غیرقابل اعتماد بودن آمریکا دستاورد مهم ما در برجام است

چهارشنبه هفته گذشته رئیس‌جمهور در سخنانی در جمع مدیران اجرایی بر تغییر رویه دولت برای عبور از مشکلات اقتصادی کنونی تاکید کرد که این سخنان با استقبال منتقدان دولت نیز مواجه شد و طیف عظیمی از چهره‌های انقلابی و منتقدان دولت بر همراهی با دولت برای تحقق اهداف کلان نظام و در جهت حل مشکلات مردم تاکید کردند.

رئیس‌جمهور در بخشی از سخنان خود تاکید کرد تغییرات باید ابتدا در خود دولت انجام گیرد و وقتی مرددم ببینند دولت از خود شروع کرده همراهی خواهند کرد؛ همچنین دولت طی سال‌های گذشته وقت مفید خود را صرف مذاکرات و بعد چشم دوختن به غرب برای حل مشکلات گذراند اما الان که این نگاه سرابی بیش نیست زمان آن است که با تکیه بر توان داخلی و اقتصاد درون‌زا تحولی در معیشت و رفع مشکلات مردم بردارد.

برهمین اساس با حسین نجابت عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس نهم و نماینده سابق مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌آید.

حسین نجابت با بیان اینکه سخنانی که آقای رئیس‌جمهور درباره وحدت گفت و اینکه باید با وحدت کارمان را جلو ببریم، با توجه به مجموعه شرایط فعلی کشور، حرف صدردرصد درستی است، اظهار داشت: همه باید حمایت کرده و تلاش کنند این امر واقع شود، حمایت زبانی و موضع‌گیری‌های اعلامی مقدمات ضروری کار است اما باید در عمل هم صورت گیرد.

*رهنمودهای رهبری به عنوان فراگیر‌ترین عامل انسجام اجتماعی می‌تواند وحدت‌آفرین باشد

نماینده مردم تهران در مجلس نهم با تأکید بر اینکه همه توجه کنیم در شرایط ویژه‌ای هستیم، تصریح‌ کرد: باید با تلاش، فشاری که در عرصه بین‌المللی می‌خواهند به ما وارد کنند را به فرصت تبدیل کنیم، الان بهترین زمان برای این کار است بنابراین تردیدی نیست که باید از مواضع آقای رئیس جمهور حمایت کرد اما دو نکته وجود دارد.

وی بر همین اساس ادامه داد: وحدت محور می‌خواهد و جامعه اگر می‌خواهد به وحدت برسد باید حول یک محور وحدت کند؛ ما حول چه باید وحدت کنیم؟ رهنمودهای رهبری به عنوان فراگیر‌ترین عامل انسجام اجتماعی می‌تواند وحدت‌آفرین باشد و باید کاملاً به فرمایشات ایشان عمل کرد.

نجابت با بیان اینکه خوشبختانه الان هم دولت، مجلس و قوه قضاییه و همه دلسوزان انقلاب در همین مسیر قرار دارند، گفت:‌ اما من یادآوری می‌کنم باید حول محور رهبری و ولایت منسجم شویم و راهی غیر از این نداریم.

عضو کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم در عین حال به افرادی اشاره کرد که می‌گویند وحدت و اینکه بیایید با ما وحدت کنید، یعنی خودشان را محور قرار می‌دهند و افزود:‌ این شدنی نیست؛  باید در نگاه خودمان تغییراتی ایجاد کنیم، طرف مقابل هم درک کند و همین کار را انجام دهد الان جناح‌های سیاسی وظیفه‌شان این است که از بعضی از تقاضاهای خود واقعاً دست بردارند همه جناح‌ها، دولت، مجلس و قوه قضاییه تفاوتی ندارد؛ این یک نکته خیلی مهم است که نباید مغفول واقع شود و باید محور را درست تشخیص دهیم.

*الان فصل تسویه حساب نیست

وی نکته دوم را که کاربردی و خیلی مهم است و رهبر معظم انقلاب دلسوزان کشور و انقلاب را  مخاطب اصلی‌شان قرار می‌دهند این موضوع عنوان کرد که الان فصل تسویه حساب نیست.

