به گزارش فارس:سید صولت مرتضوی معاون سیاسی وزیر کشور و رئیس ستاد انتخابات که با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما به تشریح جزئیات فرآیند انتخابات به ویژه ثبتنام کاندیدا میپرداخت، اظهار امیدواری کرد که انتخابات نهمین دوره مجلس باشکوهتر از تمامی دورهها برگزار شود.

** ثبت نام ۲۵۴ دواطلب در روز اول ثبت نام

وی با اشاره به ثبت‌نام داوطلبان نامزدی انتخابات مجلس در روز اول در سراسر کشور افزود: براساس آمار و گزارش رسیده به ستاد انتخابات کشور امروز ۲۵۴ نفر در سراسر کشور ثبت‌نام کردند که از این بین، ۲۴۵ نفر آقا و ۹ نفر از خانم‌ها بودند.

** علت تمدید نشدن ثبت نام از داوطلبین

رئیس ستاد انتخابات کشور تصریح کرد که از امروز ثبت‌نام داوطلبی نمایندگی نهمین دوره مجلس شورای اسلامی آغاز و تا پایان روز جمعه ادامه خواهد داشت که البته براساس قانون این مهلت تمدیدپذیر نیست.

** توصیه به چهره‌ها و شخصیت‌هایی که نامزد می‌شوند

وی در ادامه به داوطلبان نمایندگی مجلس نهم به ویژه چهره‌ها و شخصیت‌های شرکت کننده توصیه کرد که کار ثبت‌نام خود را به دقیقه ۹۰ نگذارند تا مجریان انتخابات برنامه‌های خود را به خوبی به پیش برده و مراحل انتخابات را رسیدگی کنند.

** داوطلبان برای ثبت نام چه مدارکی داشته باشند؟

مرتضوی در ادامه به مدارک لازم برای داوطلبان نمایندگی مجلس اشاره کرد و گفت: با توجه به اطلاعیه شماره ۵ وزارت کشور داوطلبین می‌بایست دارای شناسنامه و کارت ملی عکس‌دار، مدرک خدمت وظیفه عمومی، مدرک کارشناسی ارشد یا تجربه یک دوره نمایندگی با مدرک پایین‌تر و نیز ۱۰ قطعه عکس ۴*۳ مناسب باشند.

وی ادامه داد: البته به استناد ماده ۲۸ قانون هر دور نمایندگی معادل یک مقطع تحصیلی صرفاً برای حضور در انتخابات مجلس محسوب می‌شود.

** چرا انتخابات مجلس نهم اهمیت دارد؟

رئیس ستاد انتخابات کشور در ادامه به اهمیت انتخابات پیش‌رو اشاره کرد و گفت: ما در عرصه سیاست بین‌المللی و جغرافیای سیاسی جهان با جهش‌ها، حرکت‌ها و نیز بیداری اسلامی مواجه هستیم و حتی امروز بحران اقتصادی در کشورهای اروپایی تبدیل به یک معضل برای نظام استکباری شده و براین اساس موج بیداری اسلامی که برگرفته از انقلاب اسلامی است، نظام جمهوری اسلامی را با عرصه‌های جدیدی مواجه کرده که می‌بایست در این مقطع نیز الگویی برای کشورهای اسلامی باشیم.

وی اضافه کرد: این فعل و انفعالات، باعثشده که ما در انتخابات آینده مشارکت حداکثری داشته باشیم البته ما به عنوان مجریان انتخابات به وظایف قانونی خود عمل خواهیم کرد و بسترهای لازم را برای انتخابات باشکوه فراهم می‌کنیم.

** دعوت مرتضوی از کسانی که …

مرتضوی از همه کسانی که طبق قانون می‌تواند در قوه مقننه اثرگذار باشند، خواست تا داوطلب نمایندگی مجلس شده تا با حضور گسترده مردم در انتخابات، آینده شاهد مشارکت مطلوب باشیم.

** همه چیز درباره انتخابات رایانه‌ای

به گزارش فارس، رئیس ستاد انتخابات کشور در ادامه به چگونگی انتخابات آتی به صورت رایانه‌ای اشاره و خاطرنشان کرد: انتخابات دارای فرآیندهای مختلفی است که وزارت کشور از چند سال گذشته به سمتی گام نهاد تا بتوانند فرآیند انتخابات را مکانیزه کنند.

** ۲۴ فرایند انتخابات مجلس نهمه ۱۰۰ درصد رایانه‌ای

وی انتخابات مجلس نهم را دارای ۲۵ فرآیند عنوان کرد و گفت که از این بین ۲۴ فرآیند آن در تمامی شعب اخذ رأی و حوزه‌های انتخابیه صددرصد رایانه‌ای برگزار می‌شود.

** ۱۰ درصد از حوزه‌های انتخابیه، رای‌گیری رایانه‌ای

مرتضوی با اشاره به مطالعات صورت گرفته بر روی مکانیزم انتخابات کشورهای دیگر دنیا گفت: براساس مطالعات کارشناسان ما و آشنایی آنان با نظام‌های انتخاباتی جهان، نهایتاً براساس فرآیندی بومی نرم‌افزار و سخت‌افزاری طراحی شد که شاهد رأی‌گیری الکترونیکی باشیم. البته بنا داریم با همکاری ناظرین ۱۰ درصد از حوزه‌های انتخابیه را به صورت الکترونیکی برگزار کنیم.

