نخست وزیر عراق هم گفت که در گفتوگوهای امروز همه مسائل و توافقاتی که در بغداد ایجاد شده بود مورد بررسی قرار گرفت و مطالبی درباره قدس، جولان، منطقه، همکاریهای اقتصادی و مسائل امنیتی و همچنین تجارت میان دو کشور و موضوعاتی نظیر راه آهن مطرح شد که در همه این مباحث من با آقای روحانی هم نظر هستم و معتقدم که همه اینها ما را به سمت آیندهای بهتر و روشنتر نه تنها برای دو ملت ایران و عراق بلکه برای همه کشورهای منطقه و جهان هدایت میکند.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در نشست خبری امروز خود با عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق با اشاره به اینکه روابط دو ملت ایران و عراق روابطی بسیار عمیق و تاریخی است، اظهار کرد: اجرایی شدن توافقات قبلی دو کشور یکی از مباحث امروز ما بود. اولین توافق ما که اجرایی شده است، رایگان شدن ویزای دو کشور است.
وی ادامه داد: برای لایروبی اروند رود توافق بسیار مهمی انجام دادهایم که امروز هم مورد تاکید دو طرف بود. امیدواریم تا پایان ماه رمضان برنامههای فنی برای این کار تدوین شود و بعد از ماه رمضان شاهد شروع عملیات خارج کردن مغروقهها و لایروبی رودخانه باشیم. طرح مهم دیگر اتصال راه آهن شلمچه و بصره است که امیدواریم بعد از ماه رمضان هم این عملیات آغاز شود.
روحانی با اشاره به اینکه برنامه صادرات برق، گاز و نفت ایران به عراق ادامه مییابد، خاطرنشان کرد: آماده هستیم بین دو کشور اتصالات بسیار خوبی انجام شود و حتی این اتصالات، تسهیلاتی را برای سایر کشورها فراهم کند. در زمینه روابط مالی و پولی نیز قدمهای خوبی برداشته شده است و امیدواریم در سفر رئیس بانک مرکزی ایران به بغداد، شاهد تکمیل این قدمها باشیم. همچنین امیدواریم هر چه زودتر سطح روابط تجاری دو کشور به ۲۰ میلیارد دلار برسد.
وی در ادامه با بیان اینکه ایجاد شهرکهای صنعتی مشترک مرزی یکی از توافقات انجام شده میان دو کشور است بیان کرد: امروز توافق کردیم یک شهرک صنعتی در منطقه جنوبی و یک شهرک در مناطق غربی به عنوان اولویت ایجاد قرار دهیم.
روحانی همچنین تصریح کرد: همواره روابط نزدیکی بین حوزه علمیه نجف و قم برقرار بوده است و ما امیدواریم روابط مراکز دانشگاهی و علمی دو کشور نیز بیشتر شود. ما برای این هدف آمادگی داریم. موضوع مورد توافق دیگر استاندارد برای کالاهای دو کشور و دارو تجهیزات پزشکی بود و امیدواریم شرکتهای مربوط به استاندارد دو کشور در این زمینه به توافق برسند.
روحانی امنیت را یکی دیگر از مسائل مشترک ایران و عراق دانست و گفت: همکاریهای مرزی برای امنیت دو کشور مبارزه با تروریسم، مواد مخدر و قاچاق قویتر میشود.وزارت کشور ایران و عراق نیز مذاکراتی را برای مبارزه قویتر با تروریسم انجام میدهند. ما گاهی به خصوص در مرز اقلیم شاهد معضلاتی هستیم که باید با همکاری بیشتر جلوی این معضلات را بگیریم.
روحانی در پایان با اشاره به اینکه مسائل منطقهای نیز یکی از مذاکرات امروز بود، گفت: ما در بسیاری از مسائل منطقهای نظرات مشترکی داریم. قدس به عنوان پایتخت دائمی فلسطین خواهد بود و جولان بخش جدایی ناپذیر از سوریه خواهد بود. هر چه سریعتر باید جنگ در یمن خاتمه یابد و یمن راه حل سیاسی دارد. ثبات و امنیت در کل منطقه نیز مورد اتفاق نظر طرفین بود.
نخست وزیر عراق: جایگاه فعلی عراق متاثر از حمایتهای ایران است
عادل عبدالمهدی نخست وزیر عراق نیز در نشست خبری مشترک با رئیس جمهوری ایران که در مجموعه تاریخی فرهنگی سعد آباد برگزار شد با بیان اینکه ایران یک کشور مسلمان، همسایه و دوست با عراق است اظهار کرد: ایران کشوری دارای فرهنگ و تمدن دیرینه تاریخی است و فکر نمیکنم که بتوان دو کشوری را مانند ایران و عراق در دنیا یافت کرد که از چنین فرهنگ و تمدنی برخوردار بوده باشد.
