گوگل به تازگی و بدون هشدار قبلی دسترسی شبکههای پرس تیوی و هیسپان تیوی را به حسابهای کاربری رسمیشان بر روی پلتفرم یوتیوب مسدود کرد. در پی این اقدام، حسابهای کاربری بخش «برنامههای پرس تیوی»، برنامه «ایران» و بخش «مستندها»ی این شبکه و حتی حسابهای جی میل تحریریه خبر پرس تیوی نیز از دسترس خارج و مسدود شدند.
این اقدام بنابر ادعای گوگل، به دنبال «نقض سیاستهای» این شرکت انجام شده است. در پیام منتشر شده از سوی گوگل آمده: حساب گوگل شما به دلیل نقض سیاستهای گوگل غیرفعال شده و قابل بازیابی نیست.
ماجرای انسداد حسابهای پرس تی وی از زبان نیویورک تایمز
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی به بررسی انسداد صفحه شبکه پرس تیوی در یوتیوب پرداخت و عنوان کرد سازمانی که درخواست انسداد این کانال را کرده، این اقدام را بخشی از تحریمها علیه ایران میداند.
نیویورک تایمز در گزارش خود اشاره کرده است که محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، در مصاحبهای به زبان انگلیسی با پرس تی وی به موضوع سوریه پرداخته و ویدئوی این مصاحبه در یوتیوب منتشر شده است.
این روزنامه آمریکایی سپس میافزاید: البته کسانی که مایلند مصاحبه محمدجواد ظریف را ببینند، بهتر است عجله کنند، چون در ماههای اخیر چند اکانت پرس تیوی در یوتیوب از کار انداخته یا بسته شده، ظاهرا بهخاطر اینکه تحریم بینالمللی مقرر شده علیه ایران را نقض میکرده است.
به نوشته نیویورک تایمز، محمدجواد ظریف مایل است دیدگاههای خود را با آمریکاییها در میان نهد و چون احتمالا میداند که آنان نمیتوانند برنامههای پرس تی وی را از طریق تلویزیون ببینند، لینک مصاحبه خود با پرس تی وی را که در یوتیوب قرار داده توئیت کرده است.
در این میان نیویورک تایمز مدعی شده است که ظریف از توئیتر برای ارتباط با شهروندان آمریکا استفاده میکند. این مصاحبه در تاریخ ۹ سپتامبر در یوتیوب گذاشته شد. اما چند ماه است که میان پرس تیوی و یوتیوب کشمکش وجود دارد.
پیش از این نیز در ماه ژوئیه گذشته اتحادیه ضد افترا (Anti-Defarmation League) از کانال پرس تیوی در یوتیوب شکایت کرد. این سازمان آمریکایی ضد یهودستیزی در شکایت خود مطرح کرد که پرس تیوی از یوتیوب به عنوان (وسیلهای برای تبلیغ و انتشار نظریههای مضر یهودستیزانه به زبان انگلیسی در میان طیف وسیع مخاطبان) استفاده میکند.
کمی پس از آن، پرس تیوی گزارش داد که گوگل کانال یوتیوب این فرستنده تلویزیونی را که برای تبلیغات ایران در خارج کشور استفاده میشود بسته و جلوی پخش اخبار آن را گرفته است.
دو هفته پس از آن، در اوایل ماه اوت، پرس تیوی اعلام کرد که برای انتشار اخبار و گزارشهای خود کانال دیگری در یوتیوب ایجاد کرده است. اما اتحادیه ضد افترا بار دیگر از این موضوع شکایت کرد و دلیل آورد که استفاده این فرستنده از یوتیوب نقض تحریمهای آمریکاست. بدین ترتیب کانال پرس تیوی در یوتیوب بار دیگر مسدود شد.
در ماه مارس ۲۰۱۳ نامهای رییس پرس تیوی و رییس اتاق خبر این شبکه تلویزیونی در فهرست تحریمشدگان اتحادیه اروپا قرار گرفت. همچنین شرکت خدمات ماهوارهای اینتلست پخش برنامههای ماهوارهای جمهوری اسلامی، از جمله برنامههای پرس تیوی را از ماه ژوئیه ۲۰۱۳ متوقف کرد.
