کاظم سجاد پور رئیس مرکز آموزش و پژوهش های بین المللی وزارت امور خارجه صبح امروز در همایش بین المللی ایران و مناطق پیرامونی اظهار داشت: ما در دوران پوست اندازی راهبردی هستیم و شرایط گذشته دگرگون شده و با قالب های کهن امکان درک شرایط فعلی نیست.
وی گفت: دگرگونی های استراتژیک ناشی از تغییرات از برون و درون منطقه است. در سطح نظام بین المللی امکان هژمونی و تک صدایی شدن نظام مرکزی از بین رفته و هر گونه تلاش برای نظام تک محوری از بین رفته است.
سجاد پور افزود: بحران کارایی و بحران پاسخ گویی، عدم توجه به اصلی ترین مساله منطقه یعنی سرنوشت مردم فلسطین، شکست ایدئولوژی غربی، تزریق خشونت، دیگر مواردی است که شرایط را در منطقه بسیار اسفبار کرده است.
رئیس مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه تصریح کرد: به جای فهم درست مشکلات، ایران هراسی افزایش پیدا کرده، به جای توجه به مسائل و مشکلات عمیق منطقه، ایران را مکرر متهم می کنند و این ایران هراسی جدید همان حرف های بی اساس گذشته است که قالب های جدیدی گرفته است.
رئیس مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه با اشاره به اینکه روایت ها و راه حل های ارایه شده برای منطقه در کشمکش هستند در خصوص روایتهایی منطقه پیرامون ایران گفت: یک روایت در منطقه روایت آمریکایی است که به دنبال دایمی کردن جنگ و منازعه برای فروش اسلحه است که روایت آمریکایی ها با دیدگاه متحدین آمریکا تجمیع می شود.
وی افزود: متحدان آمریکا در منطقه با عدم درک شرایط در تلاش هستند بحران فلسطین را با بحران های ساختگی جدید جایگزین کنند.
سجاد پور افزود: همراهی برخی کنشگران عرب با رژیم صهیونسیتی بازتاب این روایت و هم پوشانی است.
رئیس مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه ادامه داد: آنچه در سال های اخیر در غرب عراق و شرق سوریه رخ داد برداشت ظاهراً دینی و واقعا ضد دینی است که با خشونت ضد انسانی به آمریکا و متحدین آن سود رسانده است.
وی با بیان اینکه همه این روایتها در ضدیت با ایران مشترک هستند افزود: همه این روایت ها به دنبال حذف ایران از منطقه هستند و انبوه مشکلات، ناتوانی و بی لیاقتی خود را به گردن ایران می اندازند.
سجاد پور با بیان اینکه همه این روایت ها بر پیش فرض های باطل استوار شده است، گفت: بازی با حاصل جمع صفر، اتکا به قدرت های خارجی، عدم احترام به مردم را این پیش فرض های باطل عنوان کرد که در تضاد با واقعیات قرار می گیرد.
رئیس مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه تاکید کرد: آنچه ما در باره ایران می شنویم بر ساخته دیگران و کاملا مخالف واقعیات منطقه است.
وی با اشاره به اشتراکات تاریخی، فرهنگی، جغرافیایی و منافع مشترک اظهار کرد: ایران از منظر جغرافیایی و تاریخی بسیار ریشه دار و از منطقه جدانشدنی است.
سجاد پور تصریح کرد: این منطقه، منطقه زیست ما است، منطقه ای که زندگی همه ما به آن گره خورده است و آنچه منافع ما را تامین می کند، ثبات، امنیت و آرامش است.
رئیس مرکز آموزش و پژوهش وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه ایران قدرت منطقه ای است اظهار کرد: تردیدی نیست که ما با حس مسوولیت به منطقه نگاه می کنیم و از مسوولیت های خود در مبازره با تروریسم و خشونت آگاهیم.
وی ضمن گرامی داشت یاد و خاطره شهدای بزرگی که در این مسیر جان بر کف گذاشتند بیان کرد: تمام معادلات که در پی حذف و به حاشیه راندن ایران هستند محکوم به شکست هستند.
سجاد پور تصریح کرد: قدرت ما نه در خرید های تسلیحات نجومی است بلکه در گفتمان مردم سالار و توان دفاعی ما دارد و این گفتمان ما است که امنیت ما را درون زا و با اثرگذاری بیرونی معرفی میکند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه اثرگذاری بیرونی ما صرفا دفاعی و در جلوگیری و مهار افراط، خشونت است و نه تسلط بر منطقه گفت: ایران متعهد به اشتراک منافع، سرنوشت مشترک و بازی با حاصل جمع غیرصفر و همکاری منطقه ای است.
وی ادامه داد: آنچه در مورد برجام و رفتار منطقه ای ایران گفته می شود باز تولید ایران هراسی است. رفتار ما بعد از برجام هم تداوم مقابله با خشونت و افراط است، البته سیاست منطقه ای ما بعد از برجام موفق تر بوده است.
سجادپور در پایان خاطر نشان کرد: ما امروز نیاز به تحلیل شرایط داریم و نه مقصر تراشی، ما نیازمند تولید اراده و ایده برای همکاری منطقه ای هستیم و نه نیازمند حذف، خشونت و خرید های تسلیحاتی.