وی گفت: در گفتوگوهای امروز همه مسائل و توافقاتی که در بغداد ایجاد شده بود مورد بررسی قرار گرفت و مطالبی درباره قدس، جولان، منطقه، همکاریهای اقتصادی و مسائل امنیتی و همچنین تجارت میان دو کشور و موضوعاتی نظیر راه آهن مطرح شد که در همه این مباحث من با آقای روحانی هم نظر هستم و معتقدم که همه اینها ما را به سمت آیندهای بهتر و روشنتر نه تنها برای دو ملت ایران و عراق بلکه برای همه کشورهای منطقه و جهان هدایت میکند.
نخست وزیر عراق خاطرنشان کرد: همانطور که در گذشته نیز اعلام کردهایم، امروز نیز مجدداً تاکید میکنیم که دو کشور عراق و ایران در ایام خوشی و ناخوشی در کنار یکدیگر هستند؛ امروز ما در کنار رئیس جمهوری و ملت عزیز ایران هستیم و برای حوادثی از جمله سیل که در این کشور اتفاق افتاده تسلیت میگوئیم و ابراز همدردی میکنیم.
عبدالمهدی با بیان اینکه ما هم در گذشته با مشکل سیل مواجه بودیم اظهار کرد: وقتی درباره اشتراکات دو کشور حرف میزنیم موضوعاتی از این دست نیز شامل میشود؛ وقتی خشکسالی میآید دو کشور ایران و عراق در رنج هستند و وقتی که سیل میآید هر دو با مشکل مواجه میشویم، اما به هر حال نعمتهای خداوند فراوان هستند و باید طوری برنامه ریزی کنیم که از این نعمات استفاده نمائیم.
وی در ادامه صحبتهای خود با اشاره به وضعیت امروز کشور عراق، گفت: جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با تروریست به ما کمک کرد و توانستیم پیروزیهای زیادی کسب کنیم تا جایی که امروز به جایی رسیدهایم که ثبات و صلح بیشتری را در عراق مشاهده میکنیم؛ این روزها سفرهای مهمی به عراق از تمام پایتختهای مختلف دنیا به عراق سفر میکنند و ما با بروز یک تحول کیفی هستیم که این هم به نفع مردم عراق و هم به نفع مردم منطقه است؛ معتقدیم اگر عراق به اینجا رسیده است، به دلیل حمایتهایی بوده که از سوی جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است.
نخست وزیر عراق تصریح کرد: ما به دنبال ارتقا و گسترش روابط پیشرفته میان دو کشور ایران و عراق هستیم و به دنبال قرار دادن رابطه خود با ایران به عنوان الگویی برای رابطه با سایر کشورهای منطقه هستیم. عراق به دنبال آن نیست که خود را منحصر به سطح فعلی ارتباط با ایران کند بلکه به دنبال ارتقای روابط با کشورهای مختلف از جمله کویت، سعودی، اردن، امارات، قطر، ترکیه، مصر و سایر کشورها؛ ما باید به دنبال تحقق منطقهای با ثبات و صلح باشیم و شاهد آن باشیم که جنگها پایان یافته است.
عبدالمهدی با اشاره به موضع جمهوری اسلامی ایران درباره جنگ یمن خاطرنشان کرد: همانطور که رئیس جمهوری ایران اشاره کرد در مسئله یمن ما خواستار صلح و بازسازی هستیم و معتقدیم تنها راه حل رسیدن به این هدف، راه حل سیاسی است.
وی با اشاره به جزئیاتی از مباحث مطرح شده در دیدارها و نشستهای خود در تهران خاطرنشان کرد: ممکن است تهدیداتی از خاک عراق علیه ایران وجود داشته باشد اما ما عزم خود را جزم کردهایم تا در مقابل هر گونه تهدیدی از هر کشوری در منطقه بایستیم و قانون اساسی عراق کاملاً ممنوع کرده است که از سرزمین عراق حرکتی علیه کشوری دیگری انجام شود؛ ایران و عراق هر دو تلاش میکنیم که مانع چنین حرکاتی شویم و به دنبال حاکم شدن صلح و ثبات هستیم. با این حال چنانچه اختلافاتی وجود دارد این اختلافات باید از راه حلهای دیپلماتیک و مسالمت آمیز برطرف شود، نه از راههای خشن و مسلحانه.
نخست وزیر عراق در پایان تاکید کرد: در جریان جلسات مختلف و دیدارهایی که در تهران خواهم داشت به همراه مقامات ایرانی تلاش خواهیم کرد تا توافقات گذشته را پیگیری نمائیم.