** شانس چه حوزه‌هایی برای اخذ رای الکترونیکی بیشتر است؟

وی از نام حوزه‌های انتخابیه‌ای که به صورت الکترونیکی اخذ رأی در آنها انجام می‌شود خودداری کرد و گفت: ‌ در حوزه‌هایی که زیربنایی آنان فراهم‌تر است و دارای زیرساخت‌هایی مناسبی از جلمه اینترنت، اینترانت، شرایط مخابراتی خوب، راههای مواصلاتی هستند بررسی‌های نهایی انجام شده و در گام نخست در چند استان به صورت آزمایشی انتخابات رایانه‌ای برگزار می‌شود که امیدواریم در آینده انتخابات کاملاً رایانه‌ای شود.

** در دور اول، انتخابات تهران رایانه‌ای نیست

رئیس ستاد انتخابات کشور با تأکید براینکه بسیاری از حوزه‌های انتخابیه زیرساخت‌هایشان البته فراهم بود گفت که تنها ۱۰ درصد از حوزه‌های انتخابات رایانه‌ای خواهد بود و در دور اول نیز بنا نداریم که در تهران این امر صورت بگیرد.

** هیچ قوه‌ای حق نظارت بر انتخابات را ندارد

معاون سیاسی وزیر کشور با اشاره به فرآیند نظارت بر انتخابات گفت: براساس قانون اجرای انتخابات برعهده قوه مجریه و وزارت کشور است و نظارت بر اجرای قانون تنها از وظایف شورای نگهبان است و هیچ قوه حق نظارت بر انتخابات را ندارد.

مرتضوی در بخش دیگری از سخنان خود به چگونگی انتخاب هیئت‌های اجرایی و نیز وظایف آنان اشاره کرد و گفت: بار سنگین انتخابات بر دوش هیئت‌های اجرایی است که از سوی مردم صورت می‌گیرد.

** تشکیل هیات‌های اجرایی بلافاصله پس از صدور فرمان ثبت نام

وی افزود: پس از آنکه امروز وزیر کشور فرمان ثبت‌نام انتخابات را صادر کرد، بلافاصله فرمانداری‌ها مکلف به تشکیل هیئت‌های اجرایی شدند که می‌بایست ۳۰ نفر از معتمدین اعم از فرهنگیان، بازاریان، کارگران و اقشار مختلف مردم در این بین حضور داشته باشند.

** چگونه هیات‌های اجرایی تشکیل می‌شوند؟

رئیس ستاد انتخابات کشور در ادامه تصریح کرد: این ۳۰ نفر پس از تشکیل، به هیئت‌های نظارت شورای نگهبان و مراکز اصلی و فرعی حوزه‌ها معرفی و پس از تعیین معتمد بودن آنها فرمانداران مکلف هستند این مجموعه را تشکیل دهند.

وی افزود: از این ۳۰ نفر می‌توانند بین خود یا خارج از خود ۹ نفر را انتخاب کنند که البته از این میان یک نفر نماینده شورای مرکز انتخابیه یا حوزه فرعی است و ۲ نفر دیگر نیز مقام‌های اجرایی اداری همچون رئیس ثبت‌احوال و فرماندار است که در مجموع این افراد هیئت‌های اجرایی مرکز حوزه‌های اصلی و فرعی را تشکیل می‌دهند.

معاون سیاسی وزیر کشور در ادامه به وظایف هیئت‌های اجرایی اشاره کرد و تعیین محل شعب و نیز شعب اخذ رأی در حوزه‌های اصلی و فرعی را از وظایف این هیئت‌ها عنوان کرد.

مرتضوی تعیین اعضای شعب اخذ رأی، رسیدگی به صلاحیت داوطلبان از دیگر وظایف هیئت‌های اجرایی برشمرد و گفت که به استناد ماده ۲۸ قانون انتخابات داوطلبین هنگام ثبت‌نام می‌بایست اعتقاد و التزام عملی به اسلام و نظام اسلامی و نیز تابع کشور جمهوری اسلامی باشند.

وی ابراز وفاداری به قانون اساسی جمهوری اسلامی و نیز اصل مترقی ولایت مطلقه فقیه را از دیگر شرایط صلاحیت داوطلبین عنوان کرد و گفت: داشتن مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا معادل آن و نیز نداشتن شهرت در حوزه انتخابیه، دارای حداقل ۳۰ سال و حداکثر ۷۵ سال سن از دیگر شرایط صلاحیت داوطلبین است.

** مراد از مدرک معادل

معاون سیاسی وزیر کشور این نکته را نیز یادآور شد که براساس تفسیر ماده ۲۸ که به تأیید شورای نگهبان رسیده، مراد از مدرک معادل، مدرکی است که ارزش استخدامی داشته باشد.

رئیس ستاد انتخابات کشور استعلام صلاحیت داوطلبین را از مراجع چهارگانه یعنی دادستانی، وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی و ثبت احوال عنوان کرد و گفت: پس از اینکه این اطلاعات توسط ستاد انتخابات وصول شد به فرمانداریها ارسال و در چارچوب قانون هیئتهای اجرایی به صلاحیت داوطلبان رسیدگی و نتیجه را ابلاغ میکنند.