روزنامه «نیزاویسیمایا گازیتا» در تحلیلی نوشته است: آمریکا برای چندمین مرتبه راهکار خود در سوریه را مورد تجدید نظر قرار میدهد. بر اساس اظهارات مقامات آمریکایی، واشنگتن قصد دارد نیروهای نظامی خود را در سوریه حفظ کرده و حتی آنها را تا زمانی که مناقشه نظامی در این کشور به طور کامل حل و فصل نشده افزایش دهد. ضمن اینکه در واشنگتن پنهان نمیکنند که هدف آنها از این اقدام، ممانعت از گسترش نفوذ ایران در خاورمیانه است.
بعد از گذشت 6 ماه از سخنان "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا درباره تصمیم قاطع برای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه، مقامات کاخ سفید گوشزد کردهاند که هنوز زود است درباره عدم حضور نظامی آمریکا در سوریه صحبت شود.
"جیمز جفری" نماینده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در مسائل سوریه با اطمینان گفته است که این کشور واحدهای نظامی خود را در سوریه حفظ کرده و حتی ماموریت های نظامی خود را افزایش خواهد داد و تمرکزش به روی تقویت مواضع نیروهای ائتلاف عربی-کردی «نیروهای دموکراتیک سوریه» در شمال شرق سوریه قرار خواهد داشت.
به گفته وی، تا زمانی که شرایط مطلوب در سوریه فراهم نشده، حضور آمریکا در این کشور ادامه خواهد داشت. بدون تردید یکی از این شرایط، کاهش نفوذ ایران در سوریه است. سخنان این دیپلمات آمریکایی به دنبال سخنرانی چند روز قبل "جان بولتون" مشاور رئیس جمهوری آمریکا در مسائل امنیت ملی شنیده شده که تاکید کرده بود تا زمانی که نیروهای ایرانی در خارج از مرزهای این کشور حضور داشته باشند، نظامیان آمریکایی سوریه را ترک نخواهند کرد.
یکی از اصول سیاست آمریکا در سوریه، تمرکز روی «نیروهای دموکراتیک سوریه» است، در حالیکه حمایت از این اتحاد عربی-کردی، مشکلات مضاعفی را برای آمریکا بوجود آورده است. "بشار اسد" رئیس جمهوری سوریه از نظریه تحت کنترل درآوردن مناطق استقرار این نیروها صرفنظر نکرده است. "ولید المعلم" وزیر خارجه سوریه نیز در مصاحبه اخیر خود با شبکه تلویزیونی «راشا تودی» روی مسئله حضور نظامی آمریکا در خاک کشور تمرکز نموده و تاکید کرد که پنتاگون باید خاک این کشور را ترک کند.
ایران نیز بعید است امتیازی در این رابطه به آمریکا بدهد. روز گذشته سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چند موشک بالستیک به مناطق شرق رود فرات شلیک کرد که به گفته مقامات تهران، محل تجمع تروریستهای سازمان دهنده حمله تروریستی گسترده اخیر در اهواز بود.
آمریکا در عرصه اقدامات در سوریه در مقابل ایران، ترکیه و روسیه قرار گرفته است
این در شرایطی است که ادامه حضور آمریکا در سوریه باعث تیرگی روابط این کشور با متحدش در ناتو، یعنی ترکیه نیز شده است. "تیمور احمدوف" کارشناس شورای امور بین الملل روسیه در آنکارا به این روزنامه گفت: «واضح است همکاری آمریکا با کردهای سوریه باعث نگرانی دولت ترکیه شده است. مقامات آنکارا کردهای ساکن شرق رود فرات را نیروهای تروریستی میدانند و سعی در نابودی آنها دارند.این در حالیست که آمریکا تلاش میکند تا تماسهای نظامی و دیپلماتیک خود با ترکیه را حفظ نمایند و از مسئله کردها نیز برای حل و فصل مشکلات خود در سوریه استفاده کند.»
در چنین پس زمینهای طرف ترکیهای نشان می دهد که بشدت قصد دارد تماسهای خود در عرصه سیاست خارجی را تنوع بخشد و روسیه در شرایط کنونی نقطه مقابل آمریکا قرار دارد. "رجب طیب اردوغان" رئیس جمهوری ترکیه روز گذشته اعلام کرد که روابط با روسیه را تقویت خواهد کرد. وی یادآور شد که آنکارا و مسکو در عرصه اقدام برای حل و فصل اوضاع در سوریه همکاری نزدیکی با یکدیگر دارند و این همکاریها توسعه نیز خواهد یافت. اردوغان بعنوان نمونه این همکاریها از توافقات صورت گرفته بین ترکیه و روسیه در زمینه ایجاد منطقه غیرنظامی در استان ادلب سوریه نام برد.
بدین ترتیب به نظر میرسد رویارویی نقش آفرینان خارجی در عرصه عملیاتی سوریه در آینده نیز نه تنها کاهش نیافته، بلکه تشدید خواهد شد.