توضیحات حوزه علمیه قم در مورد‌ تجمع «گام دوم»

 در تجمع برخی طلاب، فضلا و اساتید حوزه علمیه قم که به منظور حمایت از بیانیه گام دوم انقلاب در مدرسه فیضیه دوازده اسفند ماه برگزار شد، مسائل و موضوعات حاشیه سازی هم مطرح شد نظیر انتشار و توزیع یک بیانیه علیه رؤسای سه قوه که البته حالا یکی از مسئولان برگزار کننده این تجمع اعلام کرده، این بیانیه از سوی یکی از روحانیون کاملا خودجوش و خودسرانه پخش شده و البته با فرد مذکور برخورد لازم شده است.

 در این تجمع، شعارهایی مانند «الله اکبر»، «لااله الا الله»، «نهضت حوزه قم؛ شروع گام دوم»، «این همه لشکر آمده به عشق رهبر آمده»، «حوزه انقلابی آماده جهاد است» و «جوان با بصیرت سردار انقلاب است»، «دستور سید علی امام است؛ نوبت گام دوم قیام است»، «آتش انقلاب است مشعل حوزه برپاست»، «برای بار دوم حوزه قم به پا خاست»، «حوزه انقلابی زمینه ساز ظهور جوان انقلابی»، «لبیک یا خامنه ای لبیک یا حسین است»، «خامنه ای خمینی دیگر است ولایتش ولایت حیدر است»، «تحلیل دشمنان دین سراب است مهدی صاحب زمان حافظ انقلاب است»، سر داده شد.

قرائت بخش هایی از بیانیه گام دوم انقلاب توسط مجری برنامه، شعر خوانی، توزیع بیانیه ای با عنوان «قم آماده قیام علیه نفاق»، «سخنرانی یکی از ائمه جمعه موقت تهران» و «سردادن شعار» از جمله برنامه های این تجمع بود. همچنین چهره هایی نظیر آیت الله مصباح یزدی، آیت الله یزدی و برخی دیگر از اعاظم حوزه علمیه در این برنامه حضور داشته اند.

پس از حاشیه هایی که به دلیل توزیع بیانیه اهانت آمیز در این تجمع به وجود آمد، حجت الاسلام «سید محی الدین قوامی» از مدیران دفتر سیاسی حوزه های علمیه و از مسئولان برگزاری تجمع حوزویان در گام دوم انقلاب در فیضیه پیرامون برگزاری تجمع مذکور و همچنین توزیع بیانیه «قم آماده قیام علیه نفاق» توضیحاتی داد.

او گفته اجتماع تاریخی و بیادماندنی بزرگان، علما، اساتید و طلاب خواهر و برادر حوزه علمیه قم در لبیک به بیانیه گام دوم انقلاب اسلامی ـ که توسط مقام معظم رهبری (مدظله العالی) منتشر شد ـ به عنوان برگ زرینی در تاریخ انقلاب اسلامی ثبت شد. تجمع عظیمی که با اجماع جامعه مدرسین، شورای عالی حوزه های علمیه و تمامی نهادهای عالی حوزه ای همراه بود و مراجع عظام دامت برکاتهم از آن حمایت کرده و کثیری از بزرگان حوزه در عالی‌ترین سطوح در آن حضور داشتند.

آنچه در ادامه می خوانید، گفت و گو با حجت الاسلام «سید محی الدین قوامی» از مدیران دفتر سیاسی حوزه های علمیه و از مسئولان برگزاری تجمع حوزویان در گام دوم انقلاب در فیضیه است.

برنامه‌های ویژه این تجمع را توضیح دهید؟


ـ از جلوه‌های زیبای این تجمع، اولاً حضور چندهزار نفره طلاب و اساتید خواهر و برادر ایرانی و غیرایرانی بود که علاوه بر حیاط فیضیه و دارالشفاء، صحن امام هادی (علیه السلام) حرم مطهر حضرت معصومه (سلام الله علیها) و قسمتی از میدان آستانه را نیز دربرگرفته بود و ثانیاً حضور اعضای محترم جامعه مدرسین و شورای عالی به ویژه حضرات آیات محمد یزدی، مصباح یزدی، حسینی بوشهری، مقتدایی، اعرافی و تولیت محترم آستان مقدس حضرت معصومه (س) و علما و اساتید خارج و سطوح عالی حوزه‌های علمیه زینت بخش جلسه بودند.

سپس سخنرانی جامع و انقلابی آیت الله سید احمد خاتمی شرکت‌کنندگان را به تحسین و شعف واداشت که در نهایت به انتشار بیانیه مشترک نهادهای عالی حوزوی پیرامون «گام دوم انقلاب» انجامید.

هدف مسئولان حوزه از برگزاری این اجتماع چه بود؟ آیا مرکز مدیریت حوزه های علمیه علاوه بر برگزاری این اجتماع، اقدام دیگری برای تحقق بخشی به آرمان‌های مقام معظم رهبری و گام دوم دارد و یا فقط به برگزاری همین اجتماع اکتفا کرده است؟


ـ با توجه به نقش و رسالت حوزه های علمیه در اصل پیدایی و حفظ و صیانت از انقلاب اسلامی و حساسیت علمای دین نسبت به ایران اسلامی و مردم انقلابی و توجه همیشگی و ویژه به رهنمودهای مقام معظم رهبری، به مجرد صدور بیانیه در همان روزهای اول مسئولان نهادهای حوزوی در هر یک از نهادها، تشکیل جلسه داده و پیرامون راهکارهای تحقق بخشی به آرمان های این پیام به مشورت و تبادل نظر و اتخاذ تصمیم پرداختند. جامعه مدرسین حوزه یکی از پیشگامان این مسیر بود و کمیته ویژه ای در این خصوص ایجاد شد.
 
