نگاهی به کارنامه وزیر خارجه دولت دوازدهم

 محمد جواد ظریف با کسب 236 رای موافق، 26 رای مخالف و 26 رای ممتنع، از 288 رای موجود در دولت دوازدهم وزیر خارجه شد تا جزو وزرایی باشد که در پست خود برای یک دوره دیگر بقای بماند.

ظریف دانش آموخته دانشگاه‌های دنور (کارشناسی ارشد و دکتری مطالعات بین‌المللی) دانشگاه ایالتی سان فرانسیسکو( کارشناسی ارشد روابط بین‌الملل و کارشناسی روابط بین‌الملل) است.

وی در دوره دانشجویی در آمریکا عضو انجمن اسلامی دانشجویان در آمریکا و کانادا و دبیر تبلیغات، رابط شورا و دبیر تشکیلات انجمن اسلامی دانشجویان در آمریکا و کانادا بوده است.

وزیر امور خارجه در دولت یازدهم، مشاور سیاسی ریاست مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، معاون بین‌الملل دانشگاه آزاد اسلامی، دستیار ارشد وزیر امور خارجه وقت، سفیر و نماینده دائم نمایندگی در سازمان ملل متحد، معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امورخارجه، سفیر و معاون نماینده دائم نمایندگی در سازمان ملل متحد، مشاور وزیر امور خارجه، مشاور سیاسی، رایزن، کاردار نمایندگی در سازمان ملل متحد و مشاور سرکنسولگری در سانفرانسیسکو از سوابق اجرایی وزیر خارجه کشورمان است.

ظریف همچنین فعالیت‌های علمی و پژوهشی زیادی را نیز در کارنامه خود دارد.

استاد میهمان دانشکده روابط بین‌الملل، عضو هیئت علمی (گروه حقوق عمومی) دانشکده حقوق و علوم سیاسی، دانشگاه تهران و مدرس دانشگاه ایالتی سانفرانسیسکو از سمت‌های دانشگاهی ظریف است.

وزیر خارجه کشورمان همچنین تالیفاتی را به زبان‌های انگلیسی و فارسی داشته که بخشی از آنها به شرح زیر است:

دیپلماسی چندجانبه: پویایی مفهومی و کارکردی سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، سازمان‌های بین‌المللی، دیپلماسی چندجانبه: نظریه و عملکرد سازمان‌های منطقه‌ای و بین‌المللی، روندهای جدید بین‌المللی، ضرورت‌های چند جانبه گرایی در دنیای جهانی شده، عدالت سیاسی در جهان امروز، نقش سازمان‌های بین‌المللی در بوسنی و هرزگوین، ضرورت اصلاحات در سازمان کنفرانس اسلامی، تحریم‌های یک جانبه آمریکا علیه ایران و ممنوعیت تهدید و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای.

کتاب «آقای سفیر» نوشته محمد مهدی راجی دربارهٔ زندگی ظریف است. این کتاب گفت‌وگو با وی به عنوان سفیر پیشین ایران در سازمان ملل را شامل می‌شود که دربرگیرنده نکات تاریخی دربارهٔ زندگی و زمانهٔ ظریف است. همچنین کتاب مقاطع مختلفی از زندگی ظریف از دوران کودکی تا آخرین سمت او به عنوان سفیر ایران در سازمان ملل را پوشش داده و روایت دست اولی دربارهٔ مهم‌ترین وقایع سیاست خارجی ایران در سال‌های پس از پیروزی انقلاب اسلامی ارائه کرده است. این کتاب طی سالهای گذشته با استقبال زیادی از سوی اهالی رسانه و سیاست در ایران روبرو شده است.

شاید بتوان بزرگترین موفقیت ظریف در دولت یازدهم را رسیدن به توافق جامع مشترک با 6 کشور آمریکا، روسیه، چین، آلمان، فرانسه و انگلیس خواند که با نام برجام شناخته می‌شود و توانست پرونده هسته‌ای ایران بعد از 13 سال را مختومه کرده و بخشی از تحریم‌های ظالمانه از سر ایران را بردارد.