ظریف به نیویورک می‌رود

 بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور در خصوص اظهارات مقامات آمریکایی برای بازرسی از تاسیسات نظامی ایران گفت: هیچگونه اجازه‌ای را به دیگران برای ورود به حوزه‌های منع شده در تفاهمات برجام نمی‌دهیم و بازرسی‌های آژانس قطعاً در چارچوب سیاست‌های داخلی خودمان انجام خواهد شد.

قاسمی با تأکید بر دفاع آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از استقلال و جایگاه این نهاد بین‌المللی در برابر خواسته‌های غیرمنطقی و غیرواقع بینانه آمریکا گفت: مطمئن هستیم که آنان نمی‌توانند خواسته‌هایشان را تحمیل کنند گرچه هشدارهای لازم را به آژانس داده و توصیه‌های لازم را کرده‌ایم و در آینده هم این رویه را ادامه خواهیم داد.

وی همچنین درباره اظهارات نماینده آمریکا در سازمان ملل مبنی بر موفقیت آمیز بودن مذاکراتش با آمانو درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران گفت: ما اصطلاحی در وزارت خارجه داریم که می‌گوییم هیچ سفر ناموفقی نداریم، او هم می‌تواند ادعا کند که سفر موفقی داشته است؛ اما مسلماً چارچوب‌های حاکم بر برجام مشخص است که بر آن تفاهم کرده‌ایم و با تأیید سازمان ملل با صدور قطعنامه‌ای از آن حمایت شده است.

 

قاسمی افزود: چارچوب‌های کار با آژانس تغییر ناپذیر است و ما بهترین همکاری‌ها را با این نهاد داشته‌ایم و آژانس نیز در بیانیه‌های متعدد مؤکداً اعلام کرده است که ایران پایبندی کاملی به برجام داشته و بهترین همکاری‌ها را با این نهاده کرده است.

 

وی گفت: با توجه به مجموعه شرایط حاکم بر منطقه و جهان، آمریکا علاقمند است با اتخاذ روش‌های قدیمی و بی حاصل، ایران را به سمت و سویی هدایت و ادعا کند که کشورمان با آژانس همکاری نداشته و برجام را نقض کرده است، اما خوشبختانه با درایت و هوشمندی نظام، این بهانه و ابزار از دست آنان گرفته شده است.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی تأکید کرد: به همین علت می‌بینیم وقتی با روش‌های قبلی نتوانستند به اهدافشان برسند از روش‌های دیگری استفاده می‌کنند و نماینده شان در سازمان ملل را به وین فرستادند تا بر دبیرکل آژانس تأثیر بگذارد، اما با ویژگی‌هایی که ما از آژانس می‌شناسیم و کاری که این نهاد به عنوان کار حرفه‌ای و تخصصی باید انجام دهد و از جایگاه بین‌المللی‌اش دفاع کند این فشارها و تلاش‌ها، مذبوحانه خواهد بود و نمی‌توانند بر آژانس تأثیر بگذارند.

 

قاسمی گفت: با این حال با خردمندی مسئولان و پیش بینی‌هایی که داشتیم قبل از سفر نماینده آمریکا به وین، وزیر امور خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی در نامه‌هایی به آقای آمانو، وی را آگاه کردند و هشدارهای لازم را در خصوص فشارها و اقداماتی که ممکن است از جانب برخی آمریکایی‌ها اعمال شود اطلاع رسانی شد و این رصد و دقت ما همچنان ادامه خواهد داشت.

 

سخنگوی وزارت خارجه افزود: ما کاملاً سعی می‌کنیم که از برجام صیانت شود، زیرا به هر حال تفاهمی چند جانبه است که باید به آن متعهد باشیم و دیگران نیز باید تعهداتشان را به دقت اجرا کنند.

 

قاسمی خطاب به اعضای اروپایی 1+5 تأکید کرد: لازم است که آنان با این نوع سیاست‌های یک جانبه گرایانه و تک روانه آمریکا مقابله کنند و اجازه ندهند که یک کشور بخواهد یک سویه در مسیر تضعیف برجام گام بردارد.

