حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی دقایقی پیش در سخنرانی خود در حاشیه افتتاح راه آهن قزوین ـ رشت اظهار داشت: امروز روز بسیار مبارکی برای ملت بزرگ ایران است که میتوانند از نعمت بزرگ اتصال راه آهن ایران به کشورهای حاشیه خزر بهره مند شوند.
وی با قدردانی از حضور نمایندگی از کشورهای دوست و همسایه از جمله آذربایجان، پاکستان و عراق اظهار داشت: پروژه راه آهن قزوین ـ رشت پیچیدگیهای فراوان مهندسی داشت ولی به بهترین شکل اجرا شد.
رئیس جمهور اتصال چهارمین استان کشور به راه آهن سراسری و توسعه بنادر را از افتخارات این دولت برشمرد و از وزیر راه خواست تا در سال 99 خط ریلی را به بندر کاسپین برساند.
وی با بیان اینکه به زودی راه آهن ایران و عراق متصل میشود، گفت: راه آهن ایران تا چین متصل شده و پیوند با همسایگان عمیق تر شده و توسعه ارتباطات ریلی با همسایگان نشانهای از شکست سیاست تحریم ایران است.
رئیسجمهور با بیان اینکه راه آهن گیلان یک مسیر ریلی استراتژیک محسوب میشود عنوان کرد: با امضاء تفاهمنامه همکاری مشترکی که امروز در سایه همکاریهای دو جانبه بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان منعقد شد راه آهن گیلان به سمت آستارا امتداد پیدا میکند.
روحانی با ابراز امیدواری از احداث به موقع فازهای دوم و سوم راه آهن گیلان تصریح کرد: از سازمان مدیریت و برنامهریزی و وزارت راه و شهرسازی و قرارگاه سازندگی خاتمالانبیاء(ع) که احداث و اجرای مسیر ریلی گیلان را به عهده گرفتهاند انتظار داریم به سرعت ساخت آن را به پایان برسانند.
وی با تأکید بر اینکه زمانبندی اجرای فازهای بعدی راه آهن گیلان مطابق با گفتههای وزارت راه و شهرسازی کمی طولانی است ابراز داشت: کوتاهتر شدن زمان تکمیل فازهای بعدی مسیر ریلی گیلان از رشت به بندرانزلی و سپس به بندر آستارا باید در دستور کار مسئولان ذیربط قرار گیرد.
رئیسجمهور با تأکید بر اینکه تکمیل راهآهن گیلان نعمتی بزرگ برای ملت ایران اسلامی مردم خوب استان گیلان و مردم جمهوری آذربایجان است تصریح کرد: این خط ریلی استراتژیک میتواند خلیج فارس و جنوب ایران را به شمال ایران در بنادر انزلی و آستارا بهخوبی متصل کند.
روحانی در مورد مذاکرات سهجانبه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان اظهار داشت: در ملاقاتی که با پوتین رئیسجمهور روسیه و الهام علیاف رئیس جمهور آذربایجان داشتیم درباره این مسیر ریلی و حجم کالاها و محصولاتی که میتواند از طریق آن به کشور روسیه منتقل شود صحبتهای مفصلی انجام شد.
وی با بیان اینکه راهآهن گیلان برای شمال و شرق اروپا و شرق و جنوب ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است عنوان کرد: انتقال آسان و بدون دغدغه بار و ترانزیت کالا در کنار جابهجایی مسافر و گردشگر با کمترین هزینههای ممکن از جمله برخی از مزیتها و کارکردهای مثبت راهآهن گیلان است.
روحانی طی کردن مسافت رشت تا تهران در 4 ساعت توسط خط ریلی قزوین به رشت و انتقال تعداد بسیار زیادی از مسافران بهجای استفاده از حمل و نقل جادهای را مورد تأکید قرار داد و گفت: از وزارت راه و شهرسازی، سازمان مدیریت و برنامهریزی و تمام کسانی که در افتتاح این مسیر تلاش کردند تشکر میکنم.
رئیسجمهور ارتقاء خطوط ریلی کشورمان پس از پیروزی انقلاب اسلامی را مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: در ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی کمتر از 4 هزار کیلومتر خط ریلی در کشور وجود داشت که با همت مسئولان و متخصصان داخلی این میزان هماکنون به بالای 12 هزار کیلومتر رسیده است.
روحانی سه برابر شدن خطوط ریلی و زیرساختهای راهآهن کشورمان در طول چهل ساله اخیر را برگ زرینی از موفقیتهای کشورمان دانست و افزود: حدود 20 درصد از خطوط ریلی کشورمان در دولت تدبیر و امید و در 5 ساله اخیر ساخته و گسترش پیدا کرده است.
وی راهاندازی مسیر ریلی بستانآباد به تبریز در سال آینده را مورد تأکید قرار داد و تصریح کرد: یکی از مهمترین افتخارات دولت توسعه خطوط ریلی کشور و تقویت جایگاه و نقش بنادر مهم کشور چه در جنوب و چه در شمال است که نقش عمدهای در انتقال بار و مسافر به عهده دارند.
روحانی از ایجاد یک تحول بزرگ در زیرساختهای ترانزیتی و حمل و نقل بار و مسافر کشورمان در سالهای اخیر سخن گفت و عنوان کرد: کار بسیار بزرگی که در بندر چابهار به همت متخصصان ایرانی به ثمر رسید و تقویت بنادر شمال و جنوب کشور از افتخارات بسیار مهم نظام بهشمار میرود.
رئیسجمهور تکمیل انتقال راهآهن به بندر کاسپین را قدم نخست دولت اعلام کرد و ابراز داشت: اتصال راه آهن به بندرانزلی و از آنجا به بندر آستارا نیز گامهای دوم و سوم ترسیم شده دولت هستند که قصد داریم در کمترین زمان ممکن و با حداکثر توان و ظرفیت، اجرای آنها را به پایان برسانیم.
روحانی علاوه بر مسائل اقتصادی و ترانزیت کالا و مسافر به سایر ویژگیها و ابعاد پروژه ریلی رشت به آستارا را برشمرد و عنوان کرد: تعمیق ارتباطات فرهنگی و اجتماعی بین ملتهای آسیایی و ایران در کنار ارتباطات ایجاد شده با کشورهای اروپایی از جمله ویژگیهای مثبت این خط ریلی محسوب میشوند.
وی مستحکم کردن پیوند کشورهایی که در مسیر خط ریلی کریدور شمال به جنوب قرار دارند را مورد تأکید قرار داد و اظهار داشت: در حال حاضر کشورمان از طریق راه آهن با کشورهایی نظیر پاکستان، افغانستان، ترکمنستان ارتباط دارد و به زودی این سطح ارتباطات بین ایران و عراق نیز فراهم میشود.
رئیسجمهور ارتباط ریلی کشورمان تا دریای سیاه و دریای مدیترانه و کشور چین را نیز مورد اشاره قرار داد و گفت: پیشرفتهای عظیم ملت ایران در بسیاری از حوزهها نشان داد تحریمهای ظالمانه نتوانسته است در برابر خواست و عزم و اراده این کشور اختلالی ایجاد کند.
روحانی با تأکید بر اینکه ملتهای منطقه برادری، تقویت دوستیها و همکاریهای مشترک را سرلوحه کار خود قرار دادهاند خاطرنشان کرد: آنهایی که میخواهند روابط چندجانبه ایران اسلامی با کشورهای همسایه آن گسترش پیدا نکند مطمئناً در رسیدن به مقصود خود با شکست مواجه میشوند.