'احمد محجوب' شنبه شب در بیانیه ای آورده است: وزارت امور خارجه از بیانیه سفارت آمریکا در خصوص اجرای تحریم های یکجانبه آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران مطلع شد.
محجوب افزود: وزارت امور خارجه عراق مایل است تبیین کند که بخش دوم بیانیه یاد شده بر خلاف عرف دیپلماتیک و احترام متقابل به حاکمیت کشور بعنوان یک اصل اساسی در قوانین بین المللی است.
سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: عراق دخالت در امور داخلی بویژه مسائل مربوط به اصلاح ساختار و وضعیت نیروهای امنیتی خود که تحت فرماندهی نخست وزیر و فرمانده کل نیروهای مسلح است را نمی پذیرد.
بیانیه وزارت امور خارجه عراق افزوده است: عراق امیدوار است سفارت (آمریکا در بغداد) بخش ناسازگار اظهارت خود با قواعد و عرف دیپلماتیک را حذف کند و از تکرار آن در آینده نیز بپرهیزد و قواعد و قوانین بین المللی حاکم بر فعالیت خود در عراق بعنوان کشور میزان را رعایت کند.
گفتنی است: سفارت آمریکا چند روز پیش در بیانیه ای خواستار - به زعم خود - احترام ایران به حاکمیت دولت عراق شده بود.
در این بیانیه همچنین نیروهای بسیج مردمی (الحشد الشعبی) که نقش اساسی در نجات عراق از خطر تجزیه توسط داعش داشتند بعنوان 'گروه های شبه نظامی فرقه ای' توصیف شده اند.
انتشار بیانیه مداخله جویانه سفارت آمریکا درعراق پیش تر نیز اعتراضاتی درپی داشت.
«سلمان الغریباوی» نماینده پارلمان عراق از فراکسیون «سائرون» (مورد حمایت مقتدا صدر) روز شنبه گفت که سفارتخانه آمریکا در بغداد با استفاده از خاک این کشور، سیاست خصمانه ای علیه همسایگان عراق اتخاذ کرده است.
وی تاکید کرد که فراکسیون سائرون به شدت با اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی ایران یا هر کشور دیگر مخالف است و معتقد است که این گونه رفتارها به ملت ها در درجه اول آسیب می رساند.
بسیاری از ناظران سیاسی و تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که تحریم نفت ایران در بلندمدت همراه با افزایش بهای نفت به تضعیف دلار در سطح بین المللی منجر شده و به شکست و عقب نشینی آمریکا می انجامد، روندی که بخشی از آن در صحبت های برخی مقامات آمریکا دیده می شود.
«جان بولتون» مشاور رئیس جمهوری آمریکا با لحنی که حاکی از ناکامی آمریکا در تحریم ایران است، به همراهی نکردن شرکای تجاری مهم تهران در تحریمهای یکجانبه کاخ سفید علیه ایران اعتراف کرد.
وی که سخنانش در موسسه آمریکایی «همیلتون» بیانگر عقب نشینی آمریکا از راهبرد به صفر رساندن صادرات نفت ایران است، برای توجیه این عقب نشینی و عدم همراهی کشورها گفت که قصد نداریم به دوستان و همپیمانان خود آسیبی بزنیم.
شبکه رسانه ای بلومبرگ در گزارشی با اشاره به مخالفت کشورها با تحریم های یکجانبه آمریکا علیه ایران نوشت: بسیاری از کشورهای خریدار نفت ایران یا آشکارا تحریم های آمریکایی را نقض می کنند و یا خواستارمعافیت از تحریم های ضدایرانی آمریکا هستند.
آمریکا تاکنون مجبور شده است دست کم 8 کشور از جمله عراق را از تحریم نفتی علیه ایران معاف کند.