 

وی گفت: جهانِ امروز، جهان متفاوتی است که حتی با 5 سال و 10 سال پیش متفاوت است، پیش از این شاید یک کشور می‌توانست سیاست‌های خود را در برخی مناطق جهان دیکته کند، اما امروز اکنون دورانی که شاهد سیاست‌های کلاسیک رایج در قرون گذشته بودیم سپری شده است و مردم جهان در هر نقطه از عالم با توجه به اقتضائات عصر ارتباطات از دولت‌هایشان درباره نحوه هزینه کرد مالیات‌ها سؤال می‌کنند که آیا در داخل کشورشان صرف شده یا آن را صرف تسلیحات، کشتار دیگران و هرج و مرج کرده‌اند.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: اکنون دیگر به نحوی نیست که یک کشور با حق یک رأی در سازمان ملل متحد بخواهد اقتدارگرایی و یک جانبه گرایی داشته باشد و سیاست‌های معمولاً غلط خود را دیکته کند و در نهایت کشورها دیگر نیازی به برادر بزرگتر ندارند و خودشان تصمیم می‌گیرند.

 

قاسمی افزود: در یک سال گذشته در منطقه خودمان، اروپا و دیگر مناطق جهان به خوبی می‌بینیم که مردم جهان با نقد سیاست دولت‌هایشان، طبق عملکرد دولت‌ها به آنان رأی می‌دهند یا نمی‌دهند.

 

وی بار دیگر تأکید کرد: بر این اساس تلاش‌های نماینده آمریکا در سازمان ملل متحد در سفر به وین و تقلایی که برای تخریب ذهنیت آژانس به عمل آورد یا خواهد آورد نابجا و هزینه بی جاست که می‌پردازند و جمهوری اسلامی ایران با خردمندی تمام، سیاست‌هایش را در قبال برجام ادامه خواهد داد و قطعاً در نقض آن پیش قدم نخواهد شد و سعی می‌کند که از آن صیانت کند.

 

قاسمی بار دیگر خطاب به دولت‌های اروپایی هشدار داد: اروپایی‌ها بیش از گذشته و با جدیت بیشتر در مقابل زیاده خواهی دولت آمریکا، بایستند زیرا اگر در این توافق چند جانبه بین‌المللی نتوانند در مقابل این زیاده خواهی‌ها ایستادگی کنند شاید فردا برای آنان هم دیر باشد و آنان هم باید بهای بیشتری پرداخت کنند.  

 

سفر ظریف به نیویورک؛ اواخر شهریور

 

سخنگوی وزارت امور خارجه از سفر محمدجواد ظریف به نیویورک تا اواخر شهریور به منظور حضور در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد خبر داد.

 

قاسمی گفت: برنامه ریزی لازم برای سفر وزیر امور خارجه به نیویورک در حال انجام است و امیدواریم در این سفر علاوه بر امور مرتبط با سازمان ملل، بتوانیم در حاشیه اجلاس دیدارها و مذاکرات خوبی با مقامات دیگر کشورها داشته باشیم.

 

وی همچنین درباره احتمال سفر رئیس جمهور به نیویورک برای حضور در اجلاس سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت: این موضوع نیز در دست بررسی است که در صورت قطعی شدن از جانب نهاد ریاست جمهوری اطلاع رسانی خواهد شد.

 

روابط ایران و ترکیه وارد مرحله جدیدی شده است

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره سفر اخیر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح به ترکیه، این سفر را از ابتدای انقلاب تاکنون در سطح مقامات نظامی دو کشور بی سابقه یا کم نظیر دانست و افزود: این سفر نشان می‌دهد که روابط دو کشور وارد مرحله جدیدی شده است.

 

قاسمی اضافه کرد: سفر سرلشکر باقری نشان داد که روابط ایران و ترکیه دوران تکاملی‌اش را در حوزه‌های دیگر سپری کرده است و اکنون دو کشور می‌توانند در این سطح تعامل و رفت و آمد داشته باشند.

 

وی ادامه داد: در این سفر مباحث متعددی به ویژه در زمینه همکاری‌های نظامی، مسائل آموزشی و مرزی مطرح و آخرین تحولات منطقه بررسی و به ویژه درخصوص مبارزه با تروریسم و صیانت از ثبات در منطقه تبادل نظر شد.

