نشریه اینترنتی «گلوبال تایمز» در گزارشی پیرامون ماندگاری توافق هستهای ایران با توجه به کارشکنیهای آمریکا نوشت: این توافق در سه ماه آینده با چند سناریوی محتمل مواجه است.
سناریوی مشکل مذاکرات غیر هستهای
این نشریه چینی با معرفی سه سناریو در این مسیر نوشت: «در سناریوی نخست، معاهده منعقد شده بین ایران و گروه موسوم به «1+ 5» میتواند به صورتی جزئی ذیل چارچوب توافق تمورد بازنگری قرار گرفته و نظارت از عملکرد ایران بهبود یابد. در ضمن، ایران و این گروه میتوانند دور جدیدی از مذاکرات را درباره برنامه موشکی و سیاستهای خاورمیانه ایران آغاز کنند.
به نظر، این بهترین سناریو است و توافق کنونی پابرجا مانده و دیگر موضوعها از طریق کانالهای جدید بررسی میشوند. اما موفقیت در این مسیر مشکل است زیرا نیازمند همکاری، سازش و صداقت همه طرفهای درگیر است.»
سناریوهای خروج از توافق تهران، واشنگتن
در سناریوی دوم، کنگره آمریکا این توافق را یکجانبه و به طور اساسی بازبینی کرده و به طور جدی به آن آسیب میرساند. در این صورت، ایران از توافق خارج شده و به این معاهده تاریخی خاتمه میدهد.
در سناریوی سوم، کنگره آمریکا و اروپا نه اقدامهای موثر را اتخاذ نکرده و ظرف 120 روز کارهایی میکنند که مورد نظر «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نخواهد بود. در این وضعیت واشنگتن به طور رسمی خروج از توافق را اعلام کرده و معاهده نابود میشود.
شیوههای حفظ توافق با تعامل دیپلماتیک
وبگاه یادشده در ادامه به روشهای حفظ توافق هستهای اشاره کرده و مینویسد: چین، روسیه و اروپا میتوانند آمریکا و ایران را به سمت بهترین سناریو هدایت کنند. به خاطر بحرانسازی آمریکا در توافق هستهای با ایران، کشورهای چین و روسیه و اروپا بهتر است با همکاری هم ساز و کارهای دیپلماتیک و مسیرهای مذاکراتی جدیدی ایجاد کنند.
بر این اساس، این اقدام همراه با فشار بر آمریکا مانع از حرکت این کشور در مسیر نادرست شده و درصورت بروز بدترین سناریو که خروج آمریکا از توافق است، پیامدهای آنرا به حداقل میرساند.
اتخاذ تدابیری برای تقابل با زورگوییهای آمریکا
گلوبال تایمز سپس نوشت: لازم است چین ، ایران، روسیه و اروپا نشستهای رسمی چند جانبه انجام داده و هرکدام اعلام کنند که از تمامی مفاد این توافق، صرفنظر از این که آمریکا از آن خارج میشود یا خیر، پیروی میکنند. این کار به ایران اطمینان میدهد و البته چنین نشستهایی فشارهای روحی را بر آمریکا وارد کرده تا قبل از خروج از توافق به آن عواقب آن بیاندیشد.
مادامی که ایران، چین، روسیه و اروپا در موضع هماهنگ باشند، توافق هستهای بدون آمریکا نیز باقی میماند و خروج یکجانبه و بازگرداندن تحریمها بر ایران تاثیر قابل توجهی بر این کشور نمیگذارد. همچنین برای اجتناب از اقدامهای تلافی جویانه آمریکا، چین، روسیه و اروپا باید تدابیر احتیاطی را برای مواجهه با اعمال نظر غیرقانونی آمریکا انجام دهند. اگر آمریکا متوجه شود خروج از توافق آسیبی به ایران نمیزند، آنگاه خود منزوی میشود.
اجرای برجام در دوره پسا آمریکا
در خاتمه این گزارش آمده است: حفظ این توافق بستگی به دولتهای چین، روسیه و کشورهای اروپایی دارد. اگر آنها با هم همکاری کنند، چالشهای بزرگی در مسیر اعمال نظرهای غیرقانونی آمریکا ایجاد میشود و به تحریمهای یکجانبه این کشور خاتمه میدهد.
همچنین جامعه بینالملل باید به جای عقبنشینی و انتظار، به صورتی فعالانه برای حل بحران هستهای ایران تلاش کند. آمریکا در حال حاضر تلاش میکند اروپا را به سوی خود جلب کند و بین چین، روسیه، اروپا و ایران اختلاف اندازد. ایران نیز مشتاق حمایت بوده و خود به تنهایی قادر به ایجاد جبهه متحد نیست. پس زمان آن فرا رسیده که چین، روسیه و اروپا با همکاری با یکدیگر آماده اجرای برجام در جهان پسا آمریکا باشند.