نجابت یادآورشد: به عنوان مثال، بنده عضو کمیسیون برجام بودم و از روندی که برجام در کشور طی کرد راضی نبودیم و اعلام کردیم اما الان که برجام دچار مشکلاتی از سوی آمریکا شده ما نباید فرصت را غنیمتبشمریم و بگوییم الان چنین شد و چنان شد؛ چرا که الان تأکید مؤکد رهبری این است که باید گلایه‌ها را کنار بگذاریم.

وی ادامه داد:‌ الان مملکت در یک وضعیت خاصی است و نیاز به انسجام و وحدت دارد و وقت تسویه حساب شخصی حتی تسویه حساب گروهی و جناحی هم نیست، ممکن است کسی از رئیس دولت، از مجلس یا قوه قضاییه ناراحت باشد اینها نباید مبنای کار باشد بلکه باید فراموش کنیم؛ طبیعتاً دولت، مجلس و قوه قضاییه باید از خود شروع و باید اعتماد مردم را بازساری کنند و از مهمترین شاکله‌هایش این است که باید از خود شروع کرد و باور شود اشکالاتی داشتیم و می‌خواهیم آنها را با هم رفع کنیم.

 

*شفاف‌سازی از مؤلفه‌های صحیح مبارزه با مفاسد اقتصادی است

نجابت ادامه داد: به عنوان مثال گفته شده ما یک لیستی داریم که افرادی حالا شاید هم طبق قانون، ارز 4200 تومانی گرفتند، تصمیم درستی اتخاذ شده که شفاف‌سازی شود چرا که  شفاف‌سازی از مؤلفه‌های صحیح مبارزه با مفاسد اقتصادی است، در جلسه سران سه قوه و کمیته شورای عالی اقتصاد مقاومتی که با فرمایش رهبری تشکیل شد تصمیم گرفته شد این کار نباید دوباره مشمول رانت و استثنا شود و باید به طور کامل اجرا شود تا اعتمادسازی صورت گیرد.

وی با اشاره به تشکیل کمیته ویژه اقتصاد توسط رهبر معظم انقلاب، افزود: سران سه‌قوه و بعضی از ذی‌نفوذان حوزه اقتصاد را دعوت کردند و به آنها گفتند تصمیم‌گیری شود؛ در ماه‌های گذشته ما فقدان نظام تصمیم‌گیری را می‌بینیم یعنی تصمیم جدی یا اصلاً گرفته نمی‌شد یا اگر گرفته می‌شد عملی نمی‌شد؛ این کمیته شکل گرفت که تصمیم گرفته شود.

وی در ادامه این مطلب خاطرنشان کرد: در اینجا نکته مهمی وجود دارد؛ برای مثال قبلاً اگر در شورای امنیت ملی تصمیمی گرفته می‌شد برای اینکه قانونی شود باید گردش کار داشته باشد یعنی خدمت رهبری بیاید و ایشان تأیید کنند تا برای عمل آماده شود، آقای روحانی اعلام کرد که ایشان فرموده‌اند هر تصمیمی گرفتید ابلاغ کنید معنایش این است که تشخیص ایشان این است که نظام تصمیم‌گیری و تصمیم‌ سازی زیر سؤال است.

*مردم از این ناراحتند که گویی برخی امور هیچ متولی ندارد

نماینده سابق مردم تهران در مجلس ادامه داد: مردم از این ناراحتند که مثل اینکه برخی امور هیچ متولی ندارد؛ باید گله‌گذاری‌ها و افشاگری‌ها را کنار بگذاریم، بنابراین باید از اظهارات آقای رئیس جمهور حمایت شود و بپذیریم که بزرگان کشور تصمیم‌گیری می‌‌کنند.

وی با تأکید بر اینکه در حال حاضر هم با یک جنگ رسمی و جدی مواجهیم، اظهارداشت: یادآوری می‌کنم ملت در زمان جنگ چگونه عمل می‌کرد، از تقاضاهای جزئی خود عبور می‌کردند و پشتیبانی می‌کردند از اصل مسأله که جنگ بود و بعد دشمن را زمین‌گیر می‌کردند؛ الان هم جنگ اقتصادی واقعی است.

