خبرگزاری اسپوتینک طی یادداشتی به قلم «راشل مارسدن» با اشاره به محکومیت تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد در روز 21 دسامبر جاری، به تحلیل و بررسی احتمال شعلهور تر شدن آتش افروخته در خاورمیانه پرداخت و در همین رابطه به گفتوگو با «کریم امیل بیتار» کارشناس بخش خاورمیانه مؤسسه روابط بینالملل و استراتژیک فرانسه (IRIS) و کارشناس سیاست خارجی آمریکا و «امانوئل دوپوی» رئیس مؤسسه آیندهنگری و امنیت اروپا (IPSE) پرداخت.
راشل مادسدن طی گزارش خود نوشت: دونالد ترامپ شهر قدس را پایتخت اسرائیل میداند و از تصمیم خود برای انتقال سفارت آمریکا به این شهر خبر داده است؛ اقدامی مورد حمایت بسیاری از رأیدهندگان حامی وی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و انجیلنویسان آمریکایی که البته خطر به راه افتادن مجدد آشفتگی و آشوب در خاورمیانه را به دنبال دارد.
به گفته امانوئل دوپوی رئیس مؤسسه آیندهنگری و امنیت اروپا، دونالد ترامپ به رغم رأی منفی سازمان ملل در خصوص به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، نظر خود را تغییر نخواهد داد و آنچه در این میان حائز اهمیت و توجه است این است که در فضای خاص کنونی حاکم بر جامعه بینالملل، تحقق این تصمیم تا حد زیادی در گرو توافق ضمنی عربستان سعودیست؛ موضوعی که میتوان آن را به پیشنهاد اخیر «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی در خصوص پایتخت فلسطین مرتبط دانست؛ پیشنهادی مبنی بر اینکه پایتخت فلسطین رامالله یا قدس شرقی نباشد و به جای آن شهر «ابودیس»در حومه بیتالمقدس، به عنوان پایتخت فلسطین تعیین شود.
اما آنچه در این میان باید به آن توجه داشت این است که هدف اصلی و کلیدی ایجاد جبههای واحد متشکل از سعودیها، آمریکاییها و اسرائیلیها، محدود کردن ایران و مهار آن است.
به اعتقاد کریم امیل بیتار کارشناس بخش خاورمیانه مؤسسه روابط بینالملل و استراتژیک فرانسه (IRIS) و کارشناس مسائل مربوط به سیاست خارجی آمریکا، تصمیم دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، نشانه گسیختگی و پایان سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه که مبتنی بر حمایت بیقید و شرط و بیچون و چرا از اسرائیل میباشد، نیست بلکه بالعکس این تصمیم میتواند پیامدهای درازمدتی برای منطقه به دنبال داشته باشد چرا که افکار عمومی در کشورهای متحد آمریکا از جمله عربستان سعودی با این ایده به شدت مخالفند و این امر موجب بروز واکنشهای ملیگرایانه غیرسازنده شده و در نهایت آمریکا را تضعیف خواهد کرد.
به دنبال اقدام «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن بیتالمقدس به عنوان پایتخت اسرائیل، اوضاع فلسطین اشغالی به ویژه کرانه باختری و نوار غزه متشنج شده و گروههای فلسطینی انتفاضه سوم را در اعتراض به این اقدام ترامپ راه انداختهاند و تا کنون درگیریها با صهیونیستها 9 شهید و 699 زخمی برجای گذاشته است.
مجمع عمومی سازمان ملل بعد از آنکه آمریکا قطعنامه قدس را در شورای امنیت وتو کرد، طی جلسهای اضطراری روز پنجشنبه گذشته با اکثریت قریب به اتفاق آراء این قطعنامه را به تصویب رساند.
مجمع عمومی سازمان ملل طی این جلسه با 128 رأی مثبت، 9 رأی منفی و 35 رأی ممتنع قطعنامهای را به نفع قدس تصویب کرد که از آمریکا میخواست تصمیم اخیرش علیه قدس یعنی شناسایی این شهر به عنوان پایتخت اسرائیل را پس بگیرد.
اعلام تصمیم آمریکا برای به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل در حالیست که «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی حماس از در اختیار داشتن اطلاعاتی در خصوص تصمیمات جدید دولت آمریکا برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی به عنوان دولتی یهودی، لغو حق بازگشت و قانونی شمردن شهرکسازی های اسرائیلی خبر داده و آن را نشانه توافق موسوم به «معامله قرن» برای تمامی کسانی که بر موضع آمریکا تکیه میکنند، دانسته است.
رئیس دفتر سیاسی حماس همچنین گفته است که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا مالک قدس نیست که آن را به اسرائیل هدیه دهد و اسرائیل لایق چنین هدیهای نیست؛ چرا که اصلا جایی به اسم اسرائیل وجود ندارد که بخواهد پایتختی به نام قدس داشته باشد.
هنیه همچنین با تأکید بر نیاز به بازنگری فراگیر برای روند حل و فصل، به طور آشکارا پایان توافق اسلو را اعلام کرده و از تشکیلات خودگردان خواسته که مواضعی واضح داشته باشد.
رئیس دفتر سیاسی حماس در ادامه درخواست کرده که دست مقاومت به ویژه در کرانه باختری آزاد گذاشته شود تا در مقابل رژیم اشغالگر اسرائیلی به پا خیزد و تصریح کرده که تصمیم ترامپ هرگز اجرایی نخواهد شد.
ترامپ پانزدهم ماه گذشته (آذر) قدس را پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام کرد که این امر موجی از خشم را در جهان اسلام و فلسطین به راه انداخته است.