به گزارش افکارنیوز، زلزله کرمانشاه که آمد پیام های تسلیتی بود که از سراسر کشور به سمت مردم داغدار کرمانشاه روانه شد و دولت نیز وعده و وعید های فراوانی داد.
روحانی همان روزهای اول بود که وعده داد: " دولت کمک بلاعوض و وام در اختیارشان قرا دهند و مردم خودشان خانههایشان را بسازند." وی عنوان کرد که " مردم اگر خودشان خانههایشان را بسازند بهتر از آن است تا ما مسئولان برایشان خانه بسازیم. اگر مردم کارها را به دست بگیرند بهتر، زودتر، دقیقتر و ارزانتر تمام میشود."
پس از این وعده ها بود که بانک مرکزی تصمیم به امهال تمام تسهیلات اعطایی قبل از وقوع حادثه به افراد آسیب دیده ( اعم از تولیدی و غیر تولیدی، در شهرها و روستاها) به مدت دو سال از تاریخ وقوع حادثه کرد. همچنین در جلسه این کمیسیون مقرر شد نظام بانکی نسبت به اعطای تسهیلات قرضالحسنه ۱۰۰ میلیون ریالی به هر خانوار آسیبدیده از زلزله در استان های غربی کشور اقدام کند.
وعده ای که از نوع خود جالب بود زیرا چگونه مردم با 10 میلیون تومان خانه های خود را بازسازی می کردند؟ از سوی دیگر وعده های دولت عملی نشد تا جایی که احمد صفری چند روز پیش در صحن مجلس شورای اسلامی در تذکر شفاهی خود با اشاره به جلسه خود با وزیر کشور بیان کرد: از ایشان به عنوان ریاست بحران کشور حل مشکل زلزله زدگان را خواستاریم.
نماینده مردم کرمانشاه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حدود 80 روز از زلزله کرمانشاه می گذرد و با توجه به سردی هوا و ضرورت اسکان هر چه سریع تر زلزله زدگان، دولت باید به تعهدات خود و اجرای مصوبات هیات دولت درخصوص این افراد عمل کند.
وی با بیان اینکه ما و هیات دولت در رابطه با حل مشکلات زلزله زدگان مسئول هستیم، بیان کرد: قطعاً مشکلات آنها با وعده و وعید حل نمی شود. علی رغم درخواست ما از وزارت کشور درخصوص تامین کانکس مورد نیاز مردم زلزله زده؛ چرا 2 هزار خانوار در زیر چادر زندگی می کنند؟، بنیاد مسکن به دنبال درآمدزایی از زلزله زدگان است.
صفری با اشاره به کاهش درآمد کسبه استان کرمانشاه تصریح کرد: به جهت کمک به این عزیزان، لازم است معافیت های مالیاتی در نظر گرفته شود.
گویا دولت همچنان فقط به زلزله زدگان وعده کمک داده زیرا اگر کمک ها رسیده بود نباید هنوز 2 هزار خانوار در این سرمای سخت زمستان در چادر بخوابند.
دولت باید به صورت شفاف و به قول آقای رئیس جمهور در اتاق شیشه ای عملکرد خود درباره زلزله زدگان و وعده هایی که داده به مردم گزارش دهد.
از سوی دیگر نیز سلبریتی ها و برخی چهره های سیاسی همان ساعات اولیه عنوان کرده بودند که به نهادها نمی توان اعتماد کرد و خود به عنوان بانی مشغول به جمع آوری کمک ها شدند.
هر چند سلبریتی ها نیز این روزها گرم جشنواره فیلم فجر هستند و دیگر زلزله زدگان کرمانشاه نیز از یادشان رفته اما آنها نیز درباره کمک هایی که از مردم گرفته اند باید به صورت شفاف توضیح دهند چه مبلغی دریافت کرده و در کجاها خرج کرده اند زیرا حق طبیعی مردم است که بدانند این چهره ها کمک هایی که برای زلزله زدگان داده اند چه شده است.
دولت حسن روحانی آنچان در بحران های مختلف کشور مانند زلزله ضعیف عمل کرده که حتی حامیان دولت اعتدال نیز حاضر نیستند کمک های مردم را به دست انها بدهند.
صادق زیبا کلام چهره سیاسی اصلاح طلب یکی از همین افراد بود که شماره حسابی را اعلام و مردم کمک های نقدی خود را برای کمک به زلزله زدگان به حساب وی ریختند و رقمی چند میلیارد جمع شد.
رقمی که خود زیباکلام هم انتظار آن را نداشت زیرا در گفت و گویی اعلام کرد که اکنون احتیاجات اولیه زلزلهزدگان برآورده شده است، اما مسأله اصلی این است که یک یا دو هفته دیگر زمستان شروع میشود و منطقه هم کاملاً کوهستانی است. بنابراین، این مناطق بسیار سرد میشود و باید دید که در این شرایط برای مردم چه کاری میتوان انجام داد. یک راه آن است که برای مردم کانکس تهیه شود. برآورد قیمت نشان میدهد که قیمت هر کانکس ۵ تا ۸ میلیون تومان است، اما این مناطق به هزاران کانکس نیاز دارد. در برخی مناطق ساختمانها ۲۰ تا ۳۰ درصد تخریب شده و با چند میلیون تومان میشود این ساختمانها را بازسازی کرد. یک فکر دیگر هم این است که با پولهایی که مردم جمع کردند، کارهای اساسیتری انجام شود، مثلاً خانه بهداشت یا مدرسه ساخته شود یا آب لولهکشی تأمین شود. بنابراین، قبل از هر اقدامی باید این نیازها شناسایی شود که اکنون برای همین منظور به منطقه آمدهایم. شاید به یک روستا باید کانکس داد، یا در روستای دیگری باید خانهها را بازسازی کرد. اکنون این گزینهها وجود دارد، اما اینکه چه کار باید بشود، مستلزم این است که روستاها شناسایی و نیازها اولویتبندی شوند.
چرا باید امثال صادق زیبا کلام به فکر ساخت زیربناها در کرمانشاه باشد، آیا این به دلیل ضعیف عمل کردن دولت در حل مشکلات زلزله زدگان کرمانشاه نیست؟
هم سلبریتی ها و دولتی ها و هم چهره های اجتماعی و سیاسی همچون صادق زیبا کلام یک هفته فرصت دارند میزان کمک هایی که جمع کرده اند را طی گزارشی کامل به مردم به صورت شفاف و با جزئیات اعلام کنند که چه میزان دریافت و چه میزان خرج کرده اند. دولت نیز موظف است عملکرد خود درباره وعده و وعیدها را شفاف سازی کند که چه میزان به وعده های خود عمل کرده است.
مصطفی حسینی