دلیل واقعی انسداد حسابهای یوتیوب پرس تی وی چیست؟
این اقدام گوگل احتمالا در راستای اقدامات دولت آمریکا برای اعمال فشار بیشتر بر ایران و کمپین فشار همهجانبه علیه این کشور است که رسانههای ایرانی را نیز مورد هدف قرار داده است؛ چرا که پرس تیوی هنگام روبرو شدن با منازعات بسیاری که در سراسر جهان روی میدهد، به عنوان یکی از معدود شبکههای خبری، رویدادها را آن گونه که هست، پوشش داده و پخش میکند. بدان معنا که مردم را از سطوح واقعی درد و رنج غیرنظامیان فلسطینی که همه روزه از سوی هواپیماهای جنگنده صهیونیستی تحت حمایت امریکا و اروپا، مورد حمله قرار میگیرند، مطلع میکند. اخبار را همان گونه که هست پخش میکند بدان معنا که این سوالات را مطرح میکند که چرا نیروهای نظامی تحت فرمان آمریکا پس از هیجده سال اشغال افغانستان، در حملات شبانه بی پایان، غیرنظامیان را در خانههای خود از پای در میآورند.
اخبار را همان گونه که هست پخش میکند بدان معنا که با تمرکزی مناسب اخبار مربوط به قتل مردم و خانوادهها در پاکستان، سومالی و یمن در حملات هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی را گزارش میدهد. اخبار را همان گونه که هست پخش میکند، بدان معنا که به میزان دورویی و تزویر دولتهای غربی که از پادشاهان مستبد در عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی اشاره میکند؛ این پادشاهان اعتراضات صلح آمیز را در خیابانها و در خانههای معترضان سرکوب میکنند چرا که مردم این کشورها فقط خواستار برقراری دموکراسی و احترام به حقوق بشر هستند. این بدان معناست که (پرس تی وی) اقدامات این دیکتاتورهای تحت حمایت غرب را در زندانی کردن و شکنجه پزشکان، پرستاران و مدافعان حقوق بشر به خاطر حمایت از غیرنظامیانی که در حملات نیروهای امنیتی سلاخی میشوند، افشا میکند؛ همچنین این حاکم نماهای مستبد به شکل خنده داری اجرای اصلاحات و آزادی بیان در دیگر مناطق جهان، جایی که در این مناطق «تغییر رژیم» در دستور کار واقعی قرار دارد، را خواستار میشوند.
در این میان زمانی که قدرتی با حقیقتی روبرو شود، واکنش دولت هدف قرار دادن و یا دستکم خاموش کردن آن پیام آور خواهد بود. این در حالی است که مایا ناصر خبرنگار پرس تی وی درباره جنایات (غرب) و راه اندازی بحران در سوریه از سوی قدرتهای خارجی گزارش تهیه میکرد، وی در نهایت هزینه شجاعتش در بیان حقیقت را پرداخت کرد. یک تک تیرانداز تحت حمایت خارجی، وی را هدف قرار داده و از پای در آورد.
در بسیاری از جهات، خاموش کردن پرس تی وی از سوی قدرتهای اروپایی با قتل مایا ناصر برابری میکند. این اقدام، خاموش کردن صدایی است که حقایق را درباره این قدرت ها، جنایات، تزویر، دورویی و ورشکستگی اخلاقی آنها، افشا میکند.
از سوی دیگر، در ماه ژانویه مرضیه هاشمی، خبرنگار و مستندساز این شبکه، نیز از سوی پلیس آمریکا در فرودگاه بین المللی سنت لوئیس امبرت ایالت میسوری بازداشت شده بود. این روزنامهنگار مسلمان ۵۹ ساله، چندین روز و بدون هیچ گونه اتهامی در زندانهای آمریکا نگهداری شد که در نهایت، در روز ۲۳ ژانویه و پس از تحمل ۱۱ روز بازداشت آزاد شد. دادگاه فدرال آمریکا نتوانست هاشمی را که به عنوان شاهد مطلع بازداشت شده بود، به هیچ جرمی متهم کند. بازداشت مرضیه هاشمی نیز موجی از محکومیتها را علیه آمریکا به دنبال داشت.
حبیب عبدالحسین، مدیر وب سایت و رسانههای اجتماعی پرس تی وی با اشاره به استقبال فوق العاده از تولیدات و اخبار پرس تی وی در رسانههای اجتماعی گفت اعمال محدودیتها بر وب سایت و رسانههای اجتماعی پرس تی وی در پی وقایع اخیر افزایش یافته است به گونهای که گوگل به همراه فیسبوک و توییتر عملا جلوی انتشار محتوای تولیدی پرس تی وی را میگیرند.
پرس تی وی هیچ کدام از قوانین وسیاستهای گوگل را نقض نکرده است و حرکت این شرکت آمریکایی با اغراض سیاسی و با هدف افزایش فشار بر جمهوری اسلامی ایران انجام است.