نجابت با بیان اینکه دولت آمریکا که جلودار این جنگ است نقاط ضعف بسیار زیادی دارد، تصریح‌کرد: با تدبیر و تیزهوشی باید به میدان جنگ برویم و نقاط ضعف دشمن را پیدا و نقاط قوت خود را بشناسیم؛ عملیات اقتصادی و سیاسی انجام دهیم در این بین نباید بگوییم برخی عناصر مشکوک و مریض، نباید فرصت دهیم آنها زمین‌ بازی را تعریف کنند؛ زمین بازی را رهبری تعریف کرده‌اند باید در همان زمین بازی کنیم؛ دشمن به صورت رسمی اعلام می‌کند به دنبال براندازی است مگر جنگ غیر از این است؟

وی تأکید کرد: وحدت صد درصد علاج دردهای فعلی ماست و بسیاری از مشکلات را کم می‌کند و هم در اعلام و هم در عمل باید وحدت حول محور ولایت فقیه رعایت شود اگر این را انجام دهیم انسجام ملی بالا می‌رود و عمق استراتژیک مان در داخل و خارج مستحکم‌تر می‌شود.

*غیرقابل اعتماد بودن آمریکا دستاورد مهم ما در برجام است

نجابت در پاسخ به این سؤال که دولت بسیاری از عمر خود را صرف برجام و نگاه به غرب کرد اما بی‌نتیجه بود در حال حاضر وظیفه دولت در رفع مشکلات اقتصادی مردم چیست، افزود: واقعیت آن است که از نظر عبرتی که برای ما داشت مهم می‌بینم، خوشبختانه همه قبول کردند و همان گونه که رهبری فرمودند آمریکا قابل اعتنا و اعتماد نیست و این دستاورد خیلی مهمی است که ما در برجام داشتیم. 

عضو کمیسیون ویژه برجام در مجلس نهم ادامه داد: برجام نقاط ضعف و قوتی داشته که الان بحثش گذشته و نمی‌خواهم وارد آن شوم؛ اما اگر ما تشخیص دهیم شرایط، شرایط بسیار ویژه‌ای است با کار عادی انجام دادن حل نمی‌شود. باید کارهای ویژه انجام دهیم و خارق‌العاده تصمیم بگیریم و اگر کسی نمی‌تواند تصمیم را اجرا کند حتماً باید کنار برود. 

*باید تیم اقتصادی دولت یک حرف بزند

وی درباره اینکه تغییرات در تیم اقتصادی کابینه را تا چه اندازه ضروری می‌دانید، تصریح کرد:‌ متأسفانه در هفته‌های گذشته چند تصمیم را دولت گرفته و باید در داخل دولت با آن مقابله شود؛ باید تیم اقتصادی دولت یک حرف بزند نمی‌خواهم بگویم درست یا غلط، اول باید منسجم باشد و انسجام هم در دولت و هم بین قوا وجود داشته باشد. 

نجابت با بیان اینکه گاهی تناقض بین اظهارات اعضای کابینه وجود دارد، گفت:‌ برای مثال اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور گفته بود باید سه دهک بالا یارانه‌شان قطع شود اما بلافاصله نوبخت گفت این شدنی نیست؛ این خیلی بد است که یک مدیر ارشد نظام یک چیزی بگوید بعد کسی که در کابینه همکار اوست چیز دیگری مطرح کند، اینها باید اول حل شوند و یکی از راه‌هایش این است که کابینه منسجم شود.

نماینده سابق مردم تهران در مجلس در پایان خاطرنشان کرد:‌ اشکال اولیه این است ما سعی نکرده‌ایم اگر مدیری خلاف نظر معاون یا رئیس جمهور عمل کرد با او برخورد کنیم به همین دلیل یک خودمختاری ایجاد شده و اگر این کار با تغییر اعضای کابینه درست می‌شود حتماً انجام دهیم و تردید نکنیم چرا که این تردیدها مضر است.