روزنامه لوژورنال دو دیمانش نوشت: مسئله ایران روابط تجاری میان آمریکا و چین را پیچیدهتر میکند. به نوشته این روزنامه، چین در برابر آمریکا مواضع خود را حفظ میکند و قصد دارد همچنان روابط تجاری خود را با ایران حفظ کند. وزیر امور خارجه چین روز جمعه توافق هستهای سال 2015 را دستاوردی بزرگ منطبق با منافع جامعه بینالملل توصیف کرد.
این اظهارات در شرایطی مطرح شد که دو روز پیش از آن آمریکا باز هم تهدید به تحریم همه کشورهایی که به مبادلات با ایران ادامه دهند را تکرار کرد.
وزیر امور خارجه چین در گفتگوی تلفنی روز جمعه با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران گفت ما آشکار اعلام کرده ایم که با اقدام نادرست تحریم های یک جانبه مخالف هستیم.
این موضع گیری چین برای ایران راضی کننده بود. ایران از نقش سازنده چین در حفظ توافق قدردانی کرد. توافق هسته ای با هدف کنترل برنامه هسته ای ایران و لغو تحریم های این کشور در سال 2015 میان ایران، آمریکا، فرانسه، چین، آلمان، روسیه و انگلیس امضا شد. اخیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا با خروج از توافق تمایل خود را برای بازگرداندن تحریم ها نشان داد اما به مخالفت یک صدای هم پیمانان خود توجهی نکرد.
از آن زمان رئیس جمهور آمریکا تهدیدات خود را برای تحریم های اقتصادی تشدید کرد تا به این ترتیب جامعه بینالملل را به دنبال کردن راه خود وادار کند. یک روز پس از اجرایی شدن دور نخست تحریم ها در هفتم ماه اوت، دونالد ترامپ به طور واضح اعلام کرد شرکت هایی که فعالیت های خود را در ایران کاهش ندهند با تبعات سنگینی مواجه خواهند شد. وی در پیامی توئیتری نوشت هرکسی که با ایران معامله کند با آمریکا معامله نخواهد کرد.
در ادامه در این هفته تشکیل کارگروهی ویژه به منظور اجرای کامل تحریمهای آمریکا علیه ایران به ریاست برایان هوک تایید شد. هوک روز پنج شنبه اعلام کرد ما آماده هستیم تا تحریم های ثانویه را بر همه کشورهایی که به تبادلات تجاری با ایران ادامه میدهند، اعمال کنیم.
بسیاری از شرکت های اروپایی برای آنکه منافع خود را به خطر نیندازند پیشتر از لغو فعالیت های خود در ایران خبر دادند. برخی از این شرکت ها مانند پی اس ای از لغو کامل فعالیت ها و برخی دیگر مانند رنو از لغو بخشی از آنها خبر دادند. اتحادیه اروپا با هدف حمایت از شرکت هایی که در ایران مانده اند قانون موسوم به "مسدود سازی" را به روز رسانی کرد که به همه شرکت های تحریم شده اجازه می دهد برای دریافت غرامت برای زیانی که از سوی کشور تحریم کننده متحمل شده اند به دستگاه های قضایی کشور متبوع خود شکایت کنند.
تدابیر اتخاذ شده از سوی آمریکا علیه ایران به طور ویژه برای چین مشکل آفرین است زیرا این کشور نخستین خریدار جهانی نفت ایران است. چین تقریبا یک چهارم نفت خود را از ایران تامین می کند.
روابط تجاری چین و آمریکا پیش از این به دلیل جنگ تجاری که میان این دو شکل گرفته است، پیچیده شده بود. در حالی که وزیر بازرگانی چین روز پنج شنبه اعلام کرد برای از سرگیری مذاکرات متوقف شده در پایان ماه اوت به آمریکا سفر خواهد کرد، تصمیم چین در مورد توافق ایران می تواند به تنش های پیشین دامن بزند. این دو قدرت بزرگ به شدت در حوزه اقتصادی به یکدیگر وابسته هستند. اما دونالد ترامپ از نبود توازن در مبادله خود با چین خشمگین است. ترامپ برای پر کردن شکاف پیشتر مجموعه ای از تدابیر حمایت گرایانه اتخاذ کرده است که به طور عمده شامل افزایش تعرفه های گمرکی بر محصولاتی است که از چین وارد آمریکا می شود. پس از اعمال تعرفه گمرکی بر فولاد، آلومینیوم و حتی ماشین لباسشویی احتمالا آمریکا محصولات جدیدی به ارزش بیش از دویست میلیارد دلار را در صورت به نتیجه نرسیدن مذاکرات میان دو کشور هدف قرار خواهد داد. فضای اقتصادی متزلزل میان دو کشور ممکن است با تحریم های بیشتر آمریکا بیشتر هم شود.