قدرت مردم ایران از لاذقیه تا مدیترانه

 «سعودی، جیش‌الاسلام، جیش‌الحر و گروه‌های دیگر را علیه ما ساخت، اما ایران منشأ ثبات سوریه شد. ما با مذهب جلوی جنگ مذهبی آنها را گرفتیم نه با قدرت نظامی. امروز جمهوری اسلامی در منطقه از یک قدرت فائقه حقیقی و غیرقابل خدشه بهره‌مند است» این اظهارات سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سپاه قدس است که روز یک‌شنبه به مناسبت روز جهانی مسجد بیان شد. 

به سختی می‌توان این ادعا را به چالش کشید؛ دولت‌های غربی به رهبری امریکا و همچنین منطقه از جمله عربستان سرمایه‌گذاری گسترده مالی، نظامی، سیاسی و رسانه‌ای برای ساقط کردن دولت سوریه انجام دادند و هزاران تروریست سلفی را از سرتاسر جهان به این کشور اعزام کردند تا دمشق را از طریق خون به کنترل خود درآورند و همه می‌دانند اگر چابکی و هوشیاری فرماندهان ایرانی نبود، دمشق، بغداد و حتی بیروت نیز به سلطه تروریست‌های تکفیری درآمده بود.

 

استراتژی‌ای که ایران برای مقابله با پدیده شوم تکفیری به کار گرفت، همانطور که قاسم سلیمانی اعلام کرد مذهب بود نه قدرت نظامی. ایرانی‌ها با حمایت، سازماندهی، آموزش و فرماندهی نیروهای محلی در سرتاسر عراق و سوریه شبکه‌هایی از نیروهای قدرتمند مردمی ایجاد کرده‌اند. این شبکه‌های محلی در سوریه در قالب نیروهای دفاع وطنی یا در عراق در قالب حشدالشعبی هم‌اکنون نقش پیشرو و مؤثری در شکست تروریست‌های داعش دارند. 

در واقع این نیروهای مردمی هستند که از دیالی واقع در نزدیکی مرزهای غربی ایران گرفته تا لاذقیه در سواحل مدیترانه سرنوشت خود را به دست گرفته‌اند و اساسی‌ترین عامل ایجاد ثبات و امنیت هستند. ارتباط نزدیک و تنگاتنگ این شبکه‌های مردمی با تهران فرصت تاریخی برای ایران در منطقه فراهم آورده تا به عنوان قدرت فائقه عمل کند و قدرت نفوذ امریکایی‌ها را در شمال خاورمیانه به حداقل برساند. کاهش قدرت امریکا حداقل در شمال خاورمیانه نقطه عطفی در تاریخ منطقه خواهد بود و خبر از شروع نظم جدید امنیتی می‌دهد که رهبری آن در دست ایرانی‌ها قرار دارد. 

 

رسانه‌ها و مقامات غربی و منطقه‌ای همواره تلاش کرده‌اند این نظم جدید را شیعه‌گرا نشان دهند و همواره از هلال شیعی یا امپراطوری شیعی حرف می‌زنند تا به اختلافات فرقه‌ای و مذهبی دامن بزنند. این ادعای غربی‌ها در حالی است که شبکه‌های مردمی که از غرب افغانستان تا سواحل مدیترانه با ایران ارتباط نزدیک دارند هویت‌های مختلفی را اعم از سنی، ایزدی، ارمنی، مسیحی، ترکمن، دروزی و شیعی شامل می‌شوند. همانطور که فرمانده سپاه قدس تأکید کردند: ما به‌خاطر منافع شیعی به فلسطین کمک نمی‌کنیم، بلکه اصلاً اگر کسی اظهار شیعی کند، با او کار نمی‌کنیم چون ۹۹/۹۹ درصد فلسطین اهل تسنن هستند و ما از آنها دفاع می‌کنیم.»

 

امریکایی‌ها می‌توانند اسم این پدیده را هرچه می‌خواهند بنامند، اما آنچه مشخص است اینکه این نظم جدید امنیتی که در حال شکل‌گیری است اجازه نخواهد داد واشنگتن به راحتی در امور داخلی منطقه دخالت کند. نگرانی از تضعیف قدرت امریکا در منطقه باعث می‌شود تا هنری کیسینجر، وزیر خارجه سابق و استراتژیست معروف این کشور به مقامات واشنگتن توصیه ‌کند داعش را شکست ندهند، چراکه شکست این گروه به معنای پیروزی ایران است. 

دولتمردان امریکایی چه بخواهند و چه نخواهند داعش به دست مردمان منطقه از بین خواهد رفت و برخلاف خواست امریکایی‌ها، مردمان منطقه پاسخ اعتماد خود به ایران را گرفته‌اند و می‌دانند با کمک ایرانی‌ها می‌توانند امنیت و ثبات خود را تأمین و حفظ کنند.

بهزاد گراوند