پایگاه صهیونیستی «جروزالم پست» در گزارشی با اشاره به اظهارات مقامهای دولت آمریکا برای لغو توافق هستهای با ایران، شیوههای ممکن خروج آمریکا از برجام و پیامدهای هر کدام از این راهها را بررسی میکند.
جروزالم پست ضمن اشاره به اختلاف دونالد ترامپ و برخی از اعضا کابینه وی در خصوص خروج از برجام مینویسد: دونالد ترامپ اگر همانگونه که پیش از این بارها وعده داده بخواهد از برجام خارج شود این گزینهها را پیش روی خود دارد: به سادگی به صورت یکجانبه خارج شود، از توافق هستهای خارج شود ولی دلایل کافی برای خروج خود اعلام کند ، ویا اینکه از برجام خارج نشود اما ایران را برای بازبینی و بازنویسی مفاد برجام به نفع آمریکا به پای میز مذاکره بیاورد.
در حالت اول دولت ترامپ میتواند عدم پایبندی ایران را به کمیسیون نظارت بر اجرای برجام اعلام کند و همانگونه که دولت باراک اوباما تضمین داده بود شکایتهای آمریکا به خاطر همراهی دیگر اعضای کمیسیون نظارت همیشه با رأی دستکم 5 به 3 پذیرفته خواهد شد.
اما پس از خروج آمریکا از توافق آبوهوایی پاریس احتمال اینکه کشورهای اروپایی تنها به خاطر اینکه دونالد ترامپ این توافق را توافق بدی میداند در کمیسیون نظارت به نفع آمریکا رأی نخواهند داد؛ اگرچه کشورهای اروپایی به خاطر روابط امنیتی و اقتصادی نزدیک با آمریکا به احتمال زیاد در کمیسیون نظارت در کنار آمریکا خواهند بود اما نباید ظرفیت آنها برای مخالفت را دستکم گرفت.
دونالد ترامپ همچنین برای خروج یکطرفه از برجام میتواند تمدید تعلیق تحریمها علیه ایران را متوقف کند اما همچنان توافق هستهای سر جای خود باقیبماند. مزایای این حالت این است که از یک سو ترامپ وعده خروج از برجام خود را عملی میکند بدون آنکه با متحدان اروپایی خود وارد تنش شود چرا که آنها همچنان میتوانند تحت مفاد برجام با ایران روابط تجاری داشته باشند، اگرچه روشن نیست که آیا آمریکا شرکتهای اروپایی را تحریم خواهد کرد که با نهادها و سازمانهای ایرانی که در فهرست تحریمها قرار دارند مراوده تجاری دارند.
جروزالم پست برای حالت «خروج از برجام اما با دلایل کافی» مینویسد: نشانههای زیادی وجود دارد که نشان میدهد دولت ترامپ تلاش میکند عدم پایبندی ایران به مفاد توافق هستهای را از طریق شورای امنیت سازمان ملل پیگیری کند؛ در ادامه برخی از راهبردهای ممکنی که دونالد ترامپ میتواند در پیش گیرد میآید.
این پایگاه مینویسد: دولت آمریکا میتواند با اشاره به آزمایشهای موشک بالستیک، «نقض حقوق بشر»، «حمایت از تروریسم» و اقدامات تنشزا در منطقه از سوی ایران، عدم پایبندی تهران به «روح برجام» را اعلام کند.
عدم پاینبدی ایران به روح برجام برساخته مخالفان برجام در آمریکاست اما مقامات دولت پیشین و همچنین متحدان اروپایی واشنگتن چنین خوانشی از برجام ندارند. استدلال آنها این است که توافق هستهای با ایران تنها درباره مسئله هتسهای این کشور است و برجام توافقی نیست که رفتار ایران در منطقه و دیگر حوزهها را تحت تأثیر قرار دهد.
ترامپ همچنین میتواند بر بازدیدهای سرزده بیشتر از سایتهای نظامی ایران پافشاری کند؛ مشکل این گزینه این است که به رضایت ایران تحت مفاد برجام و همچنین ارائه شواهدی قانع کننده به طرفهای اروپایی درباره اینکه ایران در برخی از سایتهای نظامی خود برجام را نقض کرده نیاز دارد.
آمریکا با اشاره به افزایش تولید آب سنگین ایران میتواند مدعی شود که ایران مفاد برجام (جسم برجام) را نقض کردهاست اما مشکل اینجاست که در گزارشهای پیشین سازمان بینالمللی انرژی اتمی تأکید شده که افزایش تولید آب سنگین ایران در حدی نبوده که بتوان گفت نقض برجام بودهاست.
گزینه اول میتواند به سه صورت عملی شود؛ نخست اینکه ایران با آزمایشهای موشک بالستیک و همچنین «نقض حقوق بشر» به «روح» برجام پایبند نبودهاست
تشدید تحریمها علیه ایران در حوزههای غیر هستهای به خاطر آزمایشهای موشکی و اقدامات تنشزا در منطقه و همچنین افزایش حضور نظامی آمریکا در خاورمیانه نیز میتواند ایران را به خروج از برجام تحریک کند. اما همانگونه که بسیاری از تحلیلگران اعتقاد دارند مشکل اصلی این رویکرد این است که خود دونالد ترامپ آشکارا اعلام کرده که میخواهد از برجام خارج شود بنابراین متحدان آمریکا به حسننیت دونالد ترامپ دراینباره شک دارند.
این پایگاه صهیونیستی در پایان درباره آخرین شیوهای که آمریکا میتواند از توافق هستهای خارج شود نوشت: به نظر میرسد که دونالد ترامپ و کنگره هماکنون همین شیوه را در پیش گرفتهاند، کنگره تحریمهای جامعی را علیه ایران تصویب کرد و دونالد ترامپ نیز تصمیم دارد این تحریمها را امضا کند وهمزمان تعلیق تحریمهای هستهای علیه ایران را نیز تمدید کند.
جروزالم در پایان مینویسد: اعمال تحریمهای شدید علیه ایران در حوزههای غیر هستهای به خاطر رفتارهای این کشور در منطقه اهرم فشاری را در اختیار آمریکا و دیگر متحدان واشنگتن قرار میدهد تا بار دیگر ایران را به پای میز مذاکره بیاورند و تمام نواقص توافق هستهای را به نفع آمریکا تغییر دهند.