تحلیل «رأی الیوم» از واکنش احتمالی ایران به حادثه زاهدان

روزنامه فرامنطقه‌ای «رای الیوم» در یادداشتی به قلم «کمال خلف» واکنش ایران به عوامل پشت پرده حادثه تروریستی اخیر زاهدان را قوی توصیف کرد.

نویسنده این عبارت را برای عنوان یادداشت خود برگزید: «پاسخ ایران به عربستان و امارات... تحول جدی در گفتمان سپاه پاسداران و درخواست مجوز از شورای امنیت ملی و رئیس جمهور برای اقدام سپاه، بی‌سابقه است... مکان و شیوه پاسخ ایران چه خواهد بود؟».

در ابتدای این یادداشت آمده است: حادثه تروریستی چند روز پیش در ایران به مقامات این کشور تاکید کرد که این حادثه در چارچوب طرح جدی برای هدف قرار دادن ایران است. همانطور که بروز چنین حوادثی برای اولین بار نبود، ارزیابی ایران این است که این آخرین بار هم نخواهد بود و تهران بر این باور است که نقشه‌ای که علیه این کشور در حال اجراست، نیاز به تشدید این دست عملیات‌های تروریستی دارد.

رای الیوم در ادامه به اظهارات محمد علی جعفری فرمانده سپاه پاسداران در حاشیه مراسم بزرگداشت جان‌باختگان حمله انتحاری زاهدان اشاره کرد و گفت: ژنرال جعفری به نقش برخی کشورهای منطقه در ایجاد بحران در ایران اشاره و تصریح کرد که صبر گذشته نظام در برابر توطئه‌ها و دولت‌های مرتجع منطقه بخصوص عربستان و امارات که با دستور آمریکا و رژیم صهیونیستی دست به این اقدامات می‌زنند، متفاوت بوده و ایران حتما اقدامات جبرانی انجام خواهد داد.

این روزنامه افزود: ژنرال جعفری از حسن روحانی رئیس جمهور این کشور جهت ترتیب عملیات انتقام از عربستان سعودی و امارات عربی متحده، به علت حمایت آنها از گروه‌های تروریستی اجازه خواست و گفت که انتقام خود را از امارات و عربستان خواهند گرفت و بر این اساس از شورای امنیت ملی خواست که دستشان را برای عملیات انتقام جویانه باز بدارد.

رای الیوم آورده است: فرمانده سپاه پاسداران ایران همچنین  در پیامی شدیداللحن خطاب به پاکستان گفت که تروریست‌ها تحت حمایت نیروهای امنیتی پاکستان هستند و دولت پاکستان باید برای این جنایتی که صورت گرفته، قطعا پاسخگو باشد.

نویسنده تاکید کرد: بر اساس اطلاعاتی که در تاریخ برخورد ایران با خصومت همسایگانش در کرانه دیگر خلیج (فارس) بی‌سابقه است، جدیت و قصد انتقام‌گیری ایران مشاهده می‌شود. این نخستین بار است که مقامات ایرانی از زبان غیرمستقیم برای انتقام‌جویی استفاده نمی‌کنند و ژنرال جعفری به روشنی نام عربستان سعودی و امارات عربی متحده را می‌برد.

خلف تصریح کرد: تقاضا از رهبری سیاسی ایران برای صدور مجوز انتقام هم از سر بی‌پروایی فرماندهان سپاه پاسداران این کشور نیست، زیرا سرویس‌های اطلاعاتی ایران از برنامه‌های پروژه ضدایرانی و نحوه اداره و تامین مالی آن توسط ریاض و ابوظبی و جزئیات نشست‌ها و انتقال پول نقد به عوامل این حمله تروریستی، مطلع شدند.

رای الیوم نوشت: سپاه پاسداران روند انجام این حملات را ارزیابی کرده است. به همین دلیل، فرماندهان سپاه پاسداران از رهبری سیاسی ایران می‌خواهند که راه حل مقابله با این تهدیدات را تغییر دهد؛ طی ماه‌های گذشته، نیروهای ایرانی مکانیزم امنیتی و نظامی را در مرزها برای ناکام گذاشتن اجرای حملات تروریستی اجرا کرده‌اند. ژنرال جعفری با اعلام این خبر تاکید کرد که نیروهای ایرانی هفت حمله تروریستی را پیش از وقوع خنثی کرده‌اند.

این روزنامه ادامه داد: دو گروهک تروریستی موسوم به «جنبش عربی آزادی‌بخش الاحواز» و «جیش العدل» دو بازوی عربستان و امارات برای بی‌ثباتی ایران است؛ اما به گفته فرماندهان سپاه پاسداران باید به سراغ سرچشمه تهدید بروند.

رای الیوم آورده است: طبق گزارش‌های ایران، جنبش الاحواز توانست بودجه حملات تروریستی در ایران را از عربستان و امارات تأمین کند، این جنبش فعالیت سیاسی و پیوستگی صفوف خود را از طریق کنفرانس‌هایی که در اروپا با حضور مقاماتی از کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس) برگزار کرده است، افزایش داد و همچنین فعالیت‌های نظامی خود را تقویت کرد، مهم‌ترین عملیات این گروهک حمله  پنج ماه پیش به رژه نیروهای مسلح در اهواز بود.

رای الیوم افزود: جیش‌العدل هم یک گروه تروریستی و شبه‌نظامی سنی‌مذهب در استان سیستان و بلوچستان ایران است که در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک گروهک تروریستی شناخته می‌شود و به گفته منابع ایرانی این گروه بعد از نابودی جندالله، با سازمان‌دهی تشکیلاتی‌تر برخی از اعضای آن، شروع به فعالیت و اعلام موجودی کرد.

به عقیده نویسنده، هشدار سردار جعفری خطاب به پاکستان به این دلیل است که جیش العدل از خاک پاکستان برای ترتیب حملات تروریستی خود علیه ایران استفاده می‌کند و در خاک پاکستان، عربستان از طریق سرویس اطلاعات پاکستان و به واسطه آمریکا سرویس‌های اطلاعاتی ریاض-اسلام آباد را با یکدیگر هماهنگ کرده است که این موضوع در چارچوب پروژه آمریکا برای تشدید حملات علیه ایران با همکاری متحدان عرب آن در حاشیه خلیج (فارس) است.

نویسنده تاکید کرد: اما ایران در برخورد با پاکستان محتاطانه عمل می‌کند و معتقد است که دستگاه امنیتی اسلام آباد به دور از چشم قدرت سیاسی و بخصوص شخص عمران خان که به دنبال تقویت رابطه با ایران است، با سعودی‌ها، اماراتی‌ها و آمریکایی‌ها همکاری می‌کند، از همین رو ایران خواهان همکاری پاکستان یا متوسل شدن ایران به اهرم‌های قوی در برخورد با اسلام آباد است.

رای الیوم نوشت: به نظر نمی‌رسد واکنش ایران، منفعلانه باشد برخلاف همیشه که ایران با توجه به فرهنگ تاریخی خود سعی در اجرای سیاست صبر و حوصله داشته است، بنابراین...، منافع ایران می‌طلبد که پیام آتی ایران قاطعانه و قوی باشد... ممکن است ایران مکان‌هایی را که به طور مستقیم به حملات تروریستی علیه آن ارتباط دارد، هدف بگیرد.