حجتالاسلام حسن روحانی رئیسجمهور صبح امروز در صحن علنی مجلس و پیش از تقدیم لایحه بودجه 98 به رئیس مجلس گفت: در موعد قانونی بودجه 98 را تقدیم مجلس شورای اسلامی کردم.
وی همچنین با اشاره به درگذشت آیتالله هاشمی شاهرودی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: این واقعه را به نمایندگان مجلس حوزههای علمیه، مقام معظم رهبری و بیت آن مرحوم تسلیت میگویم.
رئیسجمهور همچنین میلاد حضرت عیسی (ع) را تبریک گفت.
روحانی ادامه داد: لایحه بودجه 98 در شرایطی تقدیم مجلس میشود که ما از اواخر سال گذشته با شرایط فشار و تحریم ظالمانه آمریکا مواجه شدیم. دی امسال پربرکتی برای مردم ما خواهد بود و همچنین بهمن ماه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را گرامی میداریم، اما دی سال گذشته با مشکلاتی مواجه شدیم. همان حوادث دی ماه باعث شد آمریکاییها با برداشت غلط و تصور ناروا اواخر دی ماه موضعگیری جدیدی را علیه جمهوری اسلامی ایران و توافق هستهای اعلام کنند و بعد هم در هر مقطعی قدمی فریادی صحبتی کردند تا به خیال خامشان به اهداف مورد نظر خودشان دست پیدا کنند.
* هدف آمریکاییها فشار به مردم ایران است
وی تصریح کرد: هدف آمریکاییها از این فشارها که مستقیماً بر دوش ملت ایران و بر مردم منطقه و شرکتهای تجاری و اقتصادی جهان است و بر خلاف مقررات بینالمللی هدف اصلیاشان به زانو درآوردن نظام پرقدرت جمهوری اسلامی ایران است. آمریکاییها مانع بزرگشان را در این منطقه حساس ایران سرافراز و قدرتمند میبینند و لذا هرگاه که ما در پیشرفتهای داخلی توانستیم حرکت بزرگی بوجود آوریم آنها خود را پیش روی ملت ایران قرار دادند.
رئیسجمهور با اشاره به تب و تاب بازار در 6 ماه اخیر گفت: آمریکاییها دنبال دو هدف اصلی بودند، یکی ناامیدی مردم ایران نسبت به آینده کشور و دیگری القای ناکارآمدی نظام بود که مردم تصور کنند دولت بر اوضاع مسلط نیست و به تعبیر برخی سایتها و روزنامههایی که متاسفانه گاهی تعبیرهایشان نادرست و ناپسند است گفتند دولت کشور را رها کرده است و اقتصاد کشور از کنترل خارج شده است. حتی دیدید بعضیها که اقتصاد هم کمی بلد هستند از "اَبَرتورم" حرف زدند و بعضیها ار اینکه ایران به زودی ونزوئلا خواهد شد در روزنامهها نوشتند و تلاش کردند مردم را ناامید کنند و دولت را ناکار آمد کنند هرچند ممکن است اینها هدف سویی نداشته باشند اما دوستانی که در زمان سختی حرف دشمن را تکرار میکنند متاسفانه آثارش برای ملت و نظام خطرناک خواهد بود.
* بیشترین سود را سوداگران و دلالها میبرند اما کمترین مالیات را آنها میدهند
روحانی با انتقاد از بیتوجهی به بخش خصوصی گفت: اگر بخش خصوصی در کشور فعال بود و بار بودجه بر دوش نفت نبود اثر تحریم کمتر بود. بینید یک مؤسسه غیرمجاز چه بلایی سر کشور آورد و چگونه مردم، خانوادهها و سپردهگذارها گرفتار شده و دولت را گرفتار کردند. امروز بیشتر از هر روز دیگر در تلاش برای اصلاح بانکها هستیم و خوشبختانه جلسه شورای عالی هماهنگی اقتصادی که به دستور رهبر معظم انقلاب تشکیل شد، یکی از مباحثی که تقریباً بیشترین وقت این جلسات را گرفته موضوع بانکی است.
