کانال‌های ارتباطی متعددی با ایران داریم

کنتستانتین زاتولین در همایش چند جانبه گرایی در سیاست خارجی ایران که در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد، افزود: رفت و آمدهای زیادی بین مقامات دو کشور وجود دارد که این نشانه علاقمندی برای ارتقاء روابط است.

وی گفت: تجربه مذاکرات منطقه ای ایران و روسیه بسیار ارزشمند است و ما همواره باید از این تجربیات برای گسترش مناسبات دو جانبه استفاده کنیم.

 

کنستانتین زاتولین گفت: فروپاشی شوروی قطعاً باعث خوشحالی رقیب دیرینه آن یعنی ایالات متحده آمریکا شد. چرا که این تصور برای آن‌ها وجود داشت که با فروپاشی شوروی دیگر ایده یک جهان - یک رهبر محقق می‌شود. 

وی ادامه داد: همه می‌دانیم که همیشه یک دیدگاه ضد آمریکایی در ایران وجود داشته و بر این قضیه همواره پافشاری کرده است. موضوع اصلی این است که انقلاب اسلامی بدون اجازه آمریکا رخ داد و برای واشنگتن دشوار است که با این مسئله کنار بیاید.

عضو دومای دولتی روسیه با بیان اینکه همین اتفاق در سیاست خارجی روسیه اتفاق می‌افتد، افزود: شروع این مساله از سال ۲۰۰۰ میلادی بود وبرای آن‌ها دشوار بود بعد از فروپاشی شوروی با این موضوع کنار بیایند.

زاتولین به پیشرفت‌های اقتصادی جمهوری خلق چین اشاره کرد و افزود: ایران، روسیه و ترکیه در سوریه با هم همکاری می‌کنند و درباره اقدامات خود اجازه‌ای از آمریکا نمی‌گیرند و امروز به نقطه‌ای نزدیک می‌شویم که دیگر چند جانبه گرایی در کره زمین از حالت تئوری خارج وعملیاتی می‌شود.

این کارشناس مسائل سیاسی خاطرنشان کرد: ما در روسیه این اعتقاد را نداریم که بخواهیم با کسی دعوا کنیم. تلاش کرده ایم که روابط ما با کشور‌های دنیا عادی باشد، ولی آمریکا نمی‌خواهد با این قضیه کنار بیاید.

وی یادآورشد: چندی پیش آقای پوتین در شورای فدراسیون روسیه موضوعی را درباره آمریکا مطرح کردند و گفتند که او به غذا خوردن خود ادامه می‌دهد و به حرف کسی گوش نمی‌کند و یا تلاش می‌کند که اینگونه باشد.

عضو دومای دولتی روسیه اضافه کرد: در سال ۲۰۰۰ آقای پوتین و تیم کاری ایشان تلاش کردند درک متقابلی با کشور‌های غربی پیدا کنند و این صحبت وجود داشت که ما حتی می‌توانیم عضو پیمان ناتو شویم. این اتفاق موجی را در غرب به وجود آورد، چون آمادگی این را نداشتند که چگونه با این تصمیم کنار بیایند.

زاتولین افزود: در سال ۲۰۰۷ برای دومین بار ایشان نظراتشان را در کنفرانس سالانه مونیخ مطرح کردند و گفتند:ما قرار نیست طبق قوانینی که غربی‌ها برای ما وضع می‌کنند رفتار کنیم و این را بعنوان یک نظریه کلی از طرف روسیه بیان کرد.

وی خاطرنشان کرد: در سال ۲۰۰۸ اقداماتی در منطقه اوستیای جنوبی و آبخازیا شروع شد. در آن سال ما از طرف دومای روسیه به مولداوی و گرجستان برای این موضوع هشدار دادیم و گفتیم که حاضر هستیم مسائل مرزی را مورد بررسی قرار دهیم.

این مقام روس اضافه کرد: ما به آن‌ها این هشدار داده بودیم که اگر گرجستان به جای مذاکره بخواهد به این استان‌ها حمله کند ما استقلال آن‌ها را به رسمیت خواهیم شناخت. همین اتفاق در کوزوو هم افتاد و در آنجا هم کمیته نظامی تشکیل شد و اتفاقاتی را رقم زدند که همه از آن اطلاع دارند و این اولین موجی بود که با غربی‌ها درگیر شدیم.

