وزیر امور خارجه سوریه ضمن تأکید بر عمیق بودن روابط ایران و سوریه و اینکه کشورهای عربی خلیج فارس صاحب اختیار خود نیستند، تصریح کرد که روابط سوریه با ایران اصلا قابل چانهزنی نیست.
ولید المعلم وزیر خارجه سوریه در گفتوگو با شبکه خبری «روسیا الیوم» که بخشی از آن روز گذشته منتشر شد، در پاسخ به سوالی درباره ایران و روابط آن با سوریه گفت، دمشق و تهران روابطی عمیق دارند.
المعلم در پاسخ به سوالی درباره بازسازی سوریه و اینکه چه کشورهایی پیشنهاد دادهاند و برخی گفتهاند که برخی کشورهای عربی پیشنهاد کردهاند که در مقابل کاهش روابط با ایران، به بازسازی سوریه کمک میکنند، گفت: روابط سوریه ایران قابل چانهزنی از جانب هیچ کس نیست. این روابط راهبردی است که از زمان پیروزی انقلاب اسلامی در ایران در سال 1979 شکل گرفته و این به دلیل موضع ایران در مقابل فلسطین است. اگر مواضع جمهوری اسلامی را با زمان شاه مقایسه کنید، تحولی واقعی را شاهد خواهید بود.
وزیر خارجه سوریه افزود: روابط سوریه و ایران، به شکلی سریع و عمیق گسترش یافت. حالا هر چقدر هم پیشنهادها وسوسهانگیز باشد، باید اعلام کنیم که رابطه با ایران محل چانهزنی ندارد.
المعلم در پاسخ به ادامه این سوال که «سوریه نیاز به پول دارد و هزینه بازسازی از کجا خواهد آمد زیرا برخی میگویند، روسیه نیز درگیر مشکلات و تحریم اقتصادی است»، گفت: اولا کسی چیزی را گدایی نمیکند. ما منابع زیادی از جمله نفت در خاک و آب خود داریم، از جمله در ساحل مثل بانیاس و لاذقیه که منابعش از منابع ما در مدیترانه غنیتر است. دوم اینکه ما عملا تلاشهایی دولتی را برای بازسازی آغاز کردهایم. بیشتر روستاهایی که آزاد شده، شاهد آغاز کار بازسازی است. طبیعی است که زیرساختهایی که تخریب شده، (برای بازسازی) نیازمند سرمایه و تجربه خارجی است که کشورهای دوست ما این را دارند، مثل روسیه، ایران، هند، مالزی، چین، برزیل و... همه اینها امکانات زیادی دارند.
المعلم در پاسخ به اینکه آیا کشورهای عربی خلیج فارس، پیشنهادی در این خصوص ندادهاند، گفت: کشورهای خلیج (فارس) صاحباختیار خود نیستند. کشورهای خلیج (فارس) دستوری را که از واشگتن بیاید، اجرا میکنند. نمیدانم اصلا پولی برایشان مانده است یا نه. آمریکا پول حضور خود در سوریه را از کشورهای (عربی) خلیج (فارس) میگیرد.
وزیر خارجه سوریه با اشاره به حضور آمریکا در خاک کشورش گفت: حضور آمریکا غیرقانونی است. هیچ کس در سوریه خواستار این حضور نبوده است. دولت قانونی کاملا قاطعانه ایستاده است که این حضور غیرقانونی است. آنها به سوریه آمدهاند تا اینکه در تعیین راهحل نهایی (بحران) نقش داشته باشند. این نقش، مطمئنا ضد منافع مردم سوریه است. برای همین میگوییم که حضورشان غیرقانونی است و دربرابر آن مقاومت میکنیم.
وزیر خارجه سوریه از بازگشت آوارگان کشورش استقبال کرد و گفت، لزوما آنها در خارج سوریه مثل لبنان یا ترکیه زندگی بهتری ندارند... .
ولید المعلم در پاسخ به سوالی درباره تهدیدهای رژیم صهیونیستی و گزینههای دمشق برای پاسخ و این ادعای تلآویو که میگوید مسئله حضور ایران در سوریه غیرقابل مذاکره است، گفت: بله. این مسئله غیرقابل مذاکره است. تهدیدهای اسرائیل جدید نیست. آنها لفظا تهدید کرده و در عمل به مناطقی تجاوز کردهاند. ما هم پاسخ خواهیم داد. ما اکنون با زدن ادوات آن در سوریه بخصوص در جنوب (کشور) در سویداء، درعا و قنیطره و دیگر مناطق سوریه پاسخ میدهیم.
کردهای سوریه بدانند آمریکا مشهور است که پشت متحدانش را خالی میکند
وزیر خارجه سوریه در پاسخ به سوالی درباره اینکه شرق رود فرات در شرق و شمال شرق سوریه تحت کنترل نیروهای کُرد است که تحت حمایت آمریکا قرار دارند، گفت: به برادران کرد خود میگوییم که آنها بخشی از سوریه و شهروندان سوریه هستند. بهتر است تجربه صد سال گذشته و تکیه بر کشورهای بیگانه را مرور کنند. ما در سوریه در دولت، آماده ادامه دادن روند گفتوگوی آغاز شده هستیم و امیدواریم بدون دخالت خارجی به ثمر برسد.
المعلم گفت: متاسفانه برخی از کُردها بر آمریکا تکیه میکنند نه همه کُردها. آمریکاییها مشهورند به اینکه متحدان خود را تنها میگذارند. سوریه هم مصمم است که حاکمیت خود بر کل کشور را گسترش بدهد. اولویت ما گفتوگو و مصالحه و تحقق برخی خواستههای آنان در خصوص فرهنگ و تاریخشان است اما خطوط قرمزی هم هست. سلامت ارضی و حاکمیت سوریه، خط قرمز است.
المعلم افزود: این موضوع اول گفتوگو با سران کُردی بود که به دمشق آمدند [اخیرا]. آنها به این موضوع اذعان کردند (سلامت ارضی و حاکمیت سوریه بر کل سرزمین). به این معنا که اجازه جدایی و فدرالیته را نمیدهیم. آنچه با کردها اولویت دارد، گفتوگوست.. اما در نهایت باید حاکمیت سوریه به همه نقاط سوریه بازگردد.
وزیر امور خارجه سوریه تصریح کرد که آمریکا و ادوات آمریکا در منطقه مانع پایان یافتن جنگ در سوریه میشوند. متاسفانه برخی نمیفهمند که مسئله دارد به کجا میرود. برخی هم میترسند که تروریسم به خودشان بازگردد. در نهایت دخالت آمریکا علت اصلی تاخیر در پایان جنگ است.