » امارات عربی متحده، مدعی شد: «ما هنوز به یک جمعبندی قطعی که بتوانیم به صورت عمومی اعلام کنیم، نرسیدهایم، اما با توجه به تمام درگیریهای منطقهای که در یک دهه گذشته شاهد بودهایم و همچنین با توجه به شکل این حملات، به نظر میرسد که کاملا ممکن است که ایران پشت این حملات بوده باشد.»
پامپئو با بیان اینکه واشنگتن به تلاش برای حفاظت از منافع ایالات متحده در منطقه و «بازداشتن ایران از سوء رفتار در منطقه» ادامه میدهد، گفت تشدید اوضاع در منطقه میتواند به «افزایش قیمت نفت و بروز هرج و مرج در بازار نفت منجر شود، که ایران... این را برای خود سودمند میداند.»
وزیر خارجه آمریکا در بخش دیگری از این مصاحبه بار دیگر مقامهای ارشد دولت سابق آمریکا از جمله «جان کری» وزیر خارجه پیشین این کشور را به تلاش برای تضعیف راهبرد کاخ سفید در قبال ایران متهم کرد و گفت پیام آنها به ایران این است که صبر کند تا دوره دولت کنونی آمریکا به پایان برسد. پامپئو گفت: «اینها مشکلی ندارد، اما وقتی شما برای تضعیف سیاست ایالات متحده تلاش میکنید... این نه تنها اشتباه است، بلکه ممکن است حتی خلاف قوانین ایالات متحده باشد.»
«تهدید واقعی» ایران
وی سپس «تهدید» ناشی از فعالیتهای ایران را «معتبر و واقعی» توصیف کرد و گفت: «ما تصمیم گرفتیم بخشی از دیپلماتهایمان را از عراق خارج کنیم. این کار بیدلیل انجام نشد... انتظار من این است که تک تک اعضای کنگره به تلاش ما برای بازداشتن ایران از اقدام علیه منافع ایالات متحده در عراق و دیگر نقاط خاورمیانه بپیوندند و ضمنا از اقدامات ما برای محافظت از آمریکاییها در هرکجا که در حال خدمت هستند، کاملا حمایت کنند.»
پامپئو در مورد شایعه اختلاف نظر میان او و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید در مورد ایران، گفت: «هیچ اختلافی میان ما وجود ندارد. این داستانها برای دورهمی و مهمانیهای واشنگتن دیسی خوب است... اما اشتباه نکنید، اینها مسائل پیچیدهای هستند و همه ما داریم برای حل آنها و رسیدن به پاسخ درست تلاش میکنیم تا آن را در اختیار رئیسجمهور ایالات متحده، که تنها کسی است که نظرش واقعا اهمیت دارد، قرار دهیم و مجموعهای از گزینهها و اطلاعاتی واقعا مبتنی بر اطلاعات درست را به او بدهیم تا او بر مبنای آنها برای حفاظت از منافع آمریکا در سرتاسر خاورمیانه تصمیم بگیرد و ریسک بیثباتی در آن منطقه را کاهش دهد.»
او نهایتا درباره توییت «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا که ایران را به نابودی تهدید کرده بود، و اینکه آیا با ترامپ موافق است، گفت: «بله، ما تصریح کردهایم که به ایران اجازه نمیدهیم که پشت نیروهای نیابتیاش پنهان شود. اگر منافع ایالات متحده هدف قرار گیرند، چه مستقیما توسط ایران و چه توسط نیروهای نیابتی این کشور، ما به نحو مقتضی به ایران پاسخ میدهیم.»
در روزهای گذشته رسانهها و مقامهای آمریکایی تلاش کردهاند تا فضایی تنشآلود علیه ایران ایجاد کنند. «مارک دوبوویتز» رئیس لابی صهیونیستی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» عنوان کرده است که این فضا و اظهارات ضدایرانی مقامهای آمریکایی، بخشی از راهبرد کاخ سفید برای اعمال فشار روانی به ایران و امتیازگیری از جمهوری اسلامی است.
ترامپ اخیرا در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» اذعان کرده است که به دنبال جنگ با ایران نیست، چراکه میداند چنین جنگی به شدت به اقتصاد آمریکا ضربه میزند.