تحریم یا عدم تحریم بندر چابهار موجب سردرگمی مقامات دولت ترامپ شده است.
به نوشته «واشنگتن پست»، در آستانه اجرای تحریمها علیه ایران، تحریم پروژه توسعه «بندر شهید بهشتی» در شهر جنوبی چابهار، موجب سردرگمی تصمیمگیرندگان دولت آمریکا شده است، زیرا این پروژه نقشی اساسی در توسعه اقتصادی ایران دارد و از طرف دیگر تحریم آن موجب متضرر شدن افغانستان و هند میشود.
واشنگتن پست درباره این تناقض تصریح میکند «بندر شهید بهشتی» در موقعیتی راهبردی در کرانه دریای عمان قرار داد و توسعه آن دقیقاً همان تحول اقتصادی در ایران است که دولت ترامپ قصد دارد با تحریمهای 5 نوامبر ( 14 آبان) آن را متوقف کند. از سوی دیگر این پروژه نقشی اساسی در تقویت اقتصاد افغانستان و هند دارد و تحریم این بندر با تعهد آمریکا برای تقویت دولت مرکزی افغانستان و هند در تناقض است.
آمریکا ۱۸ اردیبهشت سال جاری به صورت یکجانبه از برجام که مورد تأیید جامعه جهانی و شورای امنیت سازمان ملل بود خارج شد و اعلام کرد با خروج از برجام تمام تحریمها علیه ایران طی ماههای آینده بازگردانده میشوند. واشنگتن همچنین تهدید کرد هر کشوری که تحریمها علیه ایران را نقض کند، با پیامدهای آن روبرو خواهد شد.
با این حال «آلیس ولز» قائم مقام معاون وزیر خارجه آمریکا در امور آسیای جنوبی و مرکزی، اوایل مهرماه در گفتگو با شبکه خبری هندی «ان. دی. تی. وی» گفت: «درباره بندر چابهار در روند تجدیدنظر تحریمها علیه این بندر هستیم، ما به صورت جدی نگرانی و علاقه هند به امکان گسترش صادرات به افغانستان و افزایش صادرات افغانستان به هند را در نظر میگیریم».
همچنین دارمندرا پرادان، وزیر نفت هند دوشنبه گذشته گفت دو پالایشگاه دولتی این کشور برای ماه نوامبر به ایران سفارش خرید نفت دادهاند.
دولت هند اوایل تیرماه در بیانیهای رسمی اعلام کرد دهلینو علیرغم تهدید بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران، در تلاش است تا بندر چابهار را تا سال ۲۰۱۹ عملیاتی کند. مجتمع بندر چابهار در ایران برای هند بخشی از گذرگاهی تجاری است که دسترسی به افغانستان را امکانپذیر میکند و راهی را برای ارسال میلیونها دلار کالای تجاری میگشاید.