رئیس جمهور با بیان اینکه موضوع بازار ارز هم مقطعی بود و امروز بیشتر مسایل بانکی است، گفت: تا بانک سالم نشود، اقتصاد سالم نمیشود؛ در مالیات مشکل داریم، رئیس سازمان برنامه و یودجه اعلام کند چه کسانی از معافیت معاف هستند و کدام بنگاهها مالیات نمیدهند. مردم باید با شفافیت و با صراحت بدانند. بیشترین سود را سوداگران و دلالها میبرند اما کمترین مالیات را آنها میدهند. باید نظام مالیاتی را تسهیل کیم، نه اینکه از مالیات دهنده در شرایط رکود مالیات بیشتری بگیریم بلکه پایه مالیاتی را گسترش دهیم و این پایه باید شامل همه شود و هرکه درآمد بیشتری دارد باید مالیات بیشتری بدهد. هرکه بامش بیشتر برفش هم بیشتر. مالیات و عوارض گمرکی امسال در بودجه 98 شرایط مناسبی دارد و 153 هزار میلیارد تومان بودجه سال آینده ما را بخش مالیاتی و عوارض گمرکی تشکیل میدهد.
روحانی با اشاره به اینکه مشکل در شرایط ساختاری اقتصاد از جمله بودجهریزی بود، خاطرنشان کرد: در بودجه حرکتهای مخفی بسیاری داریم که باید آشکار شده و بودجه شفاف باشد؛ هیچ راهی برای نجات از فساد و رانت جز شفافیت نداریم. بزرگترین اقدامی که دولت دوازدهم باید انجام دهد و فکر میکنم شما هم با صحبت من موافق باشید، دولت الکترونیک است. تا زمانی که دولت الکترونیک را تکمیل نکنیم و همه دادههای اطلاعاتی در یکجا جمع نشود و مردم از شرایط کشور کامل مطلع نباشند، باز هم دچار فساد و رانت خواهیم شد؛ بودجه پارسال نقطه مثبت داشت و آن نقد مفصل مردم نسبت به بودجه بود. خواهش میکنم امسال هم مردم ما بعد از انتشار بودجه حرف بزنند، اشکال و نقد کنند.
رئیسجمهور با یادآوری نقدهای صورت گرفته به بودجه 97 در سال گذشته اظهار داشت: امسال هم مردم ما پس از انتشار بودجه حرف بزنند، اشکال و نقد کنند. یک قدرتی در کشور ما است که آن باید کشور ما را از دست مشکلات نجات دهد و آن قدرت مردم وافکار عمومی است.
وی بر همین اساس خاطرنشان کرد: در برخی حوزهها دولت و مجلس توان ندارند، با هم، هم تلاش کنیم باز هم توان نداریم. از ما و شما توانمندتر، ملت بزرگ ایران و افکار عمومی است و افکار عمومی میتواند ما را مجبور کند که راه درست را انتخاب کنیم و این در گرو این است که دادههای ما در اخیتار مردم قرار گیرد و همه باید بدانند چه کسانی بودجه میگیرد، از خودم شروع میکنم چرا بعضی وزارتخانههای ما چند دانشگاه و دانشکده و پژوهشکده دارند. مگر بیشتر از یک آموزش عالی باید داشته باشیم. یک آموزش عالی است و باید تمام بخشها یا منهل شوند و یا ادغام شوند.
رئیسجمهور گفت: جای شرمندگی است که یک لیسانسیه دکتری صادر میکند. خودش سوادش لیسانس است اما زیر دکتری را امضا میکند. این یعنی آموزش عالی ما در مسیر درست قرار ندارد. هر دستگاهی اموزش عالی دارد و هرکسی دانشکاه و استاد و دانسجو دارد و مدرک صادر میکند.
روحانی خطاب به نمایندگان مجلس گفت: نمایندگان عزیز در تبصره 21 بودجه به این مسئله اشاره کردیم، خواهش میکنم شما هم یاری کنید و این قدم مهم را برداریم. ما خدمات را گران به مردم میدهیم ما یعنی دولت. دولت خدمات را گران به مردم ارائه میکند. اگر شما میخواهید از گرانفروشی صحبت کنید نام دولت را در این لیست بگذارید.
روحانی با اشاره به اینکه ما برای هر دانشآموزی به طور متوسط 4 میلیون تومان از خزانه مردم و بیتالمال هزینه میکنیم، گفت: البته به طور متوسط، در حالی که اگر دولت بخواهد این خدمت را از مردم بخرد و مردم خودشان این کار را انجام دهند، حداکثر یک میلیون تومان میشود که 4 برابر از پول بیتالمال برای یک دانشآموز هزینه میکنیم در حالی که میتوانیم این را ارزان کنیم.
