افزایش هزینه‌ها با استانی شدن انتخابات

علی‌اکبر کریمی نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی ، با بیان اینکه بنده موافق مشروط طرح استانی شدن انتخابات هستم،‌گفت: من به کلیات طرح رای دادم اما منتظر هستم تا ببینم جزئیات طرح به چه شکل خواهد بود.

وی افزود: استانی شدن انتخابات دارای محاسن و معایبی است که یکی از معایب آن این است که مرکز استان‌ها به دلیل تراکم جمعیت و رای بالاتری که دارند در انتخابات کاندیدای خود را به شهرهای کوچکتر و روستاها تحمیل می‌کنند و رای مراکز کم جمعیت را مانند شهرهای کوچک و روستاها در انتخاب نماینده یا اثر نخواهد داشت و یا تاثیرش اندک خواهد بود.

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: بالاخره خواه نا خواه کلونی‌های دارای درصد رای بالا با استانی شدن انتخابات در انتخاب نماینده تعیین کننده می‌شود و در نتیجه مرکز استان می‌تواند تاثیر بیشتری بر برآیند کلی انتخابات داشته باشد.

کریمی خاطرنشان کرد:حسن کار در استانی شدن انتخابات این است که وقتی اشل کار در سطح استانی می‌شود چهره‌های شاخص‌تر و شناخته شده‌تر و کسانی که در سطح ملی مطرح هستند می‌توانند از این فرصت برای راهیابی به مجلس استفاده کنند و در مجموع به نظر می‌رسد این رویه باعث تقویت پارلمان ملی شود. البته الزاما اینگونه نیست اما به صورت کلی می‌تواند این حالت را داشته باشد.

وی افزود: با استانی شدن انتخابات افراد مجبور هستند که به نوعی جمعی حرکت کنند و انتخابات را به صورت لیستی سازماندهی کنند و کسی به صورت انفرادی نمی‌تواند در سطح استان برای خود سازوکار تبلیغاتی و اطلاع‌رسانی و مراجعات حضوری را فراهم کند. در نتیجه وقتی محیط بزرگ می‌شود مثل آنچه امروز در تهران شاهد آن هستیم و شهرهای بزرگ دیگر مجموعه‌ای که مرکزیت دارد و انتخابات را سازماندهی می‌کند تائید می‌کند چه کسی به عنوان کاندیدا باشد و چه کسی نباشد.

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: اما عیب کار اینجاست که هنوز زیرساخت‌های حزبی برای استانی شدن انتخابات ایجاد نشده و ما هنوز احزاب قوی شناسنامه‌دار نداریم و معمولا در انتخابات لیست‌هایی هم که داده می‌شود در حد یک ائتلاف،‌جبهه و مسائلی از این قبیل است که به این شکل در صحنه حاضر می‌شوند و بعد از انتخابات هم کلا مضمحل می‌شوند و از بین می‌روند.

وی ادامه داد:‌ در نتیجه این تشکلی که این نامزدها را به مردم معرفی می‌کند فاقد وجاهت سیاسی لازم برای پیش‌بری و هدایت و نظارت بر کسانی است که توسط این تشکل یا حزب یا جمعیت به مجلس فرستاده شده‌اند و رای مردم را برای آنها گرفته است.

کریمی خاطرنشان کرد: ما در هیچ دوره‌ای از انتخابات مجلس تشکلی را نداشتیم که لیست انتخاباتی بسته و به مردم معرفی کرده باشد و بعد بتواند در صحنه مجلس بر انتخاب شدگان در آن لیست نظارت داشته باشد.

نماینده مردم اراک در مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما احزاب پاسخگو که در قبال وعده‌های انتخاباتی خود به مردم پاسخگو باشند، نداریم و اینگونه نیست که احزابی باشند که بعد از انتخابات بتوانند قول‌ها و وعده‌های انتخاباتی خود را عملی کنند.

وی در پایان افزود: استانی شدن انتخابات هزینه‌ها را در انتخابات بالا می‌برد چرا که سازوکارهای تبلیغات و انتخابات به جای اینکه در یک حوزه انتخابیه محدود سازماندهی شود باید در یک صحنه وسیع‌تر باشد و امکان این هم وجود دارد که کاندیداها برای تامین هزینه‌های تبلیغاتی خود به کانون‌های قدرت و ثروت هم وابسته شوند و اگر تشکل سیاسی منسجم شده نباشد که البته آنها خود هم هزینه خواهند داشت ممکن است بعضی‌ها به سمت اسپانسرهایی بروند که هزینه‌های ستادی آنها  و یا یک تشکل و یا لیستی را تامین کند.