مجله نیوزویک در یادداشتی ضمن تأکید بر این مطلب که «آمریکا نگران نفوذ ایران در عراق است» نوشت: ایران و عراق متعهد شدهاند نیروهای خود را علیه شبه نظامیان ایدئولوژیک در منطقه متحد و روابط دفاعی دوجانبه را تقویت کنند، اقدامی که میتواند چالشی بر سر راه اهداف سیاست خارجی ایالات متحده باشد.
وزیران دفاع ایران و عراق ضمن دیداری توافق کردند تا پیمان نظامی با هدف افزایش اقدامات مشترک برای از میان بردن قدرت جهادگرایان همچون گروه شبه نظامی داعش امضا کنند.
داعش حملات مرگباری علیه هر دو کشور انجام داده و هنوز هم علیه عراق میجنگد اما ایالات متحده به طور فزایندهای نگران مستحکم شدن جا پای ایران در عراق است. علی رغم تاریخچه خشونت میان این دو همسایه با جمعیت اکثرا شیعه و اختلاف دیدگاههایشان در خصوص واشنگتن، بر اساس گزارشها این توافق جدید باعث میشود نیروهای نظامی ایران و عراق در چندین سطح استراتژیک با یکدیگر کار کنند.
رویترز گزارش داده گسترش همکاریها و تبادل تجربیات در نبرد علیه تروریسم و افراط گرایی، امنیت مرزی، آموزش و پرورش، لجستیک، حمایتهای فنی و نظامی از جمله مفاد این توافق است.
در حالی که ایالات متحده هنوز پاسخی رسمی نداده است، وزارت امور خارجه ایران همان روز اعلام کرد که روابط بینالمللی ایران به هیچ کشوری ربطی ندارد.
ایران و عراق در سال 1980 جنگی تلخ را آغاز کردند، جنگی که ایالات متحده در آن علنا از صدام حسین، رئیسجمهور عراق علیه حکومت تازه تاسیس و انقلابی ایران به رهبری آیتالله خمینی حمایت کرد. پس از آن که ایالات متحده نهایتا صدام حسین را در سال 2003 سرنگون کرد، ایران به سرعت روابط خود را با دولت تازه استقرار یافته به رهبری شیعیان عراق آغاز کرد و پس از آنکه داعش تقریبا نیمی از عراق را در سال 2014 تصاحب کرد نیروهای نخبه سپاه قدس را به جنگ داعش فرستاد. هر قدر داعش به هزیمت میگراید، نفوذ ایران بیشتر میشود و این برای آمریکا نگرانکننده است.