اجتناب اروپا از تقابل آشکار با ترامپ بر سر ایران

 یک اندیشکده بین‌المللی که مأموریت خود را ارائه مشورت‌های راهبردی به دولت‌ها و شرکت‌ها در زمینه‌های سیاست‌گذاری، مسائل راهبردی، امنیتی و مدیریت ریسک معرفی می‌کند در گزارشی روز جمعه، تحلیلی از شکاف میان آمریکا و اروپا پرداخته است. 

محورهای مهم گزارش گروه اطلاعاتی «سوفان»، وابسته به «علی سوفان» عضو سابق اف‌بی‌آیرا موارد زیر تشکیل می‌دهند:

  • روابط آمریکا با اروپا بر سر تهدیدهای «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا درباره خروج از توافق هسته‌ای با ایران دچار تنش‌ شده است. 
  • مقام‌های اروپایی ضمن تأکید بر اجرای موفقیت‌آمیز این توافق و پایبندی کامل ایران به آن، درباره تبعات فروپاشی آن هشدار می‌دهند.
  • مقام‌های اروپایی برای اجتناب از تقابل آشکار با دولت ترامپ تلاش می‌کنند با پیشنهاد مذاکرات جدید بر سر برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران، نگرانی‌های رئیس‌جمهور آمریکا را مرتفع کنند.

در گزارش این مرکز مستقر در نیویورک با اشاره به اختلافات دولت ترامپ و کشورهای اروپایی بر سر برجام آمده است: «مقام‌های اروپایی، موضعی مشابه موضع دولت اوباما، در زمان حصول برجام اتخاذ کرده و تصریح کرده‌اند نقائص این توافق درباره مهار برنامه موشکی و منطقه‌ای ایران را با پابرجا نگاه داشتن این توافق آسان‌تر می‌توان حل کرد تا وقتی که توافق فروبپاشد و ایران به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود.»

گروه اطلاعاتی سوفان نوشته اروپا از طرف دیگر در تلاش است از تعارض آشکار با دولت آمریکا جلوگیری کند و به همین دلیل، ضمن اعلان مخالفت با مواضع دولت ترامپ بر سر برجام، از سوی دیگر آمادگی‌اش را برای  رفع دست‌کم پاره‌ای از نگرانی‌های دولت آمریکا ابراز می‌کند. 

مطابق این گزارش، از زمان اعلام راهبرد دولت ترامپ در قبال ایران، مقام‌های ارشد دولت‌های انگلیس، فرانسه و آلمان بارها اظهاراتی درباره همکاری با واشنگتن جهت محدود کردن برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران مطرح کرده‌اند. 

در گزارش مرکز سوفان آمده است: «بسیاری از کارشناسان معتقدند واقع‌بینانه‌ترین زمینه برای آغاز کردن باب گفت‌وگو با ایران، تلاش برای رسیدن به توافقی الزام‌آور با ایم گش.ر در زمینه ممنوعیت ساخت موشک‌بالستیک قاره‌پیما توسط ایران، یعنی موشکی با برد دست‌کم 3000 مایل، خواهد بود.»

در این گزارش آمده است: «امکان دارد که ایرانی‌ها با گفت‌وگو بر سر ممنوعیت موشک‌های قاره‌پیما موافقت کنند، چرا که ایران فعلاً چنین سلاحی در اختیار ندارد و از طرف دیگر چنین توافقی الزامی برای برچیدن سامانه‌های ساخته شده فعلی توسط ایران ایجاد نمی‌کند.»