روز گذشته 60 نفر از نمایندگان در تذکری به حجتالاسلام حسن روحانی رئیس جمهور خواستار تجدید نظر جدی در کلیه روابط با کشور امارات شدند.این تعداد از نمایندگان این درخواست را به دلیل موضعگیری این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران و حمایت از اظهارات مایک پمپئو، وزیر امور خارجه آمریکا مطرح کردند.
انور قرقاش وزیر مشاور در امور خارجی امارات متحده عربی پس از اظهارات ضدایرانی پمپئو با حمایت از سیاستهای کاخ سفید علیه ایران گفته بود: مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا راه درستی را در قبال ایران در پیش گرفته است. تلاشهای واحد و یکپارچه راه درستی است تا ایران دریابد که رفتارها و تلاشهایش برای نفوذ درمنطقه بیهوده است.
البته اولین بار نیست که انور قرقاش و مقامهای اماراتی اظهارات ضدایرانی مطرح میکنند؛ قرقاش پیشتر در واکنش به توییت محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه درباره سیاستهای صلحآمیز ایران درمنطقه، سیاستهای غرب علیه کشورمان را تایید کرده و گفته بود که کشورش از این سیاستها حمایت میکند.
از سوی دیگر، «شیخ عبدالله بن زاید» وزیر امور خارجه امارات نیز در سخنرانی سال گذشته خود در در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک بدون ارائه حتی یک سند، ادعا کرده بود که ایران اقدام به تسلیح انصارالله، حزب الله و گروههای دیگری مقاومت در منطقه کرده است.
سیاستهای خصمانه امارات متحده علیه ایران پیشتر در موضوع جزایر سهگانه ایرانی نیز به اوج خود رسیده بود، آنها حتی در ورزش فوتبال همانند عربستان به دنبال انتخاب کشور سوم برای میزبانی بازیهایشان بودند.
اینگونه سخنان مقامهای اماراتی را بیشتر از زبان مقامهای آمریکایی و عربستانی شنیده شده بود؛ امارات رسما خود را حالا در صف آمریکا و غرب قرار داده و نمایندگان مجلس میگویند چرا از سوی دولت نسبت به این همراهی شیخ نشین امارات با غرب علیه کشورمان، هیچ واکنشی نشان نمیدهد.
- واعظی: مواضع امارات در قبال کشورمان صحیح نیست!
تذکر نمایندگان مجلس به رئیسجمهور در حالی مطرح شده که تاکنون به جز اظهارات کوتاه یک مقام دفتر روحانی موضع رسمی از سوی مقامهای وزارت خارجه درقبال سیاستهای ضدایرانی امارات گرفته نشده است. محمود واعظی رئیس دفتر رئیسجمهور که به لحاظ تشریفات از نزدیکترین مقامها به رئیسجمهور به حساب میآید در پاسخ به اظهارات ضدایرانی مقام اماراتی گفته بود: مواضع امارات در قبال کشورمان صحیح نیست و دستگاه دیپلماسی ایران در این زمینه خوب عمل کرده است.
مشخص نیست منظور آقای واعظی از عملکرد خوب دستگاه دیپلماسی ایران چیست اما تاکنون هیچ یک از مقامهای وزارت خارجه در این باره موضع رسمی خود را اعلام نکردهاند.
اما در مقابل، محسن کوهکن نماینده مردم لنجان و یکی از نمایندگان تذکر دهنده به روحانی درباره اقدامات اخیر امارات، گفته است: زمینه در مجلس کاملاً فراهم است تا در صورتی که به این تذکر توجهی نشود و در روابط با امارات تجدید نظر نشود، این موضوع از طریق ابزارهای دیگر در مجلس پیگیری شود.
پیش از این نیز، مجلس یک بار علیه سیاستهای خصمانه مقامات اماراتی علیه کشورمان، اقدام کرده و طرح "کاهش روابط ایران و امارات" را در مجلس هشتم (اسفند 94) مطرح کردند؛ در آن زمان طرح کاهش رابطه جمهوری اسلامی ایران با امارات متحده عربی برای بررسی دقیقتر و کارشناسیتر به هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ارائه شد و از آن زمان تاکنون، این طرح در این کمیسیون خاک میخورد.
حالا باید منتظر ماند دید که، وزارت امور خارجه و محمد جواد ظریف چه پاسخی به درخواست نمایندگان مجلس که خواستار تجدید نظر ایران در روابط با امارات شده بودند، خواهد داد.