دو رسانه غربی با اشاره به شروع روند رسیدگی شکایت ایران از آمریکا به دلیل اعمال مجدد تحریمها، گزارشهایی منتشر و درباره زمان اعلام تصمیم دیوان برای صدور قرار موقت درخواستی ایران پیشبینیهای متفاوتی کردند.
روند قضایی رسیدگی به شکایت ایران از امروز دوشنبه آغاز شده است.
وزیر خارجه ایران ۲۶ تیر از شکایت تهران علیه آمریکا به دیوان بینالمللی دادگستری خبر داد تا به گفته او تهران، «آمریکا را به دلیل اعمال مجدد غیرقانونی تحریمهای یکجانبه پاسخگو کند» .
ایران در این شکایت به معاهده «پیمان دوستی، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی» سال ۱۹۵۵ (۱۳۳۴) بین ایران و آمریکا، استناد کرده و ضمن درخواست تعلیق روند بازگشت تحریمها، با توجه به طولانی بودن روند دادرسیها در لاهه، صدور رأی موقت برای توقف قطار تحریمها تا زمان مشخص شدن رأی نهایی را خواستار شده است.
آنطور که دیوان اعلام کرده، ۴ نشست در ۴ روز متمادی (از ۵ الی ۸ شهریور) در لاهه برگزار میشود تا درخواست ایران برای صدور قرار موقت علیه آمریکا را بررسی کند.
شکایت ایران شامل این ۵ بند ذیل است:
- بیانیه ۸ مِی (۱۸ اردیبهشت) آمریکا در خصوص اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، نقض تعهدات آمریکا ذیل معاهده مودّت (منعقده در سال ۱۹۵۵) است
- آمریکا باید بدون هیچگونه تأخیری، اقدامات آغاز شده از ۸ مِی را متوقف کند
- آمریکا بایستی فوراً از تهدید به اعمال تحریمهای جدید علیه ایران، دست بردارد
- آمریکا باید تضمین بدهد که گامی در مسیر دور زدن رأی دادگاه در خصوص این پرونده برنمیدارد
- آمریکا باید خسارات وارده به شرکتهای ایرانی را بر اساس تشخیص دیوان، به صورت تمام و کمال جبران کند.
خبرگزاری فرانسه در گزارش خود، شکایت ایران از آمریکا در دیوان بینالمللی دادگستری را «یک دعوای حقوقی سخت» خواند.
در گزارش این رسانه آمده است: «انتظار میرود چند ماه طول بکشد که دیوان بینالمللی دادگستری درباره درخواست ایران برای صدور رای موقت تصمیم بگیرد و تصمیم نهایی درباره این پرونده (شکایت از آمریکا) هم شاید سالها به طول بیانجامد».
خبرگزاری رویترز هم در گزارش خود در این باره نوشت: «آمریکا رسما در بحثهای شفاهی پاسخ ایران را خواهد داد».
بنا بر این گزارش، وکلای آمریکایی احتمالا روی این موضوع استدلال و تمرکز میکنند که دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت قضایی برای بررسی این شکایت را ندارد و اینکه پیمان مودت سال ۱۳۳۴ دیگر معتبر نیست و تحریمهای آمریکا اصلا نقض این پیمان نامعتبر نیست.
رویترز میگوید که دیوان بینالمللی دادگستری ظرف مدت یک ماه به درخواست مطرح شده ایران برای صدور رای موقت پاسخ خواهد داد.