گروه سیاسی- محمد بن سلمان بر خلاف قوانین و قاعده نفی سعودی ها در عربستان به قدرت رسید، شاهزاده ای ۳۱ ساله که بر اساس اخبار و تحلیل بسیاری از کارشناسان جزو افراد جنگ طلب و تندروی خاندان سعودی محسوب می شود، درباره انتقال قدرت در عربستان با دکتر امیر محبیان کارشناس مسائل سیاسی و استراتژیک به گفت و گو نشستیم، وی در گفت و گوی اختصاصی با افکارنیوز معتقد است انتقال قدرت در عربستان انها را به سمت کودتای سفید برد.
جناب آقای دکتر محبیان تحلیل حضرتعالی از اتفاقات اخیر عربستان و انتقال قدرت از ملک سلمان به محمد بن سلمان چیست؟آیا احتمال کودتا از سوی شاهزاده علی دیگر در عربستان وجود دارد؟
آنچه که در عربستان رخ داد امری غیر مترقبه نبود؛ انتقال قدرت به فرزند ملک سلمان که آخرین فرد سلسله برادران حاکم بود و کوشش برای جلوگیری از جنگ شاهزادگان آنها را بسوی کودتای سفید برد. بنده معتقدم به معنای مصطلح کودتا ؛ شک دارم اتفاقی رخ دهد ولی احتمال بروز اعتراضات درون خانوادگی وجود دارد.
آیا این انتقال قدرت منجر به ضعیف شدن رژیم سعودی می شود؟
رژیم عربستان نظامی قبیلگی است که در برابر مدرن شدن مقاومت کرده و با قدرت پول از بروز شکاف هاجلوگیری کرده است.
این نظام سنتی در صورت خروج از لاک بسته خودش دچار بحران خواهد شد. ضمنا ورود به درگیری های منطقه ای که شدیدا هزینه زاست با کاهش قدرت مالی حکومت امکان مدیریت اختلافات را کاهش داده و باز هم بر شکاف ها می افزاید.
عربستان به گمان من در شرایط سختی به سر می برد و تلاش برای فرافکنی مسایل داخلی به بیرون ؛زمان درازی نمی تواند آنها را از خطرات پیش رو مصون نگه دارد.
با توجه به سفر ترامپ به عربستان و بستن قرارداد تسلیحاتی و نظامی، مشکلات زیاد اقتصادی سعودی ها، جنگ با یمن و ... آیا امریکایی ها در این تصمیم اخیر در عربستان سهیم بودند? آیا ترامپ میخواهد جنگ جدیدی در منطقه به راه بیاندازد؟ با توجه به جنگ طلب بودن و جوان بودن محمد بن سلمان امکان اینکه سعودی ها وارد جنگ با قطر و یا حتی ایران شوند وجود دارد؟
أمریکایی ها حتما مطلع بوده اند و دندانشان با پول های سعودی کند و زبان شان کوتاه شده است.
طبعا ترامپ بیشتر به منافع خود و کشورش فکر می کند تا منطقه ولی بدلیل خامی محمد بن سلمان امکان هر واقعه ای وجود دارد البته پس از مرگ سلمان.
روابط ایران و سعودی و در آینده چگونه پیش بینی میکنید؟
فعلا چشم انداز روشنی دیده نمی شود.حتی شرایط رو به بدتر شدن هم هست مگر آن که اتفاقی ویژه رخ دهد.
به نظر شما دو قطبی ایران و عربستان در منطقه پر رنگ تر می شود؟ از یکسو ایران و عراق و سوریه و حتی قطر، از سوی دیگر عربستان و امارات و رژیم حاکم بر بحرین، به نظر می رسد آمریکایی ها به دنبال همین گل آلود کردن آب و ماهی گرفتن در منطقه باشند اینطور نیست؟
روشن است نوعی صف بندی در حال شکل گیری است اما اینکه این صف بندی به نبرد بیانجامد معلوم نیست به اعتقاد من ترامپ هنوز از حساسیت شرایط مطلع نیست.
اینکه بر اساس اخبار رسیده اسراییلی ها ۱۸ جنگنده به عربستان میفرستند و امریکایی ها تا می توانند سلاح های خود را به سعودی ها می فروشند این اخبار نشان دهنده این نیست که عربستان به دنبال ایجاد جنگی جدید است؟
صحت این خبر معلوم نیست هیچ منبعی آن را تایید نکرده است.
اگر صحیح باشد چطور؟
هر زمان صحت خبر تایید شد تحلیل می کنیم.
گفته می شود نتانیاهو به عربستان سفر خواهد کرد، تحلیل شما از این سفر چیست؟
احتمالش خیلی زیاد نیست ولی اگر رخ داد عربستان جایگاه ویژه خود نزد مسلمانان اهل تسنن را سریعا از دست می دهد.
پس احتمال داره که با سیاست ها آینده عربستان، سعودی ها روز به روز ضعیف تر شوند و قدرت از دست این قبیله خارج شود؟
به نظر می رسد اگر شرایط این گونه پیش رود حاکمیت عربستان بر روی قوس افول قرار گرفته است.