پایگاه «فازفید» روز سهشنبه در گزارشی مفصل به بررسی راهبرد دولت کنونی آمریکا در قبال ایران پرداخته و نوشته کاخ سفید معتقد است که راهبرد «رونالد ریگان» رئیسجمهور اسبق آمریکا در فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی نقش مؤثری داشته و واشنگتن اکنون میتواند بخشهای زیادی از آن راهبرد را در قبال ایران استفاده کند.
بنا بر این گزارش، بخش زیادی از این طرز فکر نتیجه نفوذی است که «مارک دوبوویتز» مدیر اندیشکده دست راستی «بنیاد دفاع از دموکراسیها» (افدیدی) در کاخ سفید دارد. یک مقام سابق آمریکایی که در دولت «دونالد ترامپ» در بخش سیاستگذاری در مورد ایران کار کرده، میگوید: «اگر میخواهید بدانید گام بعدی درباره ایران چیست، به احتمال زیاد همان چیزی است که در آخرین مقاله مارک دوبوویتز یا افدیدی طرح شده است.»
دوبوویتز از آغاز دولت ترامپ نقش موثری در تدوین سیاستهای آمریکا در قبال ایران داشته است. او از آن زمان نسخهای از کتابی تحت عنوان «پیروزی: راهبرد سری دولت ریگان که فروپاشی اتحاد جماهیر را تسریع کرد» را در میان مقامهای دولت ترامپ توزیع کرده است. این کتاب که در سال ۱۹۹۴ توسط «پتر شویزر» نویسنده مورد علاقه «استیو بنن» استراتژیست سابق ترامپ نوشته شده، روشهای مورد استفاده ریگان برای فشار به شوروی را تشریح کرده است.
به گفته شویزر، ریگان در آن زمان «ویلیام کیسی» رئیس وقت آژانس مرکزی اطلاعات آمریکا (سیا) را مأمور کرده بود که از تمام ابزارهای آمریکا به جز اقدام نظامی برای فشار به شوروی استفاده کند. جنگ اقتصادی، حمایت از جنبشهای معارض در اروپا و حمایت مالی و تسلیحاتی از مجاهدین در افغانستان از جمله این روشها بوده است.
یک مقام کاخ سفید به بازفید گفته «بر کسی پوشیده نیست» که این کتاب تا حدی بر سیاستهای دولت ترامپ اثرگذار بوده است.
بنا بر این گزارش، هرچند مقامهای آمریکایی مدعیاند که به دنبال تغییر نظام ایران نیستند، اما آنها امیدوارند با اعمال فشار حداکثری، نهایتا نظام سیاسی ایران از هم بپاشد. دوبوویتز در این مورد میگوید: «قطعا آنها در ملأ عام این را رد میکنند. [اما] من فکر میکنم که [جان] بولتون [مشاور امنیت ملی ترامپ] و دیگران واقعا باور دارند که میتوان این رژیم را به شکلی که ریگان اتحاد جماهیر را فروپاشید، شکست داد.»
«ریچارد جانسون» از کارشناسان ارشد مسائل هستهای که پس از خروج آمریکا از برجام از دولت ترامپ استعفا داد، درباره تفاوت میان کره شمالی و ایران میگوید: «در واشنگتن لابی ضد کره شمالی وجود ندارد و کشورهای دو منطقه هم مشابه هم نیستند. شما [در شبه جزیره] اسرائیل ندارد، شما عربستان سعودی ندارید، شما امارات متحده عربی ندارید. در پرونده ایران بازیگران بسیاری هستند که اوضاع را به سمت نتیجهای بالقوه منفی سوق میدهند.»
با این وجود، به نوشته بازفید هم در دولت ترامپ و هم در میان کارشناسان نگرانیهایی درباره تبعات راهبرد «فشار حداکثری» وجود دارد. یکی از نگرانیها این است که ایران به سمت بیثباتی حرکت کرده و نقطه التهاب دیگری به فضای ناآرام غرب آسیا افزوده شود. نگرانی دیگر طرفداران راهبرد فشار به ایران هم به شخصیت ترامپ بازمیگردد. این افراد نگران هستند که او ناگهان رویکرد خود در قبال ایران را تغییر داده و به سمت تلاش برای معامله حرکت کند.
بر اساس این گزارش، یکی از رویکردهای مورد نظر دولت ترامپ و به خصوص «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا، «سلاحانگاری» مسئله حقوق بشر و تلاش برای استفاده از ابزار «ترویج دموکراسی» برای فشار به ایران است.
بازفید به نقل از یک منبع مطلع که در برنامههای «ترویج دموکراسی در ایران» در دولت آمریکا ایفای نقش کرده، نوشته «راههایی برای سوء استفاده دولت ایالات متحده از برنامههای ترویج دموکراسی وجود دارد: کمک به تأمین مالی و سازماندهی اعتراضات و اعتصابها، به عنوان نمونه از طریق به راه انداختن کارزارهایی در شبکههای اجتماعی با هدف تغییر رژیم.»
وی میگوید: «آنها (دولت ترامپ) دنبال پیدا کردن چیزی هستند. آنها دنبال چیزی هستند که بتوان در داخل این کشور انجام داد.»