خبرگزاری انگلیسی رویترز با بازتاب اظهارات دبیر شورای عالی امنیت ملی نوشت: علی شمخانی روز دوشنبه گفت که مقام های آمریکا در سفر ماه گذشته وی به افغانستان، دو بار درخواست مذاکره با تهران را مطرح کرده اند.
این خبرگزاری پس از اشاره به بالا گرفتن تنش ها میان تهران و واشنگتن درپی خروج آمریکا ازتوافق هسته ای وبازگشت تحریم ها، نوشت: دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بدون اشاره به این که طرف آمریکایی می خواست در چه مورد با ایران گفت و گو کند، گفت که «در جریان سفری که ماه گذشته به کابل داشتم، آمریکایی ها خواستند مذاکره کنیم.»
به نوشته تارنمای این خبرگزاری، ایران در سال 2001 میلادی (80-1379) با آمریکا در زمینه تشکیل یک دولت جدید در افغانستان به جای طالبان که پس از حملات یازده سپتامبر سرنگون شد، همکاری کرد.
این خبرگزاری ادامه داد: شمخانی ماه گذشته برای گفت وگو با طالبان به کابل سفر کرد تا«به مهار کردن مشکلات امنیتی درافغانستان کمک کند.» به گفته وی، دولت کابل در جریان این گفت و گوها با طالبان بوده است.
رویترز در ادامه با اشاره به روابط حسنه میان دولت های ایران و افغانستان نوشت: واشنگتن، تهران را به تلاش برای گسترش نفوذ خود در غرب افغانستان متهم می کند؛ اتهامی که تهران تکذیب می کند.
خبرگزاری انگلیسی بدون اشاره به حضور هزاران نیروی آمریکایی درافغانستان و کشته و مجروح شدن غیرنظامیان توسط این نیروها ادامه داد: این اظهارات شمخانی تنها چند روز پس از آن مطرح می شود که گزارش هایی مبنی بر مذاکرات میان آمریکا و مقامات طالبان در مورد آتش بس در افغانستان و خروج نیروهای خارجی از خاک این کشور در آستانه مذاکرات احتمالی صلح، منتشر شده اند.
این خبرگزاری افزود: ایران سال گذشته پیشنهاد ترامپ برای مذاکره مستقیم را رد کرد و مقام های ایرانی می گویند که تحریم های واشنگتن اقتصاد ایران را درهم نمی شکند. مقام های ایرانی در ماه ژوئیه (تیر – مرداد) از رد 8 مورد درخواست آمریکا برای دیدار ترامپ با رئیس جمهوری ایران در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سپتامبر 2017، خبر دادند.
رویترز در ادامه نوشت: بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه ایران امروز گفت: «به رغم تلاش های کینه جویانه علیه مردم ایران، رویاها و اقدامات خصمانه آمریکا راه به جایی نبرده و قطعا در آینده نیز موثر نخواهد افتاد.»
وی افزود:«کشور ما هیچگاه در برابر فشارهای آمریکا تسلیم نخواهد شد.ما هیچگاه در برابر کسانی که به زبان تحریم سخن می گویند و به جای پل دیوار می سازند، سر خم نخواهیم کرد.»
دبیر شورای عالی امنیت ملی نیز صبح امروز در افتتاحیه همایش بین المللی «امنیت در غرب آسیا» به اظهارت اخیر مقامات واشنگتن درخصوص اجبار ایران برای مذاکره با آمریکا اشاره کرده و گفت: آمریکایی ها امروز بیش از آن که به بیان واقعیت ها بپردازند، آرزوهای خود را مطرح می کنند.
وی اظهار داشت: در سفر اخیر بنده به افغانستان از طریق دو واسطه، درخواست آمریکا برای مذاکره مطرح شد که به صراحت به آنان اعلام شد که هیچ یک از مقامات ایران با عهد شکنان و دولت های غیر قابل اعتماد مذاکره نمی کنند.