برای نمونه، مدیر حوزه های علمیه آیت الله اعرافی در شورای معاونان به تمامی معاونت ها ابلاغ کردند که باید هر معاونتی متناسب با وظایف ذاتی خود برنامه‌هایی را برای تحقق بخشی آرمان‌های این بیانیه طراحی و برای سال 1398 و برنامه‌های پنج ساله به تصویب مدیریت برساند.

طبق اطلاعی که پیدا کردم، تعدادی از نهادهای حوزوی دیگر نیز قبل از این اجتماع مشابه این اقدامات عملی را انجام داده اند؛ اما هدف از برگزاری این اجتماع اولا لبیک گویی حوزویان و روحانیت کشور به ندای رهبر انقلاب بود و ثانیا فرهنگ سازی، اطلاع رسانی و ترویج اندیشه تبیین شده در بیانیه گام دوم در بین حوزویان کشور، کل طبقات جامعه و نیز مسئولان نظام بود که با لطف خدا این اجتماع نزد حوزویان و عموم دغدغه مندان نشاط، اطلاعات بیشتر و عزم راسخ‌تری نسبت به تحقق آرمان ها آفرید که صد البته این همایش فقط مقدمه ای برای گام بلند بعدی است.

آیا برگزار کنندگان این اجتماع نظر خاص و هدف معینی نسبت به نقد مسئولان دستگاه‌های مختلف کشور داشتند؟


ـ اقدامات انقلابی حوزه همیشه همراه با عقلانیت، حکمت، وحدت و انسجام ملی بوده و هست و پیام این برنامه ها را دوست و دشمن به خوبی دریافت می‌کنند.

بنای این تجمع درک سطح راهبردی بیانه گام دوم بوده و موضع رسمی تجمع، همان است که سخنران محترم بیان داشتند و اگر رهنمون، نقد و یا احیانا تذکری بوده در راستای حمایت، هدایت و نقد مشفقانه و پدرانه حوزه نسبت به متولیان امور بوده و الا مقصود اصلی، بیان لبیک و ابلاغ رهنمودهای رهبر انقلاب به همه طبقات جامعه ایران، اعم از حوزویان، دانشگاهیان مسئولان تمام دستگاه‌ها و سازمان های کشور، روسای قوا، طبقات مختلف مردم، ملت های مظلوم مسلمان به ویژه نسل جوان عزیزی بود که مخاطب و امید اصلی مقام معظم رهبری هستند.

آیا این اجتماع دارای بیانیه ای هم بود که منتشر شود؟


ـ بله، بیانیه ۹ ماده ای که با امضای شورای هماهنگی نهادهای عالی حوزوی تهیه شده بود که شامل مرکز مدیریت حوزه های علمیه مرکز مدیریت حوزه علمیه خواهران، جامعه المصطفی العالمیه، دفتر تبلیغات اسلامی و مرکز خدمات حوزه های علمیه که در اختیار رسانه‌ها قرار گفته و نمونه آن در سایت خبرگزاری رسمی حوزه قرار دارد.

یا غیر از این بیانیه رسمی بیانیه دیگری را در این همایش تأیید می کنید، چون یک بیانیه در رسانه ها و شبکه های اجتماعی منتشر شد که حاوی توهین به رؤسای سه قوه بود.


ـ خوب این برنامه از طریق طیف وسیعی از خبرگزاری ها و رسانه های دیداری و شنیداری به صورت زنده پوشش داده می شد و رسانه ملی نیز در شبکه استانی قم و سایر شبکه های سراسری مستقیم و ضبطی به انعکاس کامل برنامه پرداخت لذا مطلب کاملا روشن است و جایی برای طرح برخی مسائل باقی نمی گذارد و بدیهی است، در هر اجتماع رسمی صرفا یک بیانیه اعلامی و رسمی از سوی برگزارکنندگان منتشر و اطلاع رسانی می شود.

البته در اجتماعات تأثیرگذار، گسترده و جریان ساز احتمال دارد برخی افراد معلوم الحال در پی تلخ کردن وقایع شیرین باشند، ولی آنچه جای درنگ و تأمل بیشتر دارد برخورد واقع بینانه و منطقی رسانه هایی است که موضع قاطع و رسمی را تحت الشعاع برخی تلقیات شخصی و یا حزبی قرار نمی دهند و به درستی پاسدار اخلاق حرفه ای اند.

آنچه مسلم است، نهاد حوزه علمیه قم یک نهاد فراحزبی، دینی، انقلابی و دغدغه مند نسبت به همه مردم ایران و مستضعفان جهان است و فرو کاستن این نهاد عظیم به مسائل سطحی از سوی برخی فعالان ارزش تفکر و گفت وگو پیرامون آن را ندارد. نقش حوزه‌های علمیه عدالت، عقلانیت، وحدت، تعاون و معنویت است و در مجاهده علمی خود هیچ گاه از وظیفه خود غافل نخواهد بود.