رییسجمهوری آمریکا، جان بولتون را به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید منصوب کرد. دونالد ترامپ پس از انتخاب این فرد در توییتر خود نوشت: مفتخرم اعلام کنم که از نهم آوریل جان بولتون مشاور امنیت ملی جدید من خواهد بود. جان بولتون که در دولت جورج بوش پسر برای دورهای سفیر ایالات متحده در سازمان ملل بود، به مواضع تندش علیه ایران معروف است.
بولتون به طور فعال در دوران ریاست جمهوری بوش، به عنوان یکی از اعضای سیاست گذار در دولت وی، از سال 2002 تا 2004 به منظور ایجاد شرایط سیاسی لازم برای اقدام نظامی علیه ایران تلاش کرده است.
بولتون بیش از هر شخص دیگری در داخل یا خارج از دولت ترامپ، موفق شده ، وی را تحت تاثیر قرار دهد تا از مناقشات هسته ای ایران خارج شود.افزون بر این ها بولتون ارتباط خود را با سرمایه گذار اصلی پشت سر نتانیاهو و دونالد ترامپ (شلدون آدلسون، چهره سرشناس رژیم صهیونیستی و از سرمایه گذاران حزب جمهوری خواه ایالات متحده )حفظ کرده است .
زمانی که ترامپ در حال آماده شدن برای اعلام سیاست های خود در مورد توافق هسته ای ایران و برنامه جامع اقدام مشترک (JCPOA) بود، بولتون پس از دیدار با آدلسون با ترامپ گفتگویی تلفنی از لاس وگاس ترتیب داد .
درواقع این بولتون بود که ترامپ را به این سمت هدایت کرد که زبان به برخی تعهدات بگشاید و برای ادامه برجام ، شروطی قرار دهد. شروطی که باعث شوند در صورت عدم همراهی کنگره و متحدان اروپایی آمریکا با بندهای تغییرات عمده مد نظر وی ،توافق هسته ای سقوط کند و راهی برای نجات نداشته باشد.
دفاع شدید بولتون از مواضع جنگی با ایران کاملا مشهود است . بد نیست بدانید که زمانی که او تحت عنوان معاون وزیر امور خارجه در امور کنترل تسلیحات و امور امنیت بینالمللی فعالیت می کرد ، یک استراتژی پیچیده و غافلگیرانه برای توجیه حمله آمریکا به ایران را اجرا کرد.
وی حتی خواستار محکوم کردن جمهوری اسلامی در سطح دادگاه بین الملل بود .چرا که ایران را بر اساس ترکیبی از فشارهای دیپلماتیک، تبلیغات خام و شواهد ساختگی متهم به داشتن یک برنامه سلاح های هسته ای مخفی می کرد.
نقش بولتون در استراتژی مشترک ایالات متحده و اسرائیل، همانطور که در خاطرات خود در سال 2007 بیان کرده ، این بود که اطمینان حاصل کند ، موضوع هسته ای ایران از آژانس بین المللی انرژی هسته ای به شورای امنیت سازمان ملل متحد منتقل خواهد شد.
تنگه هرمز
"تنگه هرمز" گذرگاه استراتژیک در خلیج فارس است که کشتی های نفتکش از کشورهای مختلف منطقه از آن عبور می کنند.
حسن روحانی، در نخستین مقصد سفر اروپایی خود در دیدار ایرانیان مقیم سوئیس، با اشاره به اعمال دور تازه تحریمهای امریکا پس از خروج از برجام تأکید کرد: هدف واقعی آمریکا از تحریم، فشار به زندگی مردم است. آنها ادعا میکنند که میخواهند به دولت ایران فشار وارد کنند اما وقتی واردات مایحتاج ضروری مثل دارو و نهادههای دامی را تحریم کنند، به چه کسی فشار وارد خواهد شد؟ آمریکاییها مدعی شدهاند که میخواهند بهطور کامل جلوی صادرات نفت ایران را بگیرند. آنها معنی این حرف را نمیفهمند، چراکه این اصلاً معنی ندارد که نفت ایران صادر نشود و آنوقت نفت منطقه صادر شود. اگر شما توانستید، این کار را بکنید تا نتیجهاش را ببینید.