عضو دومای دولتی روسیه خاطرنشان کرد: می‌خواهم تاکید کنم که این به خاطر رفتار غلط ما نیست بلکه به خاطر استراتژی سیاسی آمریکا است که می‌خواهد برای تقابل با هر قدرتی می‌خواهد با آن‌ها رقابت کند دست به این اقدامات می‌زند.

وی یادآورشد: آمریکایی‌ها رقابت اقتصادی خود را در چین از دست می‌دهند و زمانی که متوجه شدند که نمی‌توانند از نظر اقتصادی حضورشان را در چین ادامه دهند تصمیم گرفتند از روش‌های دیگر برای کنترل چینی‌ها استفاده کنند و الان دنبال این هستند که کشور‌های دوست چین را پیدا کنند و با هر کدام از آن‌ها روابط ویژه‌ای را شروع کنند.

زاتولین اتفاقاتی که در جزیره‌های جنوبی دریای چین و یا کره شمالی رخ می‌دهد را در راستای این سیاست آمریکا عنوان کرد و افزود: همه این اتفاقات به خاطر این است که آن‌ها نیازمند این هستند که حضور خود را در آنجا تقویت کنند.

وی ادامه داد: در این بین تنها مرز‌های چین با روسیه آرام است و ما مسائلی و اختلافات مرزی که قبل از وجود داشت را حل کردیم و در حوزه اقتصادی هم روابطمان را ارتقا می‌دهیم.

عضو دومای دولتی روسیه با بیان اینکه بخشی از شاهراه‌های انتقال گاز را به سمت چین منتقل کردیم، اظهارداشت: در بخش نظامی و تسلیحات هسته‌ای با آمریکا مساوی هستیم و به پیشرفته‌ترین نوع تسلیحات موجود در جهان دسترسی داریم.

زاتولین با بیان اینکه روابطی که با چین داریم باعث نگرانی آمریکایی‌ها می‌شود، یادآورشد: آن‌ها دوست داشتند روسیه دوباره به دهه ۹۰ و زمانی که آقای کوزیرف وزیر خارجه بود باز گردد. آن زمان ما از وزارت خارجه آمریکا می‌پرسیدیم درباره هر موضوع خاصی ما چه دیدگاهی را باید بیان کنیم.

وی با اشاره به فروپاشی اتحاد شوروی و پیامد‌های آن اظهار کرد: در زمینه فروپاشی مشکلی که وجود داشت این بود که مرز‌هایی که ما در سیستم دولتی خودمان داشته‌ایم بعد از فروپاشی به مرز بین کشور‌ها تبدیل شد و مردم شروع به کوچ کردن از محل‌های زندگی خود کردند. دلیل این اتفاق این بود که کشور‌های جدید به سمت ساخت کشور‌های خود مطابق با مدلی که در قرن ۱۹ تعریف می‌شد، حرکت کردند.

عضو دومای دولتی روسیه خاطرنشان کرد: یکی از مشکلاتی که در این کشور‌ها به وجود آمده این است که در این کشور‌ها افراد روس زبانی هستند که امروز به این‌ها بعنوان افراد غریبه و شهروند درجه دو نگاه می‌کنند.

زاتولین با اشاره به حوادثی که بین روسیه و اوکراین در سال‌های اخیر رخ داده گفت: ما به لحاظ قومیتی نسبت به دیگران نزدیکی بیشتری به اوکراین داریم و بین خودمان فکر می‌کنیم که یک ملت با لهجه‌های مختلف هستیم. حتی تفاوت زبانی باواریا و مناطق شمالی آلمان خیلی بیشتر از تفاوت زبانی روس‌ها و اوکراینی هاست.

