«جرت بلنک» معاون دفتر اجرای برجام در دولت سابق آمریکا و تحلیلگر ارشد کنونی در اندیشکده «موقوفه کارنگی برای صلح بینالمللی» به دولت دونالد درباره ناکامی استراتژیاش درباره ایران و تکرار استراتژی نه چندان موفق کره شمالی هشدار داد و نوشت: «ایران، کره شمالی نیست».
این مقام سابق آمریکایی در «پالیتیکو» نوشت: «به نظر میرسد تهدید توئیتری ترامپ علیه ایران که همه کلمههای آن با حروف بزرگ نوشته شده بود، برگردان دقیق رویکرد او در قبال کره شمالی باشد. اعمال تحریمها، اعلام بیانیهها و اظهارات غیرمسئولانه آخر الزمانی و گفتن اینکه ببینیم چه اتفاقی خواهد افتاد».
بلنک تصریح کرد: «سیاست ترامپ درباره کره شمالی، تا حد زیادی در حصول به منافع آمریکا ناکام مانده است و در خبرها آمده بود که خود رئیسجمهور در محافل خصوصی به این موضوع اذعان دارد. ترامپ اعلام پیروزی کرده اما کره شمالی نه اقداماتی برای خلع سلاح اتمی کرده و نه خود را به چنین کاری متعهد کرده است».
مقام سابق وزارت خارجه آمریکا با تاکید بر تفاوتهای کره شمالی و ایران مینویسد: «یک "چانه زنی بزرگ" بین واشنگتن و تهران وجود نخواهد داشت. نه فقط اینکه (در ایران) ترامپ به عنوان یک شریک غیرقابل اعتماد طرف مذاکره دیده میشود و کسی که با فریبکاری توافق هستهای (برجام) را بر هم زده، بلکه این موضوع را هم باید در نظر گرفت که اساس سیاست امنیت ملی ایران، موشکهای بالستیک این کشور و نیروهای نیابتی منطقهای آن هستند و این، ریشه در درسهای سختی دارد که ایران در جنگ ایران-عراق به آن رسیده است».
از نظر او، مشکلاتی اساسی در برابر خواست ترامپ مبنی بر تکرار رویکردش درباره کره شمالی و برگزاری چیزی از قبیل دیدار سران دو کشور در سنگاپور وجود دارد.
بلنک در ادامه به بیان این «مشکلات اساسی» میپردازد و مینویسد: «اول، خود ایران. حتی اگر ترامپ به ایران یک توافق بهتر از برجام به ایران پیشنهاد دهد، معلوم نیست که ایران قادر به مدیریت چنددستگی سیاسی داخلی خود و پذیرش آن باشد. سیاست در ایران قطعا بسیار بیشتر از سیاست در کره شمالی، پیچیدهتر و عمومیتر است. کیم (جونگ اون) به سادگی میتواند پروپاگاندای رژیم خود را تغییر دهد بدون ترس از اینکه مورد مخالفت و انکار واقع شود.»
این مقام دولت اوباما نوشت: «دوم، سیاست آمریکا در قبال کره شمالی بخشندهتر از سیاست این کشور در قبال ایران است. ترامپ مکرر درباره آنچه در سنگاپور اتفاق افتاده، دروغ گفته است. یک ادعای عجیب و غریب هم انجام شد مبنی بر اینکه "دیگر تهدید اتمی کره شمالی وجود ندارد". خیلی سخت است که تصور کنیم حتی خود ترامپ هم آزادی عمل درباره ایران داشته باشد. ژاپن و کره جنوبی، اسرائیل و عربستان سعودی نیستند و آنها نفوذ واقعی روی واشنگتن و همچنین نفوذ واقعی در درون پایگاه سیاسی (و رایدهندگان به) ترامپ دارند. اگر ترامپ تلاش کند درباره امتیازهای واگذار شده (احتمالی) ایران مبالغهگویی کند، حوزههای انتخابی و حامیان داخلی و بینالمللی او را درباره این مبالغهگویی مورد سوال قرار میدهند».
وی ادامه داد: «اگر لفاظی مهارنشده و تهاجمی ترامپ درباره ایران، به سمت یک توافق یا کاهش تنش نرود، او ما را به کدام سمت خواهد برد؟ به سمت انزوا یا درگیری».
بلنک معتقد است: «اگر به رغم تحریمهای آمریکا، اروپا و دیگر اعضای باقی مانده در برجام بتوانند راهی برای ادامه خرید نفت و تعاملات تجاری با ایران بیابند، در این صورت واشنگتن میزان بیشتری از نفوذ و تاثیرگذاری خودش را از دست خواهد داد. اگر اروپا و دیگران در حفظ یک برجام کوچک و تکه تکه شده ناکام باشند، ایران قطعا به انجام اقدامات تحریکآمیز هستهای بازخواهد گشت».
او یادداشت خود را اینگونه پایان میدهد: «[خواه اروپا و دیگر باقی ماندههای برجام موفق به حفظ برجام بشوند یا نشوند]، ترامپ در حال تبدیل یک مشکل به یک بحران است. قطعا استراتژی دولت او در قبال ایران، منسجمتر و عملیتر از استراتژی او درباره کره شمالی نیست و این موضوع سبب میشود که نسخه ایرانی او از "آتش و خشم" (*)، عجیب و غریبتر و خطرناکتر شود».
*آتش و خشم، لفظی بود که مردادماه سال ۱۳۹۶ رئیسجمهور آمریکا از آن علیه کره شمالی استفاده کرده بود. او گفته بود: «بهتر است کره شمالی بیش از این تهدید نکند. آنها با آتش و خشمی مواجه خواهند شد که دنیا هرگز قبلاً به چشم ندیده است»