عبدالحسین گفت: نکته قابل توجه این است که گوگل ادعا دارد که حساب پرس تی وی به دلیل نقض قوانین این شرکت بسته شده؛ ولی اگر به کانال یوتیوب پرس تی وی مراجعه کنید، میبینید که همه ۶۴ هزار ویدئوی قبلی ما وجود دارد و این سوال پیش میآید که اگر ما به عنوان ناقض قوانین عمل کردهایم، چرا هیچ ویدئویی حذف نشده و چرا هشداری داده نشده است. همانطور که میدانید در کانال یوتیوب برای بخشی به نام کامیونیتی وجود دارد که به مخاطبین این امکان را میدهد که به بحث و گفت وگو بپردازند.
این بخش کانال یوتیوب پرس تی وی که از سال گذشته فعالیت خود را آغاز کرد با استقبال گرم مخاطبان روبرو شد به گونهای که این اواخر هر پست ساده ما صدها کامنت و لایک میگرفت. نکته جالب توجه اینجاست که تمام کامنتها و نظرهای مخاطبین در بخش کامیونیتی که در واقع، فضایی بوده برای گفتن حرفهای متفاوت، از طرف گوگل حذف شده است، زیرا ظاهرا این حرفها به مذاق مدعیان دموکراسی و آزادی بیان خوش نیامده اند. این موضوع نشان دهنده آن است که کسانی که ادعای آزادی بیان دارند، با بهانههای ساده و ابتدایی با صداهای متفاوت و مخالف خود رفتار حذفی میکنند.
مدیر وب سایت و رسانههای اجتماعی پرس تی وی با اشاره به فرمایش مقام معظم رهبری که خطاب به مسئولان برون مرزی گفته بودند: «شما در خط مقدم جنگ رسانهای هستید» اضافه کرد اتفاقات اخیر موید نکات مطرح شده از سوی ایشان است و این حذف حساب کاربری از سوی گوگل را باید نشان دهنده تاثیرگذاری پرس تی وی در فضای مجازی دانست. همچنین رسانههای ایرانی با عزمی جزمتر از گذشته رسالت خود مبنی بر انعکاس صدای حق و «صدای بی صدایان» را ادامه خواهند داد.
وی همچنین افزود: علاوه بر بسته شدن این حساب بدون هشدار قبلی، حساب کاربری تعدادی از اشخاص و کارشناسانی نیز که با پرس تی وی در ارتباط بودند، بسته شده است.
در این میان اسکات بنت یکی از کارشنایان و مفسران شبکه پرس تی وی است که وی نیز با مسدود شدن حساب کاربری اش مواجه شده، او در خصوص این انسداد میگوید: به این دلیل که پرس تی وی مخاطبان بین المللی زیادی دارد و این شبکه مستقل اخبار ناکارمدیهای ایالات متحده را در مسائل مختلف به گوش جهانیان میرساند، گوگل تصمیم گرفت در اقدامی غیر قانونی و برخلاف جریان آزاد اطلاعات، حسابهای این شبکه را مسدود کند.
بنت همچنین از بسته شدن حسابهای کاربری خود در گوکل و یوتیوب خبرد داد و اعلام کرد که بدون اطلاع و یا هشدار قبلی چنین کاری انجام شده است.
وی در این باره افزود: گوگل هم اکنون حسابهای گوگل و یوتیوب من و دیگر مفسران پرس تی وی مانند دکتر جیمز فتزر، دکتر کوین بارت و ... مسدود کرده است، زیرا افرادی مانند ما در جهت آگاهی مردم آمریکا و رساندن صدای حقیقت به گوش مردم این کشور و سراسر جهان گام بر میداشتیم.
افسر جنگی سابق ارتش ایالات متحده بر پیگیری قضایی علیه شرکت گوگل تاکید کرد و در این باره تصریح کرد: این مسئله بی سابقه است، چرا که اصول اساسی در جریان آزاد اطلاعات نقض میشود، بنابراین این شرکت باید به سرعت در دادگاه به دلیل توطئه انجام شده و تخطی از اصول مختلف قانون اساسی و همچنین نقض حقوق مردم آمریکا برای دسترسی آزاد به حقایق و اطلاعات محاکمه شود.
این صحبتها در حالی مطرح میشود که اقدام اخیر گوگل در تناقض آشکار با جریان آزاد اطلاعات و حق آزادی بیان است و در دیوانها و دادگاههای بین المللی قابل پیگیری است.
