فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفتوگو با کریستین امانپور خبرنگار سرشناس شبکه سیانان در پاسخ به سوالی درباره تعهد اروپا به برجام بیان کرد: همانطور که میدانید توافق هستهای با ایران کارساز بوده و این کشور به تعهدات هستهای خود پایبند بوده است. آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تمام 12 گزارش خود این پایبندی را تائید کرده است.
موگرینی ادامه داد: ما اکنون در حال به کارگیری تدابیری هستیم که تضمین میکند ایران کماکان از منافع اقتصادی ناشی از روابط تجاری مشروعش با بقیه جهان بهرهمند خواهند شد. ما در اروپا به همراه روسیه و چین و باقی جهان درحال ایجاد کانالهایی برای حفظ تجارت با ایران هستیم که تضمین میکند این تجارت فارغ از تحریمهای آمریکا ادامه خواهد یافت. ما هم اکنون روی جزئیات فنی این سازوکار کار میکنیم.
وی تصریح کرد: ما کار سختی پیش رو داریم اما من از ارزش کاری که انجام میدهیم مطمئن هستم. من متقاعد شدهام چون شاهد نتیجه کار بودهام. آنچه میخوام بگویم این است که آمریکا نمیتواند به اعمال تصمیمات سیاسی خود علیه کشورها یا سازمانهای دیگر فکر کند. اتحادیه اروپا این حق قانونی را دارد که تصمیم بگیرد با چه کسی تجارت میکند. این کاری است که ما نه فقط در اروپا، بلکه درخصوص باقی جهان انجام میدهیم.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در ادامه این گفتوگو تاکید کرد که وی جدیترین رایزنیهایی که با ظریف وزیر امورخارجه ایران داشته درباره سوریه، یمن و دیگر موضوعات منطقهای بوده است اما به دلیل اینکه تمرکز بیش از 12 سال مذاکره با ایران روی توافق هستهای بوده، فرصتی برای رایزنی بیشتر بر سر موضوعات دیگر نبوده است.
موگرینی خاطر نشان کرد: بنابراین، حفظ توافق هستهای این اجازه را میدهد که با باز بودن کانال گفتوگو درباره مسائل دیگر نیز رایزنی کنیم، چیزی که باید بشتر از آن استفاده کنیم، به همراه آمریکا. بدون توافق هستهای موضع ما برای رسیدگی به موضوعات دیگر در شرایط بهتری قرار نخواهد گرفت.
وی درباره رایزنیها با ایران درخصوص موضوعات حقوق بشر گفت: ما تنها کسانی در جهان هستیم که درباره حقوق بشر با ایران رایزنی میکنیم. ما هربار که با یکدیگر دیدار داریم درباره حقوق بشر صحبت میکنیم اما تعامل نمیتواند ملایم باشد. شما میتوانید قوی باشید و درعین حال مذاکره کنید.
وی افزود: آیا جایگزین بهتری برای مذاکره و دیپلماسی سراغ دارید؟ آیا گزینههای جایگزین نتیجهای دارد؟ آیا گزینه نظامی سازنده است؟ آیا زمان کافی برای دیدن نتیجه این گزینهها نداشتهایم؟ من همیشه با این حرف که گفتوگو و دیپلماسی ملایم است مخالف بودهام. میتوان قوی، سرسخت و جدی بود و در عین حال مذاکره کرد. این تنها راه رسیدگی به مشکلات در جهان است.