در بودجه دفاعی کشور تغییراتی در لایحه پیشنهادی سال آینده به وجود آمده که به نظر می رسد افزایش بودجه منوط به تحقق شرایطی باشد. این موضوع مورد انتقاد برخی نمایندگان مجلس واقع شده و آنها می گویند دولت در لایحه بودجه سال 98 به دنبال کاهش بودجه دفاعی بوده است.
به گفته آنها توجیه دولت این است که تأمین بودجه دفاعی کشور از محل صندوق توسعه ملی اتفاق بیفتد و ارتش و سپاه با اخذ اذن رهبر معظم انقلاب بتوانند از صندوق توسعه ملی برداشت داشته باشند. این گروه از نمایندگان معتقدند رهبر معظم انقلاب هم با این مسئله موافقت نخواهند کرد و در عمل بودجه دفاعی کشور کاهش خواهد یافت.
این انتقادات در حالی بیان می شود که جزئیات لایحه بودجه سال آینده نشان میدهد اعتبارات جاری نیروهای مسلح اعم از ارتش، سپاه، نیروی انتظامی و نهادهای امنیتی در دو «فصل امور دفاعی» و «حفظ و نظم امنیت عمومی» در سال 97 بالغ بر 61 هزار و 400 میلیارد تومان مصوب شده که در لایحه دخل و خرج سال بعد به 51 هزار میلیارد تومان کاهش یافته و 17 درصد افت دارد.
البته این رقم بدون در نظر گرفتن سهم 20 هزار میلیارد تومانی پیشبینی شده در بند «ب» تبصره «یک» لایحه بودجه بوده است. تخمین این اعتبار از محل منابع صندوق توسعه بوده با فرض این اعتبار سرجمع دو فصل مذکور برای سال آینده 71 هزار میلیارد تومان خواهد بود که نسبت به مصوب سال 97، حدود 15.6 درصد افزایش خواهد یافت.
امیر سرتیپ «امیر حاتمی» امروز- سه شنبه- در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا، در پاسخ به این انتقادات توضیحاتی را ارائه کرد.
وی در پاسخ به این سوال که درباره کاهش بودجه دفاعی کشور در لایحه پیشنهادی سال آینده دولت این انتقادات چقدر جدی است؟، گفت: همانطور که برخی نمایندگان مجلس، مدیران سازمان برنامه و بودجه و سایر دوستان درباره بودجه دفاعی کشور صحبت کردند، بودجه دفاعی کشور در سال آینده در دو سطح دیده شده است.
امیر حاتمی افزود: یک سطح بودجه ای است که در سقف 407 هزار میلیارد تومان بودجه عمومی کشور در نظر گرفته شده است. سطح دیگر از بودجه دفاعی هم در صورتی تامین خواهد شد که بخش دیگری از منابع مالی دولت محقق شود، اگر هر دو این بودجه ها محقق شود، بودجه دفاعی کشور از رشد خوبی حدود 21 درصد نسبت به سال 97 برخوردار می شود.
** بودجه به صورت کامل اجرایی شود و بخش دفاع هم بتواند از رشد خوبی برخوردار شود
وی همچنین در پاسخ به این سوال که اگر افزایش بودجه دفاعی داریم، پس چرا این بودجه از لایحه پیشنهادی دولت مورد انتقاد برخی نمایندگان مجلس قرار گرفته است؟، اظهار داشت: به نظر می رسد آنچه موجب ابهام شده است درباره دو سطحی بودن بودجه است که امیدواریم با توجه به عزم جزمی که در اعضای دولت برای تامین بودجه عمومی کشور وجود دارد، ان شاءالله بودجه به صورت کامل اجرایی شود و بخش دفاع هم بتواند از رشد خوبی برخوردار شود.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر این که درباره انتقاداتی که از بودجه دفاعی کشور بیان می شود برخی می گویند آیا افزایش بودجه دفاعی اهمیت نداشته که همه آن از جمله 21 درصدی که قرار است بیشتر شود در بودجه عمومی کشور لحاظ شود؟، عنوان کرد: اگر ترتیبی که سازمان برنامه و بودجه کشور در سال آینده برای این شکل از پرداخت بودجه اتخاذ کرده، به مرحله عمل درآید و چنانچه به این ترتیب که سازمان برنامه به صورت منابع دوگانه برای بودجه دفاعی کشور در نظر گرفته است، همگی محقق شود می تواند فرصت خوبی برای نظام دفاعی کشور تلقی شود.
وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ادامه داد: البته اگر این منابع محقق نشود، مشکل ایجاد می کند. امیدواریم همانطور که سازمان برنامه پیش بینی کرده است، منابع بودجه ای در هر دو شکل آن محقق شود.