مسدود کردن حساب شبکههای خبری پرس تی وی و هیسپان تی وی خلاف قوانین بین المللی است
حق دسترسی به اطلاعات و گردش اخبار یکی از حقوق پذیرفته شدهی بشری است که دارای ابعاد گستردهای است این حق در حکومتهای مردمی و شفاف از جایگاه ممتازی برخوردار است و برای شهروندان این امکان را فراهم میاورد که از سیاستهای حکومت مطلع شوند و بر پایهی این اطلاعات، تصمیات سنجیده تری اتخاذ کنند حق مزبور دارای دو مفهوم مضیق و موسع است. در مفهوم مضیق این حق ناظر به آزادی در جستجوی اطلاعات است. در مفهوم موسع این حق به آزادی در دسترسی به اطلاعات یا دریافت اطلاعات مربوط میشود.
مبنای حق دسترسی به اطلاعات در اسناد حقوق بشری
حق دسترسی به اطلاعات به عنوان یک حق بنیادین بشری نخستین بار در قطعنامه ۵۹ مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۱۹۴۶ به رسمیت شناخته شد. در آن قطعنامه چنین آمده بود آزادی اطلاعات یک حق بنیادین بشری است و سنگ بنای تمام آزادیهایی است که سازمان ملل خود را وقف آن کرده است. آزادی اطلاعات مستلزم حق جمع آوری، انتقال و انتشار اخبار در هر کجا، بدون قید و بند است همچنین آزادی اطلاعات عامل اصلی هر تلاش جدی، جهت ارتقاء صلح و پیشرفت جهان است.
همچنین در سال ۱۹۴۸ در اعلامیهی جهانی حقوق بشر به این حق اشاره شد. بر اساس مادهی ۱۹ این اعلامیه «هر کس آزادی عقیده و بین را داراست. این حق مستلزم آن است که شخص از داشتن عقاید خود بیم اضطرابی نداشته و در کسب اطلاعات و انتشار آن به تمام وسایل ممکن و بدون ملاحظات مرزی آزاد باشد. همچنین در سال ۱۹۶۶ با تصویب میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی در بند ۲ از مادهی ۱۹ بر اهمیت این حق صحه گذارده شد.
در این میان محمد ساجدی کارشناس مسائل بینالملل، با اشاره به این موضوع که غرب مدعی اول حقوق بشر و آزادی رسانه در جهان است، ولی با این وجود دو رسانه اسپانیایی و انگلیسی زبان ایران به نامهای هیسپان تی وی و پرس تی وی را تحریم کرده است، گفت: این اتفاق از دو منظر قابل تحلیل است؛ نخست اینکه این موضوع نشانگر ترس آمریکاییها از نفوذ منطقهای انقلاب اسلامی ایران است و به همین دلیل رسانههای خارجی زبان ایران را تحریم کردند، زیرا در جهان بیش از ۶۰۰ میلیون نفر به زبان اسپانیایی صحبت میکنند. به علاوه رسانهی پرس تی وی به زبان انگلیسی که احتمال روشنگری علیه اقدامات آمریکا وجود دارد را تحریم کردند.
وی در ادامه افزود: نکته دوم این است که آمریکاییها هیچ کدام از اقداماتشان مطابق با قوانین و ضوابط بینالمللی نیست؛ مگر ترامپ نگفته بود من با ملت ایران مشکلی ندارم و مشکلم با دولت این کشور است؟ با این حال ما شاهد بودیم که تحریمها به قدری کمر شکن است که پمپئو اظهار کرد: مردم ایران نیز از این تحریمها صدمه میبینند.
ساجدی با اشاره به عهدشکنیهای آمریکا، عنوان کرد: تنها چیزی که کاخ سفید به آن معتقد است، وجهی از مسائل است که به ایالات متحده سود میرساند؛ کاخ سفید به هیچ عنوان منافع ملتها را بر اساس حقوق بینالملل در نظر نمیگیرد.
این کارشناس مسائل بینالملل در پایان درباره خوسته آمریکاییها تأکید کرد: تنها خواست آمریکاییها از دیگران، اطاعت محض است، مشکلشان با ایران هم ایستادگی در مقابل خواست آنها است، آنها یک روز نفت را تحریم میکنند، روز دیگر رسانه ملی و بعدهها واردات و صادرات ایران را؛ این اتفاق تعجب برانگیز نبوده است و به عقیده من آمریکاییها برای اعمال فشار وارد مراحل دیگری نیز خواهند شد.
اما در نهایت میتوان گفت هدف قرار دادن رسلانههای برون مرزی کشورمان تنها بخشی از انبار تسلیحاتی است که ترور دانشمندان ایرانی، خرابکاری مخفیانه در ایران از طریق نمایندگان تروریستی خود نظیر منافقین، تهدید بمباران و جنگ و تحریمهای تجاری و مالی را شامل میشود.