رئیس جمهور تاکید کرد: البته این کار یکساله امکان پذیر نیست و ممکن است 5 الی 10 سال طول بکشد. امسال در بودجه این پیشنهاد را ارایه کردیم که سال آینده حداقل 10 درصد به صورت خرید خدمت باشد و این میتواند بعدا نیز با تصویب نمایندگان مجلس شورای اسلامی ادامه پیدا کند.
روحانی با بیان اینکه از شما میپرسم و میخواهم مثال بزنم چرا تحریم در ما اثر میگذارد، تاکید کرد: برای اینکه ساختارها را اصلاح نکردیم. آمریکاییها از دی ماه پارسال شروع به تبلیغ علیه ما کردند و ما چقدر توانستیم روبروی آمریکا بایستیم، خاطرنشان ساخت: رسانهها، رادیو، تلویزیون، سایتها و همه آنها که یک موبایل در دست دارند را خطاب قرار می دهم که چقدر توانستیم در برابر آمریکا از لحاظ روانی و تبلیغاتی ایستادگی کنیم؟
وی با بیان اینکه در ابتدا دستگاههای تبلیغاتی ما خیلی خسته و ناتوان حرکت کردند و مقداری بعد بهتر و در ماههای بعدی بهتر شد که بخش روانی تأثیر بسیار عمیقی داشت، تاکید کرد: درست است که تحریم مستقیماً در اقتصاد تأثیر میگذارد، اما در عین حال بخش روانی آن؛ انتظارات مردم میتواند برای شرایط اقتصادی و اجتماعی کشور بسیار تأثیرگذار باشد.
رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنان خود به سیاستهای روابط خارجی گفت: سیاست خارجه ما باید مستحکمتر شود، از شما نمایندگان محترم میپرسم، الان که آمریکا ما را تحریم کرده است، چند کشور دنیا حامی آمریکا هستند و اگر بخواهید بشمارید، باید با انگشتان یک دست بشمارید که چه کسانی حامی آمریکا هستند. آمریکا در 40 سال گذشته همیشه علیه ما توطئه کرده است. جنگ و تحریم درست کرده و مشکلات آفریده است.
* در ماجرای توافق هستهای نه سازمانهای بینالمللی با آمریکا هستند و نه کشورهای بزر
روحانی افزود: آمریکا در طول این مدت هواپیمای مسافربری ما را سرنگون کرده، در سرزمین ما نیرو پیاده کرده و به سکوی نفتی ما حمله کرده است اما همیشه در توطئهاش علیه ایران شکست خورده است. آمریکا قبلاً توانسته بوده بسیاری از کشورها را با خود همراه کند، در شورای امنیت سازمان ملل، دیپلماسی جهانی و در افکار عمومی، آمریکا خیلیها را همراه خودش کرده بود. با تبلیغات غرب، آمریکا و همراهانش در منطقه، خیلیها فکر میکردند در ایستادگی ما در برابر تجاوز عراق، کمی حق با عراق است. اما امروز بعد از 40 سال این اولین بار است که آمریکا منزوی شده و وقتی علیه ملت ایران توطئه میکند، کسی با این کشور نیست.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه آمریکا که همیشه ادعا میکرد ایران را منزوی میکند، امروز منزویترین کشور است، گفت: در ماجرای توافق هستهای نه سازمانهای بینالمللی با آمریکا هستند و نه کشورهای بزرگ با این کشور همراهی می کنند، نه شورای امنیت با او است نه آژانس بینالمللی انرژی اتمی و اروپا آسیا، چین و روسیه با آمریکا . خودش با دو سه تا از اذنابش این مسیر را دنبال میکنند.
روحانی تاکید کرد: هر چه بتوانیم رابطه بهتری با سایر کشورها داشته باشیم و به استثناء چند کشوری که با ما خصم هستند، روابط خارجی خود را تقویت کنیم، این روابط میتواند به ما کمک کند.هر چه بتوانیم همپیمان داشته باشیم، هم سو و هم نظر داشته باشیم، به ما کمک خواهد کرد.