وی اضافه کرد: البته در قرن ۱۹ و اوایل قرن ۲۰ تلاش‌هایی وجود داشت اوکراین را از روسیه دور کنند و شاید خود ما هم در این زمینه مقصر بودیم که بلشویک‌ها و شوروی‌ها تلاش کردند اوکراینی‌ها را خیلی بالا ببرند و آن بخش را خیلی توسعه دهند.

عضو دومای دولتی روسیه خاطرنشان کرد: در سال ۹۱ اوکراینی‌ها هیچ جنگی برای آزادی منطقه خود نکردند همین باعث شد اصلاحاتی که گورباچف می‌خواست انجام دهد راه خود را گم کرد. سیاستمداران همیشه اشتباه را می‌کنند و وقتی نمی‌دانند چه کار باید کنند از هدف خود دور می‌شوند. در این مقطع بروکرات‌ها، احزاب و بقیه از این لحظه استفاده کرده و تصمیم گرفتند استقلال اوکراین را اعلام کنند.

وی اضافه کرد: مسائلی که در حاشیه دریای بالتیک وجود داشت آنقدر شدید نبود که باعث فروپاشی شوروی شود بلکه مسائلی که بین اوکراین و روسیه به وجود آمد، باعث فروپاشی شوروی شد.

زاتولین اضافه کرد: ما در دهه ۹۰ استقلال اوکراین را به رسمیت شناختیم و آن‌ها در این مقطع مرز‌ها و خاک‌هایی را به دست آوردند که قبل از آن هیچ وقت نمی‌توانستند صاحب این حجم از خاک و زمین شوند و شهر‌ها و استان‌هایی را بعنوان اوکراین نام بردند که قبل از آن هیچ وقت جزو اوکراین نبود.

عضو دومای دولتی روسیه با بیان اینکه قبل از دهه ۹۰ هیچ وقت اوکراین کشور مستقلی نبوده است، افزود: اوکراین در قرن ۱۷ از لهستان جدا و به خاک روسیه اضافه شد. آن‌ها زمینی که در دهه ۹۰ به دست آوردند پنج برابر زمین‌های قبل از اشغال این کشور بوده است.

وی ادامه داد: اوکراینی‌ها در سال ۱۹۵۴ هدیه بزرگ دیگری گرفتند- در حالی که درهیچ بندی از قوانین شوروی نبود- و آن شبه جزیره کریمه بود.

زاتولین یادآورشد: کودتایی که چهار سال قبل در اوکراین رخ داد دقیقا نقطه تقابلی است که بین غرب و ما رخ داده است. الان می‌گویند هر اتفاقی در هر جای دنیا بیفتد مقصر روس‌ها هستند. همانطور که بعد از انقلاب سال ۵۷ هر اتفاقی در هر جای دنیا می‌افتد می‌گویند ایرانی‌ها در آن مقصر هستند.

عضو دومای دولتی روسیه خاطرنشان کرد: ما نمی‌خواهیم اسلحه به دست بگیریم و با آمریکا بجنگیم، ولی در عرصه سیاسی و اقتصادی در حال جنگ هستیم.

وی ادامه داد: هفته پیش آقای پوتین در جمع نمایندگان دومای روسیه گفت: ما یا نمی‌توانیم وجود داشته باشیم یا می‌توانیم یک امپراطوری بزرگ باشیم و در جهانی که به سمت چندجانبه گرایی می‌رود درک و فهم ما را نسبت به جهان نشان می‌دهد.

وی در بخش پایانی اظهارات خود به روابط ایران و روسیه اشاره کرد و گفت: روابط بین ایران و روسیه در حال حاضر رو به رشد است و در همه زمینه‌ها و کانال‌های موجود مذاکرات را انجام می‌دهیم.

زاتولین با بیان اینکه رئیس دومای روسیه چندین بار به ایران سفر کرده است که آخرین آن در ماه دسامبر بوده است، افزود: چند روز قبل هم روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه در سوچی برای بار چندم با هم دیدار کردند.

عضو دومای دولتی روسیه گفت: علاوه بر این مجلس شورای اسلامی اجازه دریافت وام دولتی ۵ میلیاردی را دادند و این اتفاق خوبی است که به ما اجازه می‌دهد روابط اقتصادی خود را ارتقا بخشیم.