گروه سیاسی- نمایندگان ماده ۴ طرح اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی را با ۱۴۰ رأی موافق، ۸۴ رأی مخالف و پنج رأی ممتنع از مجموع ۲۴۴ نماینده حاضر تصویب کردند.
به گزارش افکارنیوز، نمایندگان در این ماده مقرر کردند: ثبتنام داوطلبان از طریق فهرستی که احزاب یا گروهها و تشکلهای قانونی ارائه میکنند یا به صورت منفرد انجام میشود، رأی به فهرستهای انتخاباتی مطابق تشریفات مقرر در این قانون صورت گیرد.
نمایندگان همچنین تصویب کردند: مقصود از احزاب و گروههای سیاسی در این قانون احزاب موضوع بند ۱ ماده ۱ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروههای سیاسی مصوب سال ۹۵ مجمع تشخیص مصلحت نظام و کلیه تشکلها و گروههای قانونی رسمی میباشد».
نمایندگان مجلس شورای اسلامی ماده ۵ این طرح را برای بررسی بیشتر به کمیسیون شوراهای مجلس ارجاع دادند.
در این ماده آمده است: احزاب و گروههای سیاسی میتوانند پس از تأیید صلاحیت داوطلبان و حداقل تا ۴۸ ساعت قبل از شروعتبلیغات انتخاباتی نامزدها، فهرست انتخاباتی خود را تنظیم و به هیأت اجرایی مرکزی یا هیأت اجرایی استان حسب مورد اعلام کنند.
فهرستها باید به صورت استانی و کامل ارائه شده و برای هر حوزه انتخابیه فرعی، به تعداد کرسیهای آن حوزه در مجلس، داوطلب معرفی شود.
در تبصره ۱ این ماده آمده است: احزاب مکلف هستند در هنگام ارائه فهرست، موافقت کتبی داوطلبان مبنی بر عضویت در فهرست را ارائه کنند. نام هیچ داوطلبی نباید در بیش از یک فهرست درج شود.
حمایت احزاب از کاندیداها ریسکهای سیاسی، اجتماعی و امنیتی نامزدها را کاهش میدهد
عبدالکریم حسین زاده ، در خصوص استانی شدن انتخابات مجلس، اظهار داشت: استانی شدن انتخابات چند مساله دارد، ما دائما میگوییم باید به سمت تحزب حرکت کنیم و تکرار میکنیم که چرا برای شکل گرفتن تحزب در کشور تا این حد گامهای بلند برمیداریم اما از خودمان نمیپرسیم که چرا در گذشته هیچ گامی برای تحزب برنداشتهایم.
نایب رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در سالهای قبل اگر گامهای متناسبی برداشته میشد امروز تا این حد برای تحزب مشکل نداشتیم، به تعویق افتادن تحزب در کشور تاکنون نیز خسارتهای سنگینی داشته است.
حسین زاده اظهار داشت: علاوه بر اینها کاندیداها و افراد منتخب در حوزههای مختلف سیاسی، اجتماعی و امنیتی ریسکها را به صورت فردی تحمل میکنند و اگر حزبی از آنها حمایت کند، این ریسکها را حزب تحمل میکند و هزینههای سیاسی اجتماعی را پرداخت میکند و در این شرایط افراد احساس مخاطره نمیکنند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی بیان کرد: در موضوعات سیاسی اگر افراد تحت پیگرد قرار گیرند، این موضوع کانالیزه میشود و پیگیریها به احزاب بر میگردد.
احزاب قبل و بعد از انتخابات هیچ فعالیتی ندارند
وی افزود: احزابی که اکنون در کشور فعالیت میکنند، ضمن احترامی که برای آن ها قائل هستم، خود را موظف به فعالیت در انتخابات میدانند و گویی تحزب در کشور به معنای انتخابات است و قبل و بعد از انتخابات هیچ موضوعی برای فعالیت احزاب وجود ندارد.
جلیل رحیمی جهان آبادی در رابطه با فعالیت جریان های سیاسی و احزاب در کشور، گفت: سابقه احزاب در کشورهای پیشرفته نشان می دهد شکل گیری جامعه مدنی از پیش نیازهای اساسی برای فعالیت جریان های سیاسی محسوب می شود.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در شرایط کنونی کشورمان احزابی که در کشور تشکیل می شوند مبتنی بر ساختار قدرت هستند؛ در واقع وقتی طیفی به قدرت می رسند برای سازماندهی نیروهای خودشان حزب تشکیل می دهند که در عرصه های سیاسی اصولگرا، اصلاح طلب و حتی اعتدالی این امر قابل مشاهده است.
وی ادامه داد: حزب در همه جوامع صرفا به انتخابات ورود نمی کند بلکه به پرورش نخبگان، پژوهش، ارائه راهکار به سیاستمداران و غیره می پردازد که از دیگر جنبه های عملی کارکرد احزاب است؛ به عبارتی احزاب باید نقش اتاق فکر و راهنما برای سیاسیون ایفا کنند.
عضو فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: به عبارتی امروزه فعالیت احزاب و جریان های سیاسی برای افراد به رمز شب تبدیل شده که بر اساس آن وقتی افراد به مقام رسیدند مواضع دیگری از خودش نشان می دهد و رنگ شعارش را تغییر می دهد تا بر اریکه قدرت بمانند./
جلیل رحیمی جهان آبادی در خصوص پررنگ شدن مولفه فعالیت احزاب در عرصه انتخابات مجلس شورای اسلامی، گفت: احزاب بسیاری در کشورمان وجود دارند که هیچ برنامه مشخصی ندارند و حتی دیدگاه کارشناسی را نسبت به موضوعات کلان کشور ندارند و در این راستا به نمایندگانی که طرفدار آنها هستند هم کمک فکری نمی کنند.
نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: در واقع بسیاری از احزاب فقط از منتخبان ملت انتظار دارند در زمان رای دادن به لوایح و طرح ها دیدگاه های حزبی را رعایت کنند که این امر با واقعیت های موجود مطابقت ندارد.
وی با اشاره به اینکه احزاب باید به عنوان اتاق فکر برای سیاسون عمل کنند و به پرورش و تربیت نخبگان برپردازند، ادامه داد: به عبارتی احزاب در کشورهای دنیا افراد را تربیت و آماده می کنند تا در پست های مهم قرار بگیرند و سپس دیدگاه های احزابشان را اجرایی کنند اما این امر در حالیست که بسیاری از احزاب در زمان انتخابات ها همانند قارچ رویش پیدا می کنند و بعد از انتخابات هم از بین می روند.این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: وقتی احزاب عضوی در شهرستانها ها ندارند، چطور می توانند افرادی را به عنوان اصلح در حوزه های انتخابیه معرفی کنند. بنابراین پررنگ شدن جایگاه احزاب در انتخابات قوه مقننه محدودیت سازی برای تصمیم گیری جامعه محسوب می شود.
عضو فراکسیون امید در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: البته در دراز مدت راهی جز به سمت حزبی شدن انتخابات نداریم اما تا زمانی که احزاب مردمی مستقل شکل نگرفته اند، نمی توانیم انتخابات را با این رویه برگزار کنیم.
مصطفی حسینی