رئیس جمهور در ادامه سخنان خود، تحریم خارجی، ساختارهای غلط اقتصادی در کشور، جنگ روانی و تبلیغاتی و شرایط روابط خارجی را 4 عامل ایجاد التهاب در کشور عنوان کرد و گفت: همه این عوامل دست به دست هم دادند تا امروز ما به این نقطه رسیده ایم .
روحانی در تشریح اقدامات دولت در طول چند ماه گذشته برای کنترل التهاب بازار، گفت: اولاً بانک مرکزی ما تصمیم گرفت که بر مبنای مشکلات روزمره برنامهریزی نکند، در گذشته بانک مرکزی هر روز که در بازار التهابی پیش میآمد ناچار میشد، پول بیشتر و اسکناس بیشتری را به بازار عرضه کند تا جلوی التهاب را بگیرد اما امروز به عکس عمل کردیم .
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز ذخایر بانک مرکزی از لحاظ ذخایر اسکناس از هر روز دیگر بهتر است، گفت: امروز مشکلات بانک مرکزی به حداقل ممکن رسیده است و تلاش برای روابط بانکی با سایر کشورها برغم تحریم ادامه دارد و در واقع ثبات مالی و ارزی در یکی دو ماه گذشته مخصوصاً بعد از 13 آبان را شاهد هستیم. همانطور که به مردم قول داده و عرض کردم که 13 آبان هیچ تأثیری در ما نخواهد گذاشت و آمریکا از همه توان خودش درمورد ایران استفاده کرده و 13 آبان کار جدیدی نکرده و مشکل جدیدی را برای مردم ایجاد نخواهد کرد، اتفاقا دیدیم که بعد از 13 آبان شرایط کشور، آرامتر شد.
به گفته روحانی دشمن هر تیری که در چله کمان داشت رها کرد و مردم دیدند توان آمریکا چه مقدار است.
روحانی در ادامه سخنانش با بیان این مطلب که باید از توانمندی دولت برای سال آینده بیشتر استفاده کنیم، گفت: ما ثروت و دارایی زیادی داریم اما آن را در گاوصندوق گذاشته و قفل کردیم. دولت دارای با ارزشترین زمینها در داخل شهرها و در کنار شهرها در مناطق مختلف کشور است. این زمینها قفل است. ما به استانی رفتنم یک زمین بسیار وسیعی کنار شهر بود، پرسیدم این زمین برای چه کسی است؟ گفتند فلان وزارتخانه برای طرحی مالک آن است و از 30 سال پیش زمین را گرفته و میخواهد 40 سال بعد طرحی را پیاده کند. نباید اینگونه باشد.
* شستا به بازار سرمایه خواهد آمد
رئیسجمهور اضافه کرد: ما باید داراییها را مولد کنیم نه منجمد. داراییها را منجمد کردیم، بانکهای ما املاک غیرمنقول در سراسر کشور دارند و اینها نمیفروشند، بعد میگوییم بانک نقدینگی ندارد. همه و تمام دولت باید ملزم شوند اموال خود را عرضه کنند. با قولی که وزیر جدید کار داده است سال 98 سال عرضه بنگاههای اقنصادی به بازار سرمایه خواهد بود و انشاالله همه "شستا" به بازار سرمایه خواهد آمد. البته ممکن است برخی ضرر کنند هیئت مدیرهها و مجامع مختلف،، داستانهایی وجود دارد ما باید همه توان خود را به کار بگیریم. دولت ثروتمندو قدرتمند است.
لاریجانی: بودجه ۹۸ دو هفته پیش باید به مجلس ارائه میشد
رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: لایحه بودجه ۲ هفته پیش باید به مجلس ارائه می شد.
بودجه دفتر معاون اول رئیسجمهور در مقایسه با سال گذشته به نصف کاهش یافت.
بر اساس لایحه پیشنهادی دولت برای بودجه سال ۹۸، بودجه دفاعی کشور تقریبا ۵۰ درصد کاهش پیدا کرده است.
جلسه بودجهای نمایندگان سه استان با «روحانی و نوبخت»
نماینده مردم دزفول از جلسه نمایندگان استانهای خوزستان، لرستان و چهار محال و بختیاری با روحانی و نوبخت خبر داد.
بودجه نهاد ریاست جمهوری افزایش یافت
بودجه پیشنهادی دولت برای نهاد ریاست جمهوری افزایش یافت.
بودجه سال ۹۸ وزارت اطلاعات افزایش یافت.