دوم شهریور ماه سال ۱۳۹۳ بود که روابط عمومی کل سپاه پاسداران از سرنگونی یک فروند پهپاد جاسوسی رژیم صهیونیستی توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه خبر داد و در اطلاعیهای اعلام کرد که یک فروند هواپیمای جاسوسی بدون سرنشین رژیم صهیونیستی پس از رهگیری توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه مورد اصابت موشک قرار گرفت و سرنگون شد. براساس این اطلاعیه، هواپیمای منهدم شده از نوع پنهانکار و رادار گریز بوده و قصد نفوذ به حریم منطقه هستهای نطنز را داشت که با هوشیاری و اقدام به موقع شبکه پدافندی، قبل از ورود به منطقه مورد اصابت موشک زمین به هوا قرار گرفت.
خبر انهدام پهباد اسرائیل بلافاصله در صدر رسانههای منطقهای و بینالمللی قرار گرفت و در ابتدا واکنش رسانههای رژیم صهیونیستی را در پی داشت و سایت خبری اسرائیلی "دبکا فایل" در خبر کوتاهی اعلام کرد که سپاه پاسداران ایران از سرنگونی یک پهپاد بر فراز سایت هستهای نظنز در مرکز ایران خبر داده و روزنامه «هاآرتص» هم در واکنش به انتشار خبر هدف قرار گرفتن یک فروند پهپاد رژیمصهیونیستی در آسمان ایران نوشت که در صورت تایید این خبر، پهپاد ساقط شده احتمالا از نوع «هرون» یا «هرون تیپی» بوده است.
رسانههای دنیا هم به انعکاس این تجاوز آشکار پرداختند و شبکه خبری راشاتودی روسیه این خبر را پوشش داد و نوشت که این پهپاد جاسوسی توسط سپاه ایران سرنگون شده است و شبکه خبری العربیه نیز در خبری فوری اعلام کرد که ایران اعلام کرده یک پهپاد را بر فراز یکی از سایتهای هستهای خود سرنگون کرده است. خبرگزاری رویترز نیز نوشت که ایران اعلام کرد که پهپادی را که تلاش داشته به محدوده یک سایت هستهای نفوذ کند را سرنگون کرده است. خبرگزاری فرانسه، شبکه خبری المیادین و شبکه الجزیره نیز اعلام کردند که یگانهای دفاع هوایی سپاه پاسداران ایران هواپیمای جاسوسی اسرائیلی را پس از رهگیری با شلیک موشک سرنگون کرد، اما روزنامه اسرائیلی جروزالم پست در خبری نوشت که ارتش اسرائیل از هر گونه اظهار نظر درباره این خبر خودداری کرده و اعلام کرد که درباره گزارشهای خارجی هیچگونه اظهارنظری نمیکند. شکار این پهپاد پیشرفته اسرائیل توسط پدافند نیروی هوافضای سپاه شوک دوبارهای به صهیونیستها وارد کرد که این موضوع از سکوت سران این رژیم در این باره به خوبی قابل فهم بود.
واکنشهای مقامات نظامی ایران به انهدام پهباد اسرائیلی، اما زوایای جالب تری از این انهدام را پیش روی افکار عمومی قرار داد که سردار امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه، پهپاد ساقط شده توسط سپاه از نوع هرمس و ساخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد و گفت که این پهپاد در شعاع ۸۰۰ کیلومتری عملیات میکند و با یک بار سوخت گیری قادر است ۱۶۰۰ کیلومتر پرواز کند و تاکید کرد که باتوجه به سوخت زیاد و اصابت موشک به آن، هواپیما آتش گرفته و منهدم شده است؛ البته قطعاتی از این پهپاد بصورت سالم بدست آمده که در حال تجزیه و تحلیل آن هستیم.
وی همچنین ابعاد بال تا بال این پهپاد نیز حدود ۵.۵ متر اعلام و گفت که این پهپاد ۲ دوربین دارد و قادر است با کیفیت بالا تصاویر را تهیه کند. سردار حسین دهقان وزیر دفاع وقت هم در این باره گفت که اسرائیل و آمریکا علاقمندند که برای خود هدفی را تعیین کنند و بگویند که در هر زمان و هر جایی به خصوص در هوا و فضا حاضر میشویم. این پهپاد هم برای گرفتن اطلاعات، تصویربرداری، شنود و جاسوسی مخابراتی فرستاده شده بود".