اینکه «امکان ندارد نفت منطقه صادر شود و نفت ایران صادر نشود»؛ معنا و مفهومی جز تهدید غرب و امریکا ندارد و این تهدید هم با ابزاری غیر از مسدود شدن تنگه هرمز عملی نخواهد شد.
حسن روحانی در حالی غرب و بهویژه امریکا را به بستن تنگه هرمز تهدید کرد که دور تازه از تحریمهای یکجانبه آمریکا آغاز شده است. از ۱۵ آبان نیز بر اساس اعلام وزارت خارجه امریکا نفت ایران هدف تحریم قرار خواهد گرفت.
جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا روز دوشنبه در ارتباط با آغاز بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران گفت: «اگر ایران خواهان ممانعت از بازگشت تحریم های ایالات متحده آمریکا است باید پیشنهاد مذاکره دونالد ترامپ را بپذیرد.»
بولتون که با فاکس نیوز گفتگو می کرد همچنین افزود: «ایران باید برنامه موشکی بالستیک و برنامه هستهایش را کاملا کنار بگذارد.»
مشاور امنیت ملی آمریکا درباره احتمال بستن تنگه هرمز از سوی ایران گفت: «بستن تنگه هرمز بدترین اشتباه ایران خواهد بود.» او همچین افزود که معتقد است بستن تنگه هرمز تنها یک بلوف از سوی ایران است.
بولتون همچنین گفت اگر ایرانیان واقعا جدی بودند باید با ترامپ مذاکره می کردند و ما خواهیم دید که آیا آنها واقعا جدی هستند یا نه.
نام بولتون چه در داخل و چه در خارج دولت، با مباحثات و منازعات سیاسی و اقتصادی گره خورده است.
بولتون در ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ پاسخی جالب در کنفرانس بروکسل در حمایت از سازمان مجاهدین خلق ایراد کرد. وی در آنجا از "مشروعیت سازمان مجاهدین خلق و خارج کردن نام این سازمان از لیست سازمانهای تروریستی حمایت نمود."
دیوید دی کول استاد دانشگاه جرجتاون، در این خصوص اظهار داشت: براساس رأی سال ۲۰۱۰ دادگاه عالی در پروژه هولدر علیه قانون بشردوستی"دولت آمریکا مجاهدین خلق را "یک سازمان خارجی تروریستی" شناخته است و ارائه هرگونه پشتیبانی – چه بطور مستقیم و چه غیر مستقیم – اعم از فعالیت برای به چالش کشیدن عنوان "تروریست" بودن این گروه جرم محسوب میشود.
نویسنده خوش ذوقی در وب سایت انتقادی کامن دریمز، انتصاب بولتون در یکی از سمتهای گذشتهاش را به مثابه ورود "یک گاو وحشی به مغازه چینی فروشی" تشبیه کرده است.
بولتون آمریکایی در حالی از بلوف صحبت میکند که این روزها اظهارات بی حساب و کتاب خود و دیگر مقامات آمریکایی تمام افکار عمومی دنیا را خسته کرده است ، اظهاراتی که حتی گاهی ارزش پاسخگویی ندارد .
و وزیر امور خارجه کشورمان در تازه ترین اظهارات خود با طرح این پرسش که چه کسی باور میکند که ترامپ میخواهد با ایران مذاکره کند؟ تصریح کرد: مذاکره باید ارزش داشته باشد و ما بدانیم که وقتمان را برای چه چیز میگذاریم. 60 درصد مردم آمریکا معتقد بودند که نباید آمریکا از برجام خارج شود. بیش از 180 کشور در دنیا از برجام حمایت کردند جز چند متحد آمریکا سایر متحدان آن از برجام حمایت کردند و با این سابقه آمریکا ادعای مذاکره با ایران میکند. آنها به دنبال فضاسازی هستند که بگویند ما اهل مذاکره هستیم و حتما مردم ایران این را قبول نمیکنند.
و در پاسخ به اظهارات مقامات آمریکا باید اشاره ای کرد به رزمایش اقتدار دریایی سپاه که هفته گذشته در آبهای نیلگون خلیج همیشه فارس برگزار شد که پیامش برای تمام دنیا لزوم حفظ و ارتقای آمادگی های همه جانبه دفاعی برای تامین امنیت پایدار آبراه راهبردی خلیج فارس و تنگه هرمز و مقابله متناسب با تهدیدات و ماجراجویی های احتمالی دشمنان بود.