صادق زیباکلام عصر امروز در جمع دانشجویان دانشگاه لرستان با بیان اینکه چه کسی مسئول اقتصاد ایران است و یا واقعاً مسئولیت اقتصاد ایران با کیست اظهار داشت: وضع اقتصاد را باید به چه کسی بگوییم؟ رئیسجمهور، مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان، مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشگاه تهران، ائمه جمعه؟ کدامیک؟ مسئولیت وضعیت اقتصاد ایران متوجه چه کسی است؟
وی بابیان اینکه اگر امروز وضع اقتصاد ایران خوب است باید از آنکسی که وضعیت اقتصادی متوجه اوست تشکر کنیم و اگر وضع اقتصاد ناحق و ناجور است باید گلایهمند باشیم افزود: بازهم سؤال این است مسئولیت اقتصادی ایران متوجه چه کسی یا چه نهادی است؟ اقتصاد از آن مقولاتی است که بهصورت نسبی و مقایسهای تصور میشود ولی همیشه اقتصاد بهصورت نسبی، معنا و مفهوم پیدا میکند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به اینکه یکشکل از اقتصاد بهصورت مقایسه با کشورهای دیگر است عنوان کرد: تولید ناخالصی ایران در مقابل با کشورهای دیگر چگونه است و یا در مقایسه با جوامع و کشورهای دیگر، وضع اقتصادی ایران به چه حالتی است؟
وی بیان کرد: وضعیت اقتصادی ما پس از 40 سال شاخصهای مهم اقتصادی به کدام سمتوسو رفته است؟ یک شاخصه دیگر هم که میشود آن را در نظر گرفت مقایسه گذشته ایران است.
زیباکلام تصریح کرد: یکی از شاخصهایی که برای سنجش شاخص اقتصادی در کشورها از آن استفاده میکنند، وضعیت عدالت و توزیع ثروت در آن جامعه است، وقتی بین دهکهای جامعه اختلاف وجود داشته باشد ازنظر تولید ثروت وضع مطلوبی ندارد و اگر بین دهکهای جامعه اختلاف وجود نداشته باشد، توزیع ثروت وضعیت مطلوبی دارد.
وی با اشاره به آمار بانک مرکزی افزود: در سال 86 میانگین مصرف برنج در ایران 174 کیلو در سال بوده است که این رقم در سال 87 به 146 کیلو و از 10 سال گذشته تاکنون به 106 کیلوگرم رسیده است.
زیباکلام بابیان اینکه اگر ملاک قدرت خرید باشد به نظر میرسد قدرت خرید مردم رو به افول رفته است عنوان کرد: مصرف مرغ در سال 86 مقدار 96 کیلوگرم در سال بوده است، این رقم در امسال به 75 کیلوگرم رسیده است، مصرف شیر در سال 86 بهصورت سالانه 206 کیلوگرم بوده و اکنون به 120 کیلوگرم رسیده است.
وی بیان کرد: سال 57 که انقلاب شد، چند پرونده فساد اقتصادی داشتیم و اکنون چقدر داریم، سال 70 چند پرونده فساد اقتصادی داشتیم و اکنون چقدر داریم؟ که باید گفت پروندههای مفاسد اقتصادی رو به افزایش است.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: در زمینهٔ بیکاری از هر 100 نفر که در سال 96 فارغالتحصیل میشوند چند نفر این افراد دارای شغل میشوند؟ وضعیت اقتصادی ما نهتنها مطلوب نیست بلکه به سمت مطلوب بودن هم حرکت نمیکند، اگر ملاکها و معیارهای دهههای گذشته را در نظر بگیریم منحنیهای اقتصادی ایران رو به افول بوده است.
وی خاطرنشان کرد: آیا این مشکلات بهواسطه فقیر بودن کشور است؟ همه شواهد نشان میدهد که ایران را نمیتوان کشور فقیری تقسیمبندی کنیم، ایران یک درصد جمعیت جهان را تشکیل میدهد، این کشور 13 درصد ذخایر کل شناختهشده گاز در جهان را دارد و به تعبیری 17 برابر جمعیت خود دارای گاز است.
زیباکلام بابیان اینکه کشور ایران ازنظر بالقوه بودن ثروتمند است گفت: اینکه درجا میزنیم یعنی خود ما بیعرضه هستیم و ازنظر آیکیو دارای مشکلاتی هستیم، هفت میلیون نفر از ایرانیان به خارج از کشور مهاجرت کردهاند؛ مجموعه تصویری که از ایرانیهای مهاجرت کرده به خارج از کشور میبینیم تصویر خوبی است و تقریباً همه آنها شغلهای خوبی دارند.
وی بابیان اینکه نگاه خارجیها بهگونهای نیست که دوست نداشته باشند با ایرانیها کار کنند اظهار داشت: کسانی که به خارج از کشور مهاجرت کردهاند افراد موفقی بودهاند.
استاد دانشگاه تهران با اشاره به رقم وحشتناک تقاضای 150 هزارنفری جهت اخذ ویزا برای مهاجرت به خارج از کشور افزود: این نشان میدهد که کشور ازلحاظ نیروی انسانی هم مشکلی ندارد و نیروی انسانی نسبتاً توانمندی دارد؛ قبول داریم که کشور باکم آبی مواجه است اما در مقابل آن خیلی چیزهای دیگری داریم.