پهپادهای هرمس که یکی از آنها توسط سپاه پاسدراران منهم شد، در چند نسل مختلف و در اندازههای متفاوت توسط رژیم صهیونیستی ساخته شدهاند که آخرین نمونه از این پهپادها، هرمس ۴۵۰ و هرمس ۹۰۰ است. هرمس یک پهپاد نه چندان بزرگ است که دادههای نظامی و اکتشافی را به صورت واقعی بدون اینکه متاثر پردازشهای خاصی شود، در اختیار پایگاه زمینی خود قرار میدهد. توانایی حمل تجهیزات به میزان ۱۵۰ کیلوگرم باعث شده تا این پهپاد جهت عملیاتهای ISTAR با قابلیت رله کردن ارتباطات در انواع ماموریتها بسیار تاثیرگذار باشد. هرمس از سامانههای الکترونیکی هوایی متعددی بهره جسته و این یعنی هرمس میتواند با برقراری ارتباط ماهوارهای و یا به طور مستقل و خودپرداز، ماموریتهایش را حداکثر ۲۰ ساعت انجام دهد. این پهپاد علاوه بر قابلیت انجام ماموریتهای شناسایی، قابلیتهای نظارت، هدایت آتش توپخانه، نظارت دریایی، ارزیابی خسارات وارده در جنگ و البته قابلیت رزمی نیز دارد. بیشینه زمان عملیاتی هرمس ۴۵۰، ۲۰ ساعت، ارتفاع عملیاتی ۵.۵ کیلومتر و سرعت بیشینه آن نیز ۹۵ کیلومتر است، این برد در هرمس ۹۰۰ که اولین پروازش را در ۹ دسامبر سال ۲۰۰۹ انجام داده، افزایش یافته است. هرمسها به سامانه ناوبری ماهوارهای (جیپیاس) مجهز هستند. این سامانه میتواند تصاویر ماهوارهای که پهپاد میفرستد را در اختیار ناظر بیرونی دور از محدوده پرواز قرار دهد.
سپاه پاسداران در عین ناباوری صهیونیستها پهباد اسرائیلی را با وجود همه تواناییها و سامانههای قدرتمند راداری، جاسوسی و تصویربرداری، با سامانههای راداری موشکیاش این پهپاد را شناسایی و منهدم کرد و این یعنی اصلا نیازی به پرواز جنگنده برای هدف قرار دادن این پهپاد نبوده و این پهپاد، "شکار راحتی" برای سپاه پاسداران و سامانههای موشکیاش بوده است، ولی در عین حال حزب الله لبنان یک سال قبل از آن یک فروند پهپاد به نام ایوب که طبق اعلام فرماندهان، ایرانی بوده را به داخل سرزمینهای اشغالی فرستاد و این پهپاد ایرانی پس از ساعتها پرواز بر فراز تاسیسات مهم نظامی و سیاسی صهیونیستها و تهیه عکس و فیلم، خودنمایی کرد تا صهیونیستها از توان بالای حزب الله با خبر شوند، اما صهیونیستها برای انهدام این پهپاد مجبور شدند چند جنگنده را سراغ پهپاد دست چندم ایرانی بفرستند!
زمزمههایی از همکاری یکی از کشورهای عربی پس از سرنگونی این پهباد به گوش میرسید، همچنانکه هادی محمدی کارشناس در گفتگو با شبکه عربزبان المیادین، از ابعاد و شیوه اجرای این عملیات جاسوسی توسط رژیم صهیونیستی پرده برداشت و گفت که این هواپیمای بدون سرنشین صهیونیستها با کمک آمریکاییها وارد آسمان ایران شده و آمریکا از طریق تکنولوژی ماهوارههای جاسوسی به این پهپاد کمک کرده است. وی اضافه کرده که این پهپاد از عرشه یک ناو آمریکایی برخاسته و از دریای سرخ عبور از آسمان یکی از کشورهای عربی به آسمان ایران وارد شده است.
اما در این میان نقش یک کشور عربی در نقض حریم هوایی ایران نهتنها نقض حسن همجواری و حقوق همسایگی است، بلکه معاونت در جرم مرتکب شده توسط رژیم صهیونیستی نیز محسوب میشود. چنین کشورهایی نباید فراموش کنند که توان ایران برای پاسخگویی به چنین اقداماتی بههیچوجه قابل پیش بینی نخواهد بود. ایران، اما "رویای صهیونیستها" را با سامانه موشکی هدف قرار داد و آن را به کابوس تبدیل و اعلام کرد که در مقابل این تهدید، "مقابله به مثل" خواهد کرد، مقابله به مثلی که شاید با رونمایی از پهبادهای ایرانی و اعزام آن به ماموریت شناسایی و رزمی در سرزمینهای اشغالی، رویای اسرائیل را بیش از پیش رو به نابودی برد. هدف قرار دادن یک پهپاد فوق پیشرفته اسرائیل، بیتردید از توان دفاعی قابل اعتماد و مستحکم جمهوری اسلامی ایران حکایت دارد و این واقعه بهخوبی به دشمنان ملت ایران نشان داد که نیروهای مسلح این سرزمین، هر تجاوزی را با هدفی از جمله جاسوسی، بهموقع و با دقت خنثی میکنند.