 

قاسمی ابراز امیدواری کرد: در ادامه این سفر و نشست‌های آینده میان مقامات دو کشور بتوانیم روند تکاملی در روابط دو کشور را ادامه دهیم و به جایگاه بهینه دست یابیم.

 

سفر اردوغان به ایران در آینده نزدیک

 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره برنامه سفر رئیس جمهور ترکیه به کشورمان گفت: سرلشکر باقری در آنکارا مذاکرات بسیار خوبی با آقای اردوغان درباره مسائل دوجانبه انجام داد و سفر رئیس جمهور این کشور به تهران نیز در دستور کار قرار دارد که در حال بررسی است و امیدوارم هر چه زودتر انجام شود.

 

وی افزود: در آینده نزدیک باید منتظر سفر آقای اردوغان به تهران باشیم و به محض اینکه شرایط و تاریخ این سفر قطعی شود اطلاع رسانی می‌کنیم.

 

قاسمی همچنین درباره اهداف سفر اخیر معاون عربی آفریقایی وزیر خارجه به لبنان گفت: تحولات منطقه بسیار سریع است و ضرورت دارد که با سرعت و چابکی بیشتر رایزنی‌هایمان را با کشورهای منطقه به ویژه دوستانمان انجام دهیم و مانند گذشته نیست که منتظر سفرهای رسمی با دعوت‌های قبلی و فاصله‌های بسیار باشیم.

 

سخنگوی وزارت خارجه افزود: بر این اساس هرگاه نیاز باشد و احساس کنیم مسائلی در منطقه وجود دارد و ضرورت‌ها در روابط با دیگر کشورها ایجاب می‌کند، تماس‌هایمان را با کشورهای مختلف به اشکال مختلف برقرار می‌کنیم.

 

سفر جابری انصاری به لبنان بسیار سازنده بود

 

قاسمی اضافه کرد: سفر آقای جابری انصاری به لبنان نیز در این چارچوب بود که در ادامه سفرهای پیشین وی به منطقه انجام شد و در این سفر با بیش از 20 نفر از شخصیت‌های مختلف لبنانی دیدار کرد.

 

وی سفر جابری انصاری به لبنان را بسیار سازنده دانست و ادامه داد: در آینده می‌توانیم آثار مثبت این سفر را در روابط دوجانبه با لبنان و حتی در عرصه مسائل منطقه‌ای شاهد باشیم.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی همچنین درباره اولویت برنامه‌های وزیر امور خارجه در دوره جدید مدیریتش از برنامه ریزی برای ایجاد معاونت دیپلماسی اقتصادی در این وزارتخانه خبر داد.

 

قاسمی تاکید کرد: با توجه به مجموعه سیاست‌های کلان کشور در حوزه اقتصادی به ویژه با توجه به اهمیت اقتصاد مقاومتی باید بتوانیم توان و ظرفیت بیشتری را در خدمت به دستگاه‌های اقتصاد داخلی برای ارتباطات خارجی این نهادها ایجاد کنیم.

 

وی افزود: به همین علت تصمیم گرفتیم با آنکه ساختارهای قبلی نیز در وزارت خارجه در حوزه اقتصادی فعال بودند معاونت اقتصادی دیپلماسی را ایجاد کنیم تا بتواند به عنوان هماهنگ و تسهیل کننده دستگاه‌های اقتصادی اعم از خصوصی و دولتی در ارتباط خارجی‌شان باشد.

 

سخنگوی وزارت خارجه اضافه کرد: با توجه به اهمیت موضوع اقتصاد و داشتن چنین معاونتی برنامه ریزی شده است تا توانمندی سفارتخانه‌های ما در خارج از کشور نیز به تناسب ظرفیت‌های آن کشورها افزایش یابد.

 

وی ادامه داد: سفارتخانه‌های ما باید بتوانند در شناسایی ظرفیت‌های اقتصادی کشورها و کمک به بخش‌های خصوصی و دولتی برای جذب سرمایه و صادرات و نیز دریافت فناوری‌های لازم که در کشور وجود ندارد وظایفشان را بهتر از گذشته انجام دهند.

 

تغییر برخی از سفرای ایران در ماه‌های آینده

 

سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین درباره تغییرات جدید این وزارتخانه گفت: چارت جدید این وزارتخانه از یک سال پیش در کارگروه‌های مختلف بررسی و پس از اتمام در سازمان امور استخدامی تصویب شده است و از زمان تصویب آن دو ماه فرصت داریم که آن را اجرا کنیم و تغییرات جدید تا حدود آبان ایجاد می‌شود.

 

قاسمی همچنین درباره تغییر سفرا و روسای نمایندگی‌های کشورمان در خارج از کشور در دوره جدید مدیریت ظریف گفت: عمده تغییرات رسمی نمایندگی‌ها در فصل تابستان اعمال می‌شود و مأموریت بسیاری از سفرا و روسای نمایندگی‌های کشورمان در این مقطع به پایان می‌رسد.

 

وی افزود: بر این اساس در ماه‌های آینده تغییراتی در سفرا و روسای نمایندگی‌های کشورمان در خارج خواهیم داشت.

 

برای هر اتفاقی در قبال برجام طراحی کرده‌ایم

 

سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: برای هر نوع وضعیت و هر اتفاقی در قبال برجام، از گذشته طراحی‌های لازم را انجام داده‌ایم و جای نگرانی برای ما وجود ندارد.

 

قاسمی درباره زیاده خواهی آمریکا برای اعمال فشار بر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به منظور بازدید از مراکز نظامی ایران گفت: زیاده خواهی آمریکا موضوع جدیدی نیست.

 

وی افزود: آمریکایی‌ها تاکنون به اشکال دیگر نیز سعی می‌کردند که با طرح برخی مسائل حاشیه‌ای و بدعهدی‌ها و اعمال نوعی جنگ روانی - تبلیغاتی مانع استفاده ایران از مزایای برجام شوند.

 

قاسمی گفت: آنان با طرح برخی مسائل غلط و حاشیه‌ای، بانک‌های بزرگ جهان اعم از بانک‌های اروپایی، آسیایی و دیگر مناطق جهان و نیز صاحبان بنگاه‌های اقتصادی و تجاری را در نوعی معطلی و دلشوره نگه می‌دارند تا نتوانند در حوزه اقتصادی با ایران همکاری کنند یا به همکاری‌شان ادامه دهند.

 

سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: با این حال خوشبختانه در شرایطی هستیم که در ماه‌های گذشته دولت‌ها و شرکت‌ها به رغم این تبلیغات و کارشکنی‌ها با ایران به عنوان کشوری باثبات، مطمئن و دارای ظرفیت‌های بسیار، همکاری می‌کنند.

 

وی اضافه کرد: در ماه‌ها و حتی در هفته‌های گذشته شاهدیم که در حوزه‌های بانکی، صنعتی و نفتی اتفاقات مثبتی میان و کشورهای آسیایی و اروپایی افتاده و این کارشکنی‌ها بی ثمر است.

 

قاسمی ادامه داد: ایران با هوشیاری کامل سعی می‌کند هیچ بهانه‌ای به دست بدخواهان برجام چه در آمریکا و چه در دیگر مناطق جهان ندهد با این حال برای هر نوع وضعیتی در این خصوص آماده‌ایم.

 

سخنگوی وزارت امور خارجه خطاب به دولتمردان آمریکا تاکید کرد: آنان باید بدانند که آمریکای امروز، آمریکای دیروز نیست و دیگر نمی‌توانند مانند گذشته در قبال کشوری که در منطقه و جهان پیشتاز مبارزه با تروریسم و کمک کننده به صلح و ثبات منطقه و جهان است اتهامات بی اساس وارد کند و برای کشور ما مشکل ساز باشد.

 

وی گفت: کشورهای منطقه و جهان چهره واقعی جمهوری اسلامی ایران را به خوبی می‌شناسند و ایران هراسی‌هایی که آمریکا به آن دامن می‌زند ثمری برای دولت این کشور نخواهد داشت پس بهتر است آنان در محیطی واقع بینانه با تعقل بیشتر به مسائل منطقه و جایگاه و فرهنگ